2024 beklentileri: Mobilya

Yönünü ihracata çevirdi...
Yönünü ihracata çevirdi...

2023 yılının ilk 11 ayında 4,2 milyar dolar ihracat hacmine ulaşan ve yılı toplam 4,5 milyar dolar ihracat ile tamamlamayı hedefleyen mobilya sektöründe, yeni yılın gündemini ihracatın artırılması ve çeşitlendirilmesi oluşturuyor.

İstihdam ve ihracatın önemli sektörlerinden olan ve dış ticaret fazlası veren mobilya sektörü iç talepteki daralmaya bağlı olarak durgun bir yıl yaşadı. Buna rağmen yılı 4,5 milyar dolar ihracat ile kapatmayı başaran sektörde, yeni yılda ihracatın artırılması ve çeşitlendirmesine yoğunlaşılacak.

İhracatta bir önceki yıla göre yüzde 3 düşüş var

Mobilya tüketiminde yüzde 2,9 gerileme yaşansa da durgunluk döneminde en kötü günlerin geride kaldığına inandığını belirten Güleç’e göre CSIL öngörülerine göre 2024’te dünya çapında mobilya talebinde yüzde 1,5 artış bekleniyor.
Mobilya tüketiminde yüzde 2,9 gerileme yaşansa da durgunluk döneminde en kötü günlerin geride kaldığına inandığını belirten Güleç’e göre CSIL öngörülerine göre 2024’te dünya çapında mobilya talebinde yüzde 1,5 artış bekleniyor.
Mustafa Balcı.
Mustafa Balcı.

MOSDER Başkanı Mustafa Balcı’ya göre dönem dönem uluslararası konjonktürün etkisi ile daralma ve ihracat düşüşleri yaşansa da, genel olarak mobilya sektöründe geride bırakılan 20 yıllık süreçte ihracat artışının yanı sıra tasarım ve kalitede çok büyük ilerlemeler kaydedildi.

“2001 yılında 250 milyon dolar civarında olan Türkiye’nin mobilya ihracatı, 2022’de 5,3 milyar dolara yükseldi. Yaklaşık 20 yıllık dönemde sektörün ihracatı 21 kat artmış oldu. Türkiye’nin dünya mobilya ihracatından aldığı pay da binde 8’den yüzde 2,1’e yükseldi” şeklinde bilgi veren Balcı, 2023’ün beklentilerin altında kapatıldığını; bir önceki yıla göre ihracatta yüzde 3’lük bir düşüşün yaşanacağını sözlerine ekledi. 2023’ün mobilya sektörü için zor bir yıl olduğunu, Şubat ayında yaşanan depremler, global ekonomideki daralmalar, yüksek enflasyon ve yakın coğrafyamızdaki savaşların mobilya ihracatını kötü etkilediğini belirten MOSFED Başkanı Ahmet Güleç ise bu durumun bize özgü olmadığını, dünya ekonomisindeki küçülmenin tüm ülkelerde ciddi daralmaları getirdiğini belirtti. Ocak-Kasım arası dönemde iç pazarda yüzde 15 ila 20 düşüş kaydedilse de ihracatta yoğun çabalar ile geçtiğimiz yıla yakın bir seviyenin yakalandığını belirten Güleç, böylesine zor bir yılda bu rakamların yakalanmasının önemli olduğunun altını çizdi.

Koray Çalışkan.
Koray Çalışkan.

2024 yılında piyasadan para çıkışının devam edeceğini, iç piyasanın daralacağını, krediyle dönen firmaların borç bulmada zorlanacağını, özkaynak satışlarının yaşanacağını, finansal yapısı güçlü olmayan bazı firmalarda kapanmalar yaşanabileceğini, dolayısıyla zor bir 2024 beklediklerini ifade eden MODOKO Başkanı Koray Çalışkan ise bunlara rağmen sektörde istihdam sorununun rahatlayacağını tahmin ettiklerini açıkladı. Bu dönemde personel israfının önüne geçilecek uygulamaların hayata geçirilmesi gerektiğini açıklayan Çalışkan, 2024 yılının yatırımdan ziyade, mevcudun korunması yılı olacağına vurgu yaptı.

Uluslararası faaliyetlere odaklanmak gerekiyor

Tasarıma ve Ar-Ge’ye yapılan yatırımların meyvesini vermeye başlaması ile dünyanın pek çok ülkesinde söz sahibi olan Türk mobilya sektörü, sürekli olarak üretim hacmini artırırken, sektörün ihracat çeşitliliği de artış eğiliminde. 2023’te yüzde 1200 gibi rekor bir artışla Suudi Arabistan pazarına ihracat gerçekleştiren sektörün yeni yılda öncelikli hedefi de ihracatta çeşitliliğin sürdürülmesi. Uluslararası alanda araştırmalar yapan Endüstriyel Çalışmalar Merkezi (CSIL)’nin verilerine göre 2023’te dünya çapında mobilya tüketiminde yüzde 2,9 gerileme yaşansa da durgunluk döneminde en kötü günlerin geride kaldığına inandığını belirten Güleç’e göre CSIL öngörülerine göre 2024’te dünya çapında mobilya talebinde yüzde 1,5 artış bekleniyor. Türkiye’nin de uluslararası faaliyetlere ve fuarlara yoğunlaşarak yaşanacak yüzde 1,5’lik büyümeden en büyük payı alması mümkün görünüyor.

Son yıllarda Suudi Arabistan ile Türkiye arasında gelişen pozitif ilişkilerin mobilya sektörü açısından da önem taşıdığını söyleyen Güleç’e göre, mobilya ihracatı konusunda önemli pazarlarımız arasında yer alan Suudi Arabistan ile ilişkilerin seyri, 2024 yılının nasıl geçeceğini belirleyen önemli faktörlerden birisi olacak.