2024, büyük düşünen ve stratejik yatırım yapanların yılı olacak

Orhan Aydın / ASKON Genel Başkanı
Orhan Aydın / ASKON Genel Başkanı

Pandeminin akabinde gelen yüksek enflasyon ile yaşamaya alışırken, deprem afeti büyük bir yıkım ve akabinde seçim ekonomisinin uygulandığı bir yılı geçirdik. Bu süreçte özellikle genel seçim sonrası ekonomide makas değişikliğine gidildi. Ortodoks politikalara dönüş yapmakla birlikte yüksek maliyetlerde bedelleriyle birlikte normalleşme sürecini yakalamaya çalışıyoruz. Önceliğimiz yüksek enflasyonun yükseliş trendini keserek enflasyon karşısında ezilmemek. Bu da piyasalarda daralma yaşanmasına ve tasarruf tedbirlerinin alınmasını gerektiriyor. Seçimden sonra bu yönde adımları gördük.

Orta vadeli programa baktığımızda OVP, fiyat istikrarını sağlamayı ve enflasyonu orta vadede tek haneye düşürmeyi gaye ediniyor. İş ve yatırım ortamını iyileştirmesi ve mali disiplini korumayı odağına alan program afetlerle etkin mücadeleyi konu ediniyor. 2026’da yüzde 8,5’lik enflasyon, 1.3 trilyon dolarlık milli gelir, 15 bin dolara yaklaşan kişi başı gelir ve 300 milyar dolarlık ihracat hedefini ortaya koyan program, yeşil dönüşüme vurgu yapıyor.

En çok ihracat gerçekleştirdiğimiz Avrupa Birliği’nde resesyonun yaşandığı bir ortamda elbette ekonomik olarak biz de etkileniyoruz. Bu nedenle resesyon baskısının ziyadesi ile hissedildiği global ekonomide 2024 yılı ve sonrası için büyük düşünen, temkinli davranan ve stratejik yatırımlar yapanlar kazanabilecektir. Özellikle Güneydoğu Asya’dan gelecek rekabet baskısı fırsata çevrilmeli, işbirliklerine varılarak partnerlik ve lojistik üssü olma gibi fırsatları değerlendirerek pazarlarımızı ve ortaklıklarımızı geliştirmeliyiz.