"2024, 'enflasyon' ve 'üretim'de dengelenme yılı"

Şekib Avdagiç / İTO Başkanı
Şekib Avdagiç / İTO Başkanı

2024 yılında bir yandan enflasyonla mücadele ederken bir yandan da üretimin, istihdamın ve ihracatın önceliklendirildiği politikaların bir denge içinde götürülmesini önemsiyor ve gerekli buluyoruz.

Türkiye ekonomisi, yüksek enflasyonla mücadeleyi önceleyen bir dengelenme sürecinde. Bu dönemde, bir yandan enflasyonu kalıcı olarak tek haneye çekmeye çalışıyoruz. Diğer yandan da ekonomik aktivitenin devam etmesi yönünde politikalar izliyoruz. Dolayısıyla faiz oranlarının 2024’ün ikinci yarısına kadar yüksek seyrini korumasını bekliyoruz. Diğer yandan, küresel ekonomideki daralma beklentileri çerçevesinde dış talebin de bir süre daha zayıf seyredeceğini görüyoruz. Artan finansman maliyetleri de dikkate alındığında 2024’ün ilk yarısı itibariyle reel sektörün farklı enstrümanlarla desteklenmesini önemli ve gerekli buluyoruz. Yeni dış pazarlar bulmasını ve mevcut pazarların genişletilmesini sağlayacak teşvik ve desteklerle, reel sektörümüz bu süreci de başarıyla geride bırakacaktır.

Çünkü bizim iki avantajımız var.Bir- Hepimiz, kamu, özel sektör ve halkımız şunda mutabıkız: Ekonomimizin bugün itibariyle karşı karşıya bulunduğu öncelikli sorun enflasyonla mücadele ile fiyat ve finansal istikrarın tesisini sağlamak… Bunun tüm kesimlerin ortak görüşü olması çok önemli. Bizi başarıya ulaştıracak, başlangıç noktası burası. İki- Yine ifade etmem gerekir ki, ekonomi yönetiminin, açıklanan program dahilinde ortaya koyduğu hedefler ve öngörülebilirliğe yönelik adımlar, özel kesimin de tam desteğine sahip. Bu da bizim ikinci avantajımız. Yolumuz uzun olabilir ama sorunlarımız çözümsüz değil. Hem çözüm yolumuz belli, hem çözümü uygulayacak irade mevcut…