"2024'te 267 milyar dolar ihracat hedefliyoruz"

Prof. Dr. Ömer Bolat / Ticaret Bakanı
Prof. Dr. Ömer Bolat / Ticaret Bakanı

Bilindiği üzere, Sayın Cumhurbaşkanımız Recep Tayyip Erdoğan’ın tensipleriyle ülkemizin gelecek vizyonuna ilişkin atılacak adımları, politika ve hedeflerimizi On İkinci Kalkınma Planında ve Orta Vadeli Program’da ortaya koyduk.

En fazla ihracat yapılan 20 ülke (milyon dolar)
En fazla ihracat yapılan 20 ülke (milyon dolar)

Ticaret Bakanlığı olarak, istihdamı ve üretimi artırmak, cari işlemler dengesine pozitif katkı sağlamak ve dengeli bir büyüme elde etmek amacıyla makroekonomik göstergelerde iyileştirme sağlayan sürdürülebilir ihracat artışını kendimize bir vizyon olarak belirledik.

İhracatımızın dijitalleşmesi için e-ihracat ve yeni nesil teknolojilere yönelik firmalarımızın gereksinim duyduğu dijital pazarlama, sipariş karşılama ve yurtdışı pazaryeri entegrasyonu gibi teknolojik dönüşümleri destekliyor, firmalarımızın yeşil ve dijital dönüşümden azami ölçüde faydalanması, ülkemizin e-ticaret konusundaki potansiyelini kullanarak bölgesel gücünü ve ihracat potansiyelini artırabilmesi için elimizdeki tüm kaynakları kullanıyoruz. Bakanlığımız destekleri özelinde ise ihracatımızda rekabetçiliğimizin sürdürülmesi, küresel değer zincirlerindeki konumumuzun güçlendirilmesi ve doğrudan yatırımlardan aldığımız payın artırılması için vakit kaybetmeden çalışmalarımızı başlatmış bulunmaktayız.

Orta Vadeli Program (OVP), malumunuz önümüzdeki üç yıla temas edecek bir bakış açısıyla hazırlanmıştır. Bu kapsamda belirlediğimiz amaçlar doğrultusunda, ihracatımızın 2024 yılında 267 milyar dolara, 2025 yılında 283,6 milyar dolar ve 2026 yılı program dönemi sonunda ise ihracatımızın 302,2 milyar dolar olmasını hedefledik. İthalatımızın 2024 yılında 372,8 milyar dolar, 2025 yılında 388,9 milyar dolar ve 2026 yılı program dönemi sonunda ise 414 milyar dolar olmasını öngörüyoruz. Program döneminde 2024 yılında 34,7 milyar dolar olması beklenen cari işlemler açığının kademeli bir şekilde 2025 yılında 31,7 ve 2026 yılında 30 milyar dolara düşürülmesini hedeflemekteyiz. Böylelikle cari işlemler açığının GSYH içindeki payı, 2024 yılındaki - yüzde 3,1 seviyesinden 2026 yılında - yüzde 2,3 seviyesine düşürülecektir.

En fazla ihracat yapılan 20 fasıl (milyon dolar)
En fazla ihracat yapılan 20 fasıl (milyon dolar)

Son dönemde, AB ile üst düzey görüşmelerimiz sıklaştı. Geçtiğimiz Ağustos ayında, Avrupa Komisyonu Başkan Yardımcısı Valdis Dombrovskis ve Komşuluk ve Genişlemeden Sorumlu Komiser Oliver Varhelyi ile oldukça verimli toplantılar gerçekleştirmiştik. Yine temaslarımıza hız kesmeden devam ederek Ekim ayı içinde Avrupa Birliği Komisyon üyeleri ve Komisyon Başkan Yardımcısı ile Brüksel’de karşılıklı ilişkileri ve Gümrük Birliği güncelleme konularını da ayrıntılı olarak masaya yatırdık.

Ülkemiz sanayisinin yeşil dönüşümüne yönelik çalışmalar kapsamında, Avrupa Yeşil Mutabakatı’na adaptasyonu sağlayacak bir yol haritası tespit edilmiş ve ilgili kurumlarımızın katkılarıyla bir Yeşil Mutabakat Eylem Planı oluşturularak 16 Temmuz 2021 tarihli Resmi Gazete'de yayımlanmıştır. Eylem Planı kapsamında, 9 ana başlık ve 81 eylemde, sınırda karbon düzenlemesinden, ülkemizde bir karbon fiyatlandırma mekanizması tesisine, Türkiye’nin Döngüsel Ekonomi Eylem Planı’nın oluşturulmasına varan bir yelpazede çalışmalar gerçekleştirilmiştir. 2024 yılında, 2023 yılında gerçekleştirilen çalışmalara ilişkin yıllık bir rapor yayımlanacak; belirlenen her bir eylem kapsamındaki ilerleme takip edilecek; Eylem Planı, AB ve dünyadaki yeşil dönüşüm alanında meydana gelen gelişmeler ışığında güncellenecektir.

Aylara göre dış ticaret verileri (milyon dolar)
Aylara göre dış ticaret verileri (milyon dolar)

Son dönemde yaşanan teknolojik gelişmeler ve dış ticaret işlemlerinde dijitalleşmeye yönelmeyle birlikte, gümrük işlemlerinde de dijitalleşme çalışmaları ön plana çıkmış olup Bakanlığımız da gümrük işlemlerinin daha kolay ve daha hızlı yapılması hedefi doğrultusunda bu konuda gerekli adımları atmış ve atmaya da devam etmektedir. Bu çerçevede; gümrüklerimizi tümüyle dijital ve yenilikçi teknolojilerden azami ölçüde yararlanan, insan faktörünün en aza indirildiği, veriye, analize ve performansa dayanan bir yapıya kavuşturuyoruz. 2024 yılında da dijitalleşme uygulamalarıyla birlikte özellikle yeni nesil teknolojilerin gümrük işlemlerinde kullanılabilirliğine ilişkin çalışmalara hız vereceğiz.

Bir diğer önem verdiğimiz konu ise iç piyasada son zamanlarda oluşan rekabeti bozucu yapı ve davranışlar ile fahiş fiyat ve stokçuluk yapanlara karşı atacağımız adımlardır. Bu kapsamda, rekabetin korunmasına yönelik mevzuat çalışmaları ile rekabet ihlalleri için ihbar müessesesi geliştiriyoruz.

Dahası, e-ticarette piyasa gözetimi ve denetimini etkinleştirmek üzere e-Ticarette Ürün Güvenliği Projesini hayata geçiriyor, Piyasa Gözetimi ve Denetimi Eylem Planı’nı hazırlıyoruz. Ayrıca, Bakanlık olarak hizmet verdiğimiz esnaf ve sanatkârlarımız ile kooperatiflerimizin finansmana erişimlerini kolaylaştırıyoruz. Özetle, Sayın Cumhurbaşkanımızın ortaya koyduğu güçlü irade ile gelişen küresel ve ulusal ticaret trendlerini yakından sürekli izliyor, stratejilerimizi düzenli olarak gözden geçiriyor ve dinamik koşullara hızlı bir şekilde adapte olmak üzere gerekli hazırlıkları yapıyoruz.