3 boyutlu biyoyazıcıyla organ üretildi

​Organ naklinde tarihi bir buluş gerçekleştirildi.
​Organ naklinde tarihi bir buluş gerçekleştirildi.

Organ bağışına bağımlılık sona mı eriyor? Geleceğin en önemli teknolojilerinden biri olması beklenen organ ve doku basabilen 3D biyoyazıcı kullanılarak kalp üretildi.

Organ naklinde tarihi bir buluş gerçekleştirildi. Bilim insanları bir ilki başararak 3 boyutlu (3D) yazıcıyla, insan dokusundan hücre, damar ve odacıkların bulunduğu bir kalp üretti. Araştırmacılar, gerçek insan dokusu ve damarı kullanılarak gerçekleştirilen ve organ naklinde çok kritik bir adım olan bu yeni buluşun, ileride hastalıklı olan kalplere doku transferinin önünü açabileceğini belirtiyor.

Tel Aviv Üniversitesi’nde yürütülen projenin başkanı Doktor Tal Dvir üretilen kalbin hücre, kan damarları ve karıncıklarına sahip bütün bir organ olduğuna dikkat çekti. 3D yazıcıyla üretilen bu yapay organ, ortalama bir tavşanın kalbine (yaklaşık 2.5 cm) yakın büyüklüğe sahip. Tıp dergisi Advanced Science’da ayrıntıları paylaşılan buluşla ilgili verilen bilgiye göre yapay organ gerçek kalpler gibi kasılıp genişleyebiliyor. Ancak yaklaşık 3 saatlik bir sürede 3D yazıcıdan elde edilebilen yapay kalp, şimdilik kan pompalayamıyor, araştırmacılar bunun için çalışmalara devam ediyor.

10 yıl içinde organ yazıcılarına hazır olun

Yapay kalbin, hastaların yağlı dokularından alınan biyolojik materyaller kullanılarak üretilmesi, hastanın bağışıklık sistemine uyum sağlaması açısından büyük önem taşıyor.3D yazıcıdan çıkan yapay kalbi, bir yıl içinde hayvanlara nakletmek istediklerini belirten Dvir, “Belki 10 yıl içinde dünyadaki pek çok hastanede organ yazıcıları olacak ve bu tarz prosedürler bir rutin haline gelecek” dedi.

Bilim insanları, teknolojinin tüm imkanlarını kullanarak yapay organ ve doku üretmenin sağlıklı, etkin ve ucuz yollarını arıyor. Bir süredir üç boyutlu yazıcılarla organ üretiliyor. Ancak yazıcıda basılan organları vücutla uyumlu bir biçimde çalıştırabilmek için bu organları bedene entegre edecek damar yapılarına ihtiyaç var.

Organ naklinde çığır

Teksas Rice ve Washington’a ek olarak Duke ve Rowan üniversitelerindeki araştırmacılardan ve Nervous System adlı bir dizayn şirketinden destek alan bilimsel ekibin bu buluşları ve yapay organları besleyebilecek yapay damar dokuları, organ naklinde çığır açacak gibi görünüyor. Aşılması gereken engellerin başında vücuda uyum sağlayabilecek maddeyi geliştirmek, tasarımı yapmak ve baskıyı gerçekleştirmek gelse de bir sonraki önemli aşama, bu teknolojiden herkesin faydalanabilmesini sağlamak.