5G’ye her gün 1 milyon yeni abone

Arşiv.
Arşiv.

5G abone sayısının 2021 sonunda dünya çapında 580 milyonu aşması bekleniyor. Küresel çapta 2026’da abone sayısının 3,5 milyara ulaşacağı tahmin edilirken, Çin öngörülen 1,17 milyar kullanıcıyla bu teknolojide liderliğini perçinleyecek.

Ericsson’un en son mobilite raporuna göre, yeni nesil mobil teknoloji günde 1 milyon abonenin 5G vagonuna katılmasıyla en hızlı benimsenen platform olma yolunda ilerliyor. 2021’in ilk çeyreğinde 5G özellikli bir cihaza sahip 5G abone sayısı 70 milyon arttı. 2026’nın sonunda, dünyanın 5G nüfus kapsamı ise yüzde 60’a ulaşacak.

Çin 5G üssü olacak

Ericsson tarafından yayınlanan rapora göre 5G’nin kabul edilebilirlik hızı konusunda Çin, ABD, Güney Kore, Japonya ve Körfez İşbirliği Konseyi pazarları öncü olurken, Avrupa şu an için geride kaldı.

Çin’in 5G’ye yaptığı erken yatırımın yanı sıra ticari 5G cihazlarının daha erken kullanılabilirliği ve satın alınabilirliği ile bu alanda lider olacak.

Çin’in büyümesiyle desteklenen Kuzey Doğu Asya, öngörülen 1,4 milyar aboneyle 2026 yılına kadar en fazla 5G üssüne ev sahipliği yapacak. Bununla beraber Kuzey Amerika yüzde 84 ile en yüksek 5G penetrasyon oranına ulaşacakken, onu yüzde 73 ile Körfez İşbirliği Konseyi pazarları takip edecek. Buna ek olarak, Güneydoğu Asya ve Okyanusya’nın, 400 milyon 5G abonesine ev sahipliği yapacağı tahmin ediliyor.

Ericsson’a göre, küresel pandeminin ortasında artan bağlantı ihtiyacı, önümüzdeki yıllarda 5G büyümesini desteklemeye devam edecek. Ayrıca 5G’nin işletmeler için çok sayıda yeni uygulama sunabileceğini ve telekomünikasyon şirketlerine aradıkları maliyet verimliliğini sağlayabileceğini, ancak siber güvenlik konusundaki endişelerin, belirsizliğe ve genel bir yavaşlamaya yol açabileceği düşünülüyor.

Veri trafiği de artıyor

Kullanıcı sayısı artışı yanı sıra 5G teknolojisinin benimsenmesi veri trafiğinde de olağanüstü artış anlamına geliyor. Buna göre küresel veri trafiği 2020 sonunda 49 exabyte’ı aşarken, 2026’da aylık 237 exabyte’a ulaşacak.

Halen küresel ölçekte veri trafiğinin yüzde 95’i akıllı telefonlar tarafından tüketiliyor. Dünya genelinde akıllı telefon başına aylık kullanım 10 GB’ı aşarken, bunun 2026 itibariyle 35 GB’a ulaşacağı da tahmin ediliyor.