6G nesnelerin internetine yarayacak

6G internet bağlantısı konusunda çalışmalar şimdiden başladı.
6G internet bağlantısı konusunda çalışmalar şimdiden başladı.

Endüstri uzmanları, 6G'nin daha az gecikme sürelerine sahip daha hızlı servisler sunarak dünya çapında daha çok cihazın birbiriyle bağlantılı olmasını sağlayacağını öngörüyor. Başka bir deyişle nesnelerin interneti ve 6G arasındaki uyumun en iyi seviyede olması, yeni teknolojilerin geliştirilmesinde kritik bir öneme sahip.

Teknoloji baş döndürücü bir hızla gelişiyor. İlk nesil mobil ağlar, tüketicinin hizmetine 1980’lerde sunuldu. O yıldan beri hemen hemen her 10 yılda bir nesil değiştirdi. Sadece ses iletimini sağlayan analog birinci nesil 1G 1982 yılında ortaya çıktı. Daha sonrasında 1990’ların başında 2G ile telefonlar mesaj gönderip, almaya ‘WAP’ gibi basit ağlara bağlanmaya başladılar. 2000’li yılların başında 3G’nin hayatımıza girmesiyle telefonlarımız akıllanırken, tüketiciler internet hizmeti sağlayan bu teknoloji ile tanıştı. Ara-dan geçen 10 yıl sonrasında ise mevcut 4G yani LTE bağlantımız hayata geçti. 4G ile veri hızı evde kullandığımız internete yaklaştı.

Günümüzde sıkça konuşulmaya başlanan 5G mobil iletişim ağı ise sadece belli yerlerde test amaçlı kullanılıyor. Endüstri 4.0 ve tam otomasyon gibi kavramların tartışıldığı günümüzde 5G teknolojisinin nesnelerin interneti için gerekli olan altyapıyı getirmesi bekleniyor. Ancak 5G’nin de çağımızın veri akışı taleplerini karşılamayacağı öngörüsüyle 6G internet bağlantısı konusunda çalışmalar şimdiden başladı.

6G internet bağlantısı konusunda çalışmalar şimdiden başladı.
6G internet bağlantısı konusunda çalışmalar şimdiden başladı.

6G’yi düşünmek için erken değil

Mobil teknolojilerin bir sonraki adımı olarak görülen 5G, gelecek nesil tele-fon ve tabletlerde temelde daha hızlı internet vadediyor. Bu yüksek hızlı internet aslında 3G ve şu an kullandığımız 4G bağlantılarına oranla ciddi bir hız farkı oluşmasını sağlıyor.

5G mobil bağlantının önümüzdeki birkaç yıl içinde artık bir standart haline gelerek 6G için zemin hazırlayacağı ifade ediliyor. Hız ve gecikmenin 5G ve 6G arasındaki en belirgin ayrım olması bekleniyor. Performans açısından 4G ve 5G’yi ayıran şey de bu. Bu nedenle 6G’nin 5G’den daha hızlı olacağı düşünülüyor.

5G sonrasında gelecek olan 6G bağlantısı ile artık her şeyin anında mümkün olması bekleniyor. Yani bugün internette hızımız ne kadar fazla olursa olsun, bir bekleme süremiz oluyor. Bu beklemelerin 5G’de fazlasıyla azalması, 6G ile de tamamen ortadan kalkması öngörülüyor. Daha önemlisi düşük gecikme hızı sayesinde başta otonom araçlar olmak üzere internete sahip her tür cihaz birbiriyle güvenli ve çok hızlı bir iletişim kurabilmesi bekleniyor.

6G hangi sektörleri etkileyecek?

Günümüzde artık bir standart olarak kullanılan 4G şebekeler ve devamında kullanılmaya başlanacak 5G mobil ağlar ile, sanal gerçeklik (VR), artırılmış gerçeklik (AI), nesnelerin interneti (IoT), akıllı şehirler, akıllı fabrikalar, otonom araçlar, robotik teknolojisi gibi yeniliklerin daha hızlı ve yoğun kullanımının söz konusu olması bekleniyor. 5G mobil iletişimde içeriklerin indirme hızındaki gecikmenin 4 ms olacağı hesaplanırken, 6G’de neredeyse sıfır gecikme olacağı söyleniyor. İnternetteki içeriği indirmek yerine, kaynağından hazır olarak, gecikmeksizin kullanabileceği belirtiliyor. Filmlerin veya oyunların başlaması için bekleme dönemi tamamen ortadan kalkacak ve görüntülü konuşmalarda aranan kişinin görüntüsü neredeyse kişinin karşısında duruyor gibi net olacak.

Genel olarak 2030’lu yıllarda kullanıma sunulması hedeflenen 6G mobil teknolojisine, nesnelerin interneti, sürücüsüz araçlar, insansız hava araçları, dijital sağlık ve giyilebilir elektronik teknolojilerindeki ilerleme ile birlikte ihtiyaç olacağı belirtiliyor. Kelimenin tam anlamı ile 5G ağındaki gelecek her gelişmenin, 6G ağında daha da iyi ve gelişmiş bir sürüm olarak karşımıza çıkması bekleniyor.

2020’de 26 milyar ürün IOT’a bağlanacak

5G’nin, internete bağlı tüm cihazların birbiriyle konuşabilmesini sağlayacak olan altyapının temelini oluşturması bekleniyor. Analiz şirketi Gartner tarafından yapılan bir araştırmaya göre günümüzde internete bağlı nesnelerin sayısı 6 milyar civarında. Geliştirilen 5G mobil teknoloji ile birlikte internete bağlı tüm cihazların birbiriyle konuşabilmesini sağlayacak olan altyapının temeli oluşturuluyor. Oluşturulan bu altyapı sayesinde 2020 yılında internete bağlı nesnelerin 26 milyar olacağı öngörülüyor.

Araştırmacılar, yakın zamanda bizi bekleyen yeni mimarilerin, teknolojilerin ve donanımların yolunun; IoT ve onun yapı taşı olacak 6G’den geçeceğini söylüyor. 5G’nin bugün için iyi bir seçim olduğu ancak önümüzdeki beş yıl içinde gelecek olan ve çoğu IoT ile ilgili uygulamalar için yetersiz kalınacağı belirtiliyor. Bugün bluetooth gibi bağlantısız sistemlere sahip IoT örneklerinin, kesintisiz bağlantı ve yüksek veri hızı gerektiren hale geleceği düşünülüyor. Bu sayede sadece birkaç sene içinde internete bağlı nesnelerin sayısının 100 milyara çıkacağı tahmin ediliyor. Şu an IoT sayısının 6 milyar civarında olduğunu düşünürsek 6G ile varılacak nokta ve büyüme hızı inanılmaz. 6G hızı ve veri aktarımıyla nesnelerin interneti olacak gibi görünüyor.

  • Nesnelerin interneti (IOT) nedir?
  • Nesnelerin internetini en basit tanımıyla ifade etmek gerekirse, açma/kapama düğmesine sahip tüm cihazların internete veya birbirlerine bağlanması anlamına gelen bir kavram. Nesnelerin interneti kısaca, internet ve bluetooth teknolojisiyle birbiriyle konuşan ve bir uygulama, bir yazılım üzerinden yönetilen cihazların tümüne verilen isim. IOT'nin 6G teknolojisinin yaygınlaşmasıyla da çok büyük bir devrim yaratması bekleniyor.