AB Liderler Zirvesi’nden Türkiye ile işbirliği mesajı çıktı

Avrupa Birliği devlet liderleri zirvesi.
Avrupa Birliği devlet liderleri zirvesi.

Zirvede liderler, Türkiye’deki demokrasi, hukuk ve temel haklara ilişkin Avrupa’da var olan tüm kaygılardan ayrı olarak, Doğu Akdeniz’de düşen gerilim nedeniyle Türkiye’yi olumlu yönde teşvik edecek adımlar atma kararı aldı.

Ana gündem maddelerinin arasında Türkiye olan Avrupa Birliği (AB) Liderler Zirvesi’nde ekonomi, göç, toplumlar arası temas ve seyahat gibi konularda Türkiye ile iş birliğinin güçlendirilmesi kararlaştırıldı. Video konferans yöntemiyle düzenlenen zirve toplantısı devam ederken Türkiye ile ilgili kısmın bildirgesi yayınlandı. Liderlerin bildirisinde, AB’nin Doğu Akdeniz’in istikrarlı ve güvenli olmasında, ayrıca Türkiye ile iş birliği ve karşılıklı çıkara dayanan bir ilişkide çıkarı bulunduğu vurgulandı.

Doğu Akdeniz’de gerginliğin düşmesinden, Türkiye ile Yunanistan arasında görüşmelerin başlamasından ve Kıbrıs sorununun çözümüne yönelik görüşmeler yapılacak olmasından duyulan memnuniyetin dile getirildiği bildiride, “Gerginliğin düştüğü mevcut durumun devam etmesi ve Türkiye’nin yapıcı şekilde çalışması şartıyla ve önceki AB Konseyi sonuçlarında belirlenen koşullara bağlı olarak son dönemdeki daha olumlu dinamiği güçlendirmek için AB, ortak ilgi alanlarında iş birliğini geliştirmek üzere Türkiye ile kademeli, orantılı ve geri dönülebilir şekilde çalışmaya ve hazirandaki AB Konseyi toplantısında daha fazla karar almaya hazırdır” ifadesi yer aldı.

Gümrük Birliği'nin güncellenmesi

AB liderleri, AB Komisyonunu Gümrük Birliğinin tüm üye ülkelere etkili şekilde uygulanması sağlanarak uygulamadaki mevcut zorlukları ele almak üzere Türkiye ile görüşmeleri yoğunlaştırmaya davet etti. Liderler, buna paralel olarak AB Konseyini de Gümrük Birliğinin güncellenmesi için yetki üzerinde çalışmaya davet etti.

Bildirgeyle AB’nin, artık Türkiye’ye herhangi bir yaptırım düşünmediği gibi, ilişkileri daha da pekiştirmek isteği ortaya kondu. Gümrük Birliği Anlaşması’nın iyileştirilmesi, göç anlaşmasının yenilenmesi, bütçeden daha fazla para verilmesi, özellikle Türkiye’deki 4 milyon Suriyeli geçici sığınmacılar için Türkiye’ye para yardımı yapılması gerektiği, bildirgede yer aldı.

Kıbrıs ve Doğu Akdeniz tutumu

AB Konseyinin Kıbrıs konusunda anlaşmazlığın Birleşmiş Milletler (BM) Güvenlik Konseyi kararlarına uygun biçimde giderilmesine bağlı olduğu belirtilen bildiride, AB’nin gözlemci olacağı ve BM himayesinde yeniden başlanacak müzakerelerin sabırsızlıkla beklendiği, müzakereleri aktif biçimde destekleneceği ve BM’nin İyi Niyet Misyon Ofisine temsilci atanacağı kaydedildi.

Zirve sonrası yayımlanan sonuç bildirisinde, istikrarlı ve güvenli Doğu Akdeniz konusunda Türkiye ile iş birliğini geliştirmenin AB’nin stratejik çıkarına olduğu belirtilerek, “Doğu Akdeniz’de yasadışı sondaj faaliyetlerinin devam ettirilmemesini ve Yunanistan ile Türkiye arasında ikili görüşmelerin yeniden başlamasını memnuniyetle karşılıyoruz” ifadesi kullanıldı.

Hukukun üstünlüğü ve temel haklar

Bildiride, hukukun üstünlüğü ve temel hakların asıl endişe konusu olduğu, siyasi partilerin ve medyanın hedef alınması ve yakın zamandaki diğer kararların insan haklarına yönelik gerilemeyi temsil ettiği, bunun Türkiye’nin demokrasiye saygı yükümlülüğüne, hukukun üstünlüğüne ve kadın haklarına aykırı olduğu savunularak, bu alanlarda diyaloğun AB-Türkiye ilişkilerinin ayrılmaz bir parçası olmayı sürdürdüğü ifade edildi.

AB-Türkiye ilişkilerinde geliştirilecek işbirlikleri listesinde kamu sağlığı, Kovid-19, iklim krizi, terörle mücadele ve bölgesel konular da olacak.

Türkiye’nin önümüzdeki 3 aylık süre içerisinde atacağı adımlara bakılacağının altı çizilirken daha detaylı ve esaslı kararların haziran zirvesinde alınacağı kaydedildi.

Mıchel ve Leyen nisan'da Ankara'ya geliyor

Cumhurbaşkanı Erdoğan, Charles Michel ve Ursula von der Leyen.
Cumhurbaşkanı Erdoğan, Charles Michel ve Ursula von der Leyen.
  • Avrupa Birliği (AB) Konseyi Başkanı Charles Michel ile AB Komisyonu Başkanı Ursula von der Leyen, video konferans yöntemiyle yapılan ve iki gün planlandığı halde bir günde tamamlanan AB Liderler Zirvesi sonrasında basın toplantısı düzenledi. AB Konseyi Başkanı Michel, nisanda Türkiye’yi ziyaret etmek üzere Türk makamlarıyla temas içinde olduklarını söyledi.

AB Komisyonu Başkanı Ursula von der Leyen ise zirve önecesinde Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ile video konferans görüşmesi yaptıklarını hatırlatarak, Aralık’taki AB zirvesinden bu yana bazı AB ülkeleriyle ilişkiler dahil Türkiye’nin daha yapıcı bir tutum sergilediğini söyledi. Suriyelilere de değinen von der Leyen, “Hiç şüphe yok ki Türkiye yükün en büyük bölümünü omuzluyor. Bu insani konuda yardımımızın devam etmesi gerektiğini düşünüyoruz” dedi.