ABD-Çin savaşlarında son durum: Tarifeler yükseldi

Çin, ABD ile pazarlıklarda orta yolun bulunmasını umduklarını ifade ediyor.
Çin, ABD ile pazarlıklarda orta yolun bulunmasını umduklarını ifade ediyor.

ABD, 200 milyar dolarlık Çin ürününe yönelik tarifeyi 10 mayıs’tan itibaren yüzde 10’dan yüzde 25’e yükseltti. Çin’den buna misilleme gecikmedi. Çin ise 1 haziran’dan itibaren geçerli olmak üzere bazı ABD ürünlerine yönelik tarife artırımına gitti. Küresel ticareti yavaşlatan gelişmeler uluslararası piyasalarda kaygıyla izleniyor.

ABD, 10 Mayıs tarihi itibariyle Çin mallarına yönelik gümrük vergisini yüzde 25’e yükselti. Karar ABD’nin resmi gazetesi olan Federal Register’da yayınlandı. ABD Ticaret Temsilciği’nden yapılan açıklamada, Çin’den ithal edilen 200 milyar dolar değerindeki ürüne uygulanan gümrük vergisinin yüzde 10 düzeyinden yüzde 25’e yükseltildiği duyuruldu. Ticaret Temsilciliği’nin açıklamasından önce ABD Başkanı Donald Trump, yaptığı Twitter paylaşımında, 200 milyar dolarlık Çin ürününe getirmeyi planladığı ek gümrük vergisi uygulama kararını, artık ABD’nin ticarette her yıl yüzlerce milyar dolar kaybetmeyeceğini belirterek duyurdu. Trump paylaşımında “ABD yıllardır ticarette 600 ile 800 milyar dolar arasında bir kayba uğruyor. Çin ile ticaretimizdeki zararımız yıllık 500 milyar dolar. Üzgünüm ama artık bunu yapmayacağız!” diye belirtmişti.

Çin'den misilleme gecikmedi

ABD’nin son hamlesine karşılık Çin’den misilleme gecikmedi. Çin de 1 Haziran’dan itibaren geçerli olmak üzere bazı ABD ürünlerine yönelik tarifeleri yükseltti. Çin Maliye Bakanlığı Çin’in 60 milyar dolar değerindeki ABD ürününe yönelik vergi tarifesinin yükseltileceğini açıkladı. Ek tarifelerin yüzde 5 ile yüzde 25 aralığında değişeceği ve 5 binden fazla ABD ürününü kapsayacağı belirtildi. Gerginlik mesajlaşmalarda da sürdü. Ticaret görüşmelerinin çok yavaş ilerlediğinden Çin’in birçok konuyu yeniden müzakere etmek istediğinden şikayet eden ABD Başkanı Donald Trump, Pekin yönetiminin Washington ile bir ticaret anlaşması yapmaması durumunda, Çin’in “büyük zarar göreceği” şeklinde gözdağı verdi. Trump, resmi Twitter hesabından “Çin’de iş yapacak kimse kalmayacak. Bu durum Çin için çok kötü ama ABD için çok iyi! Fakat Çin çok uzun yıllar boyunca ABD’den yararlandı ve oldukça ilerledi. Bu nedenle, Çin karşılık vermemeli, yoksa her şey daha kötü olur!” diye paylaşım yaptı. Çin, ABD ile pazarlıklarda orta yolun bulunmasını umduklarını ifade ediyor. Çin Dışişleri Bakanlığı’ndan yapılan açıklamada, ABD ile gerçekleştirilen ticaret görüşmelerinin planlara göre ilerlediğini ve Çinli bir heyetin Washington’a giderek görüşmelere devam edileceğini duyurdu. Çin Dışişleri Bakanlık Sözcüsü Gıng Şuang ise başkent Pekin’de düzenlediği olağan basın toplantısında Çin-ABD ticaret müzakerelerinin sonuçlarının ikili ilişkilere nasıl yansıyacağını, “Sağlıklı ve istikrarlı şekilde gelişen Çin-ABD ilişkileri iki ülkenin yararına, uluslararası toplumun da beklentisi” sözleriyle değerlendirdi.

Warren Buffet: Gerginlik her zaman olacak

Piyasalarda, ticaret savaşlarının küresel ticareti azaltacağı görüşü hakim. Uluslararası Para Fonu (IMF) Başkanı Christine Lagarde, ABD-Çin gerilimleri “küresel ekonomiye tehdit” olarak değerlendirirken; Avrupa Komisyonu Başkanı Jean- Claude Juncker, “Yatırımcılar iki ülke arasındaki problemlerin çözüleceğini düşünmüyorlarsa küresel risk iştahında bir zayıflama olacaktır” dedi. Gelişmelerden Birleşik Krallık Başbakanı Theresay May da endişeli. May’in bir sözcüsü ticaret savaşlarını kimsenin kazanmadığına dikkat çekerek, iki ülkenin bir çözüm bularak daha fazla gerginliktren kaçınmaları gerektiğini ifade etti. ABD merkezli dünyanın en büyük ikinci holding şirketi Berkshire Hathaway Kurucusu Warren Buffett ise ABD ve Çin’in arasında “her zaman” gerginlik olacağını söyledi.