Açık bankacılığın aranan ismi oldu

Taner Akçok.
Taner Akçok.

Henüz 18 yaşında, küresel bir yazılım şirketinin açtığı yarışmada birinci olan Taner Akçok, bugün bankacılık, finans ve teknoloji üçgeninin aranan isimlerinden biri olarak “girişimci” rol modeli olmaya aday. Taner Akçok’un kurucu ortak olduğu fınreach; Avrupa’da açık bankacılık, finansal büyük veri işleme, analiz, segmentasyon ve yapay zeka alanlarında 700’den fazla bankaya hizmet veriyor. Almanya pazarının yüzde 65’ine hakim şirketin büyümeyi hedeflediği pazarlar arasında Türkiye de var.

Ekonomik ajandada büyümenin konuşulacağı bir yıla girdik. Bugünlerde iş çevrelerinde, “Türkiye’nin yeni bir büyüme hikayesine ihtiyacı var” söylemi hakim. Genel görüş bu büyümenin, kamu yatırımlarının etkisiyle, yüzde 4’lerin üzerine rahat çıkacağı şeklinde. Dünyadaki ekonomik seyir dikkate alındığında yüzde 4-5 ciddi bir başarı. Ancak dikkat edilirse, bu oranın yanına illa ki “büyüme hikayesi” isteniyor. Çünkü motivasyon da Türkiye’nin geleceği açısından önemli kaynaklardan birisi. Türkiye on yıllardır motivasyonu artıracak hedefler koyup, bunun gerçekleşmesi yolunda adımlar atıyor. Bunlardan birisi de “girişimcilik motivasyonu.” Bu amaçla girişimcilik ekosistemi içinde yer alan kurum ve kuruluşların girişimciliği özendiren yarışmalar düzenlediği görülüyor.

Kimi kez, bu yarışmalar ne kadar etkili ki diye sorgulansa da bu yarışmalardan önemli oranda genç girişimci, iş piyasasına giriş yaptı. Bambu ağacının yetiştirilişindeki sabır, girişimciler için de gösterilir ve çeşitli destek mekanizmalarıyla desteklenirse, yakın bir gelecekte, makroekonomideki “başarı öyküsü”yle beraber mikroekonomiden de “başarı öyküleri” peşi peşine gelecektir. Bugün Berlin’de yaşayan, Avrupa’da açık bankacılık pazarında başarılara imza atan, finans sektörünün amazon.com’u olarak tanımlanan, “açık bankacılık ve finansal büyük veri” şirketi Fin- Reach’un kurucu ortağı Taner Akçok’un öyküsü, bu öykülerden biri olarak dikkat çekiyor.

Eğer annesini dinlese belki “doktor” olacaktı. Ki, “düşünmedim değil” diyor. Ancak o, 18 yaşında 2009’da Microsoft’un proje yarışmasında Türkiye birincisi seçilerek ilk başarısını elde etti, Microsoft’ta dört yıl çalıştıktan sonra 2013’te Silikon Vadisi’nde kendi şirketini kurdu. Bir yandan Stanford Üniversitesi’nde inovasyon yönetimi eğitimine devam ederken, 2015’te kurduğu App Analytics firması Business Insider dergisi tarafından dünyanın en hızlı büyüyen ikinci B2B girişimi seçildi. Bu ilk girişimini 2016’da sattı. 2018’de Berlin’de kurduğu FinReachGmbH şirketinde yönetici ortak olan Akçok, genç yaşta uluslararası bankacılık-finans-teknoloji üçgeninde dünyanın tanıdığı bir isim haline geldi.

Almanya pazarının yüzde %65'ine hakim

FinReach; açık bankacılık, finansal büyük veri işleme, analiz, segmentasyon ve yapay zeka alanlarında 700’den fazla bankaya hizmet veriyor. 100 milyon liraya yakın değeri olan Almanya pazarının yüzde 65’ine hakim olan şirket geçtiğimiz yılın mart ayında Avrupa’nın en büyük açık bankacılık şirketi Figo’yu satın alarak büyümeye geçti. Şirketin 2021 hedefi Avrupa pazarının tümüne açılmak. Türkiye pazarı da artık FinReach’ın hedefleri arasında. FinLeap Connect Yönetici Ortağı Taner Akçok bu ilginin nedenini “Türkiye’de bankacılık altyapısı ve bankacılık teknolojisi oldukça ileri. Pek çok banka kendi bünyesinde ya da sahibi oldukları teknoloji şirketleri altında ürün ve servisler geliştiriyor. Şu anda gelişmekte olan açık bankacılık regülasyonları ile fintek şirketleri pazarında daha önemli rol oynamaya başlayacaklar. Bankaların tüm bu teknolojileri yalnızca kendi kullanımları için geliştirmeleri ve yönetmesi mali açıdan çok verimli değil.

  • Verinin paylaşılmaya başlanması ile birlikte finansal teknoloji firmaları bu noktada daha aktif rol oynayacaklar. Bunun dışında da yeni iş modelleri ve gelir kaynakları oluşturmaya başlayacak. Fintek ekosistemine yapılacak doğru yatırımlar burada bankalar ve fintekler arasında bir sinerji oluşturacak ve pek çok yeni katma değer sağlayacak servisler hayatımıza girecek. Bu sayede yeni servislerden sağlanacak olan gelir modelleri bankalarda faizlerin düşürülmesi ve sıcak paranın yatırıma dönüşmesi konusunda önemli rol oynayacak. Avrupa’da düşen faizlerle birlikte bankacılık sisteminin tekrar ayağa kalkması bu ekosistem sayesinde gerçekleşti” sözleriyle dile getiriyor.

Türk bankaları ile de çalışmaya başladı

“Ekim ayı itibariyle Türkiye’de görüşmelerine başlanan hesap bilgi sistemleri (AIS) ve ödeme başlatma sistemleri (PIS) regülasyonları sebebiyle Türkiye pazarını da 2020 genişleme radarımıza aldık” diyen Taner Akçok, “Şu an Türkiye’den iki banka ile çalışıyoruz. Bunlardan bir tanesini kendi bankacılık lisansımız ve altyapımız ile Almanya’ya açtık ve çok hızlı bir büyüme trendi yakaladılar” diye belirtiyor.

Uluslararası finans pazarlarında önemli başarılara imza atan Taner Akçok, bankacılık ve finansal teknolojiler, büyük veri işleme, makine öğrenme ve yapay zeka alanında araştırma ve çalışmalar yapıyor. Bir iş fikri ancak doğru girişimcinin elinde, doğru bir motivasyonla ve doğru bir iş piyasasında uygulandığında başarılı olur. Taner Akçok’un iş fikri, doğru zamanda, doğru yerde olmasından kaynaklı olarak büyüyor ve yarını da parlak gözüküyor.