Adil değil, yeni vergi reformları doğuracak!

OECD'nin küresel vergi reformuna itirazı var.
OECD'nin küresel vergi reformuna itirazı var.

Küresel vergi dünyasında kuralları değiştiren OECD vergi reformu planlarına itirazlar yüksek sesle dillendirilmeye başlandı. Yüzde 15’lik asgari kurumlar vergisi içeren planın düşük gelirli ülkeler için hayli adaletsiz olduğu değerlendirmesini yapılırken; yeni vergi cennetleri doğuracağı görüşü de dile getiriliyor

Ekonomik İşbirliği ve Kalkınma Örgütü (OECD) halen müzakereleri süren küresel asgari kurumlar vergisinde uzlaşı sağlandığını duyurdu. Ancak beraberinde de eleştiriler yükselmeye başladı. Uluslararası vergi camiasında ortak görüş, küresel vergi reformunun adil olmadığı yönünde. Bazı uzmanlar OECD’nin müzakerelerini yürüttüğü küresel vergi reformunun, bildiğimiz vergi cennetlerini sonlandıracağını ancak yeni vergi cennetleri ortaya çıkartacağını iddia ediyor. Bu uzmanlar yüzde 15’lik asgari kurumlar vergisi içeren planın düşük gelirli ülkeler için hayli adaletsiz olduğu değerlendirmesini yapıyor.

Vergi gelirlerinin aslan payı büyük ülkelere akıyor

İngiltere merkezli vergi adaleti savunucusu sivil toplum girişimi Tax Justice Network (Vergi Adaleti Ağı); vergiden kaçınma, vergi rekabeti ve vergi cennetleri konusunda ortak endişeleri olan araştırmacı ve aktivistlerden oluşuyor. Tax Justice Network CEO’su Alex Cobham, uzlaşı ve tartışmalarının tarihi öneme sahip olduğunu kabul etse de “Ancak adil ve etkin bir reform değil” diyor. “Üzerinde anlaşılacak gibi duran anlaşma ‘şok edici şekilde’ vergi gelirinin aslan payını en büyük OECD üyelerine aktarıyor. Üstelik bunu mevcut durumda kurumlar vergisi istismarlarında zaten en büyük kayıp düşük gelirli ülkelerinken yapıyorlar.” Bu durum, zaten yıllardır tartışma konusu olan adaletsiz bir vergi yükü içeren OECD vergi düzenlemelerine bir yenisinin daha eklenmesi anlamına geliyor.

Alex Cobham’nın vergi cennetleri konusunda da uyarısı var; “Yeni plandaki öneri kapsamında genel merkezlere yönelik vergilendirme maddeleri İrlanda veya Bermuda yerine ABD veya Fransa’ya kaydırmanızı teşvik ediyor olabilir. Yani kurumlar vergisi cennetlerinin iş modellerinde dramatik bir değişim olacak” diyor.