Akaryakıt fiyatları üzerinden ABD seçimleri

Dr. Mehmet Akif Soysal.
Dr. Mehmet Akif Soysal.

ABD’de başkanlık seçimlerini belirleyecek eyalet seçimleri süreci ilerliyor. Bu esnada Cumhuriyetçilerin ötesinde ABD Eski Başkanı Trump’ın yoğun çalışmaları ön planda. Demokratların sorunu ise ileri yaşı ve yaşlılığa bağlı muhtemel hastalıkları ile baş etmeye çalışan Biden.

Biden’ın geçen hafta önemli açıklaması, akaryakıt fiyatlarının artmaması için ABD Stratejik Petrol rezervlerinin (yine) satılmasıydı. Malumunuz OPEC+ petrol üretiminde artışa yanaşmadı. Bunun getireceği neticeleri dengelemek adına Biden birçok kez SPR satılmasına tevessül etti.

ABD de petrol fiyatlarının artmasının sebebi, Biden döneminde ortaya konan yeşil strateji gereği petrol rafinerisi yapan sektöre yeni yatırım gelmemesidir. Yani sorun ham petrol ile alakalı değildir! Biden seçimde elektrikli araba, yeşil, çevre kirliliği derken zamansız, hazırlıksız boş vaatlerin sonucunda ABD bugün akaryakıt pompa fiyatlarında artış yaşarken, akaryakıt temini sorunu da yaşama ihtimali de her an belirebilecek duruma gelmiştir.

Kendince fiyatların artışını Rusya Ukrayna savaşına bağlayan Biden halkını maalesef aldatmayı tercih ediyor! Malum Rusya Ukrayna savaşı dönemi Petrol varil fiyatlarında artış yaşandı. Ancak bu ay itibarıyla bakarsak petrol fiyatları savaşın başladığı tarihteki fiyatlardan yüzde 8 civarı az.

Rezerv paraya sahip olan ABD, para birimi ABD doları, değer kaybı yaşamadığı için gelişmekte olan ülkeler veya rezerv para imkanına sahip olmayan tüm diğer ülkelerden ayrı, kur artışının getirdiği fiyat artışını yaşamamaktadır. Velhasıl, bizdeki gibi kur arttı pompaya zam geliyor durumu da yok…

Yazının devamı Z Raporu 42. Sayısında