“Aker’de kadınlar hem başarımızın hem de ilhamımızın kaynağı”

Aker Genel Müdürü Sertan Akay ve ekibi.
Aker Genel Müdürü Sertan Akay ve ekibi.

Türkiye’de modanın önde gelen markalarından Aker, her sezon tasarımlarını da kumaş kalitesini de ileriye taşıyarak sektöre yön veriyor. Aker’in yönetim kademesinde kadın çalışan oranı yüzde 41, mağazacılıktaki kadın çalışan oranı ise yüzde 80. Kadınların sektördeki durumunu ve Aker’in 8 Mart mesajını Aker Genel Müdürü Sertan Akay ve ekibi ile konuştuk.

Aker kadın istihdamı konusunda nasıl bir politika izliyor? Şirketinizdeki kadın çalışan oranlarından bahseder misiniz?

Kalitesi ve şıklığı ile moda dünyasına damga vuran bir şirket olarak önceliğimiz de işimiz de her zaman kadınlar. Tamamen kadınlara yönelik üretim yapan bir marka olarak merceğimizin odağında daima onlar var. Aker, her şeyden önce kadın elinin değil aklının değdiği bir şirkettir. Aker kadını, kalite ve şıklıkla ayrışır. Ayrıca kadın istihdamının, diğer kadınlara güç veren, ülkemizin kalkınmasını ve dolayısıyla toplumumuzun daha da gelişmesini sağlayan yönünün de farkındayız. Şirketimizin yönetim kademesinde ise çalışan kadın oranı yüzde 41, mağazacılık tarafımızda ise yüzde 80’dır. Kadın çalışanlarımız mağaza, saha, birim yönetimlerinde aktif rol almakta ve farklı bakış açıları ile işe değer sağlamaktadır. Kadının istihdamda olması gerekliliği, pozitif ayrımcılık oluşturabilecek bir durum değil. Kadın olmazsa olmaz, çünkü varlığı fark oluşturuyor ve bu çok değerli.

Aker “Kadınların elinin değil aklının değdiği bir şirket” dediniz. Kadınların aklının değmesi nasıl değişiklikler sağlıyor?

Aker kadınının kendini daima özel hissetmesi de vazgeçilmezimizdir.
Aker kadınının kendini daima özel hissetmesi de vazgeçilmezimizdir.

Perakende sektörü, içinde çok farklı dinamikler barındırır. Bazen hızlı, pratik çözümler üretmek gerekiyor ve bu da hayatı kolaylaştırmaktadır. Kadınların çok yönlü düşünme becerisi, genel olarak güçlü içgüdüye sahip olması, proaktif yaklaşımı ile işin devamlılığını sağlamaktadırlar. Perakendenin detayda yönetilen tüm saflarında kadın aklı ve eli var. Detaylarda saklı tüm gelişim alanları ve aksiyona dönen her stratejik başarılı istatistik kadının olduğu her yerde yüksektir, kadınların tecrübelerini paylaşması, kadının liderliği bu alanda sürdürülebilir bir kurumsallığı sağlıyor. Dolayısıyla sektör; empati yeteneklerinin gelişmiş olmasını, müşterinin duygusunu anlamayı, eğilimleri öngörmeyi zorunlu kılıyor. Kadınların sektördeki etkisini en çok bu anlamda görüyoruz; sosyal-duygusal düzlemde markanın gelişmesini, yenilenmesini sağlıyorlar. Ayrıca, kadın istihdamının diğer kadınlara güç veren, dolayısıyla toplumun daha gelişmesini sağlayan bir yönü var.

Hedef kitlesi ve müşterisi kadın olan, moda sektörüne yön veren bir marka olarak Aker, adınların kendilerini daha mutlu ve özel hissetmeleri için neler yapıyor?

Aker, çok doğal ve özgür bir marka.
Aker, çok doğal ve özgür bir marka.

Dünyanın eğilimlerini en önce fark eden ve bu sayede yaptığı atılımlar ile sektöründe zirvede olan Aker’in vizyonu, iyi tasarımı kaliteli kumaşa işlemenin, kadınlara ihtiyacı olan ürünleri zamanında sunmanın da ötesinde.

Aker, çok doğal ve özgür bir marka. Kadın kendi dünyasında nasıl olmak istiyorsa, mağazaya ya da koleksiyona girdiği andan itibaren hissettiği o ruh halini vermeye çalışıyoruz. Konfeksiyon tarafında da aynı hassasiyetle üretim yapıyor, en doğal kumaşlarla çalışıyoruz. Sezonun en güzel renklerini kaliteli kumaşlara işlemek için çalışıyoruz. Kadınların daha mutlu ve özel hissetmeleri de böyle mümkün; teknoloji iş birliği ile üretilmiş, şık, kaliteli, güncel, doğaya saygılı ürünlerle...

Aker kadınının kendini daima özel hissetmesi de vazgeçilmezimizdir. Kadınların ihtiyaçlarına yönelik özelleştirilmiş estetik formlar sunmak amacıyla, teknolojiden de beslenerek ürün geliştirmek için çalışıyoruz. Örneğin Yaz Serinliği koleksiyonumuzdaki; terletmeyen, koku ve nem tutmayan teknoloji ile üretilmiş bu özel eşarplar, yazın -2 derece serinlik sağlıyor.