Akılda kalmanın yolu deneyim pazarlaması

Arşiv.
Arşiv.

Pazarlama iletişiminin temel amacı ürünü veya hizmeti diğerlerinin arasında fark ettirmek, anlatmak ve tutundurmak. Ve tabii daha da ötesinde sadakat oluşturmak.

Albayrak Grubu Kurumsal İletişim Koordinatörü Esad Sivri.
Albayrak Grubu Kurumsal İletişim Koordinatörü Esad Sivri.

Marka oluşturmanın bu temel sürecinde iletişimcinin birçok enstrümanı oluyor. Bu enstrümanlar ürüne, zamana ve pazarın durumuna göre değişiklik gösterebiliyor. Hangi enstrümanla hangi parçayı çalacağınızı bilmek ise ustalık gerektiriyor.

Bir bilginin veya duygunun kalıcı olabilmesi için olabildiğince çok duyu organıyla çivilenmesi gerekir. Mağazalarda standartlaşan koku ile marka arasında kurulan bağ bunlardan sadece bir örnek. Markaların

standart bir jingle ile neredeyse marka adını vermeden bağlantı kurulmasını sağlaması veya belirli renk tonunu ve fontu sahiplenen markaların aslında çok da bir şey anlatmadan iletişim yapıyor olması da diğer örnekler.

Pazarlama iletişiminin temel amacı bağ kurabilmek

İletişimciler her zaman beyinden önce kalbi hedef alırlar. Ürünü anlatmak yerine ona bir duygu yükleyerek müşterinin markayla bağ kurmasını isterler. Susuzluğunu gidermek, güvende hissettirmek, mutluluk veya daha iyisini hak ettiğini düşündürmek gibi duyguları ürünleriyle birleştirirler.

Yani “Güvende hissetmek istiyorsan bana sigorta yaptır”, “Mutlu olmak için benim ürünümü tat”, “Ben pahalıyım ama sen buna değersin”, “Sen en iyisine layıksın” derler. “Ürünüm şöyle iyi, böyle iyi” demezler, bu zaten çok eski bir yöntemdir. İşte tüm bu pazarlama iletişimi stratejisinin amacı ürünle kullanıcı arasında kalıcı bağlar oluşturabilmektir.

İzlediğim her filmi, okuduğum her kitabı, hatta duyduğum her sözü mesleğimle alakalı bir çıkarım için kullanmaya çalışırım. Belki mesleki deformasyon diyebilirsiniz. “Duyarsam unuturum, görürsem hatırlarım, yaparsam anlarım” diye çok sevdiğim bir söz tam da bunu anlatıyor.

Deneyim her markanın vazgeçilmezidir

Birçok duyguya ulaşmak isteyen iletişimcilerin çalıştırdıkları iletişim kanallarından birisi de deneyim pazarlamasıdır. Markette size sucuk yedirmeye çalışan görevliler, ilk alışveriş için size bonkörce puan tanımlayan e-ticaret siteleri veya ilk ayı ücretsiz yapan müzik uygulamaları gibi. Tüm bunların amacı size bir deneyim yaşatmak ve bu deneyimin kalıcı olmasını sağlamak, yani temelde ürün ya da hizmeti satmak.

İnsan bilmediğinin düşmanıdır, ayrıca kendine iyilik yapan birine karşılık vermek veya en azından hakkını vermek tabiatında vardır. Bu bakımdan pazarlamacılar ürünlerinin ya da hizmetlerinin tutundurulması aşamasında deneyim pazarlamasına başvurarak güvendikleri ürünün önce deneyimlenmesini, sonra alışkanlığa dönüşmesini sağlamak isterler.

  • Cep telefonundan alışveriş yapmanın kolaylığına alışan birisinin elinin altına bir AVM vermiş oluyorsunuz. Her boş vaktinde mağaza gezebileceğini bilmesinin en iyi yolu bunu ona deneyimletmektir.

Bunun için de yöntem, tavşan-havuç hikâyesinde olduğu gibi bedava alışveriş imkânı vermek olacaktır. Veya tüm satılması planlanan ürünler için deneyim pazarlaması harika bir tutundurma yöntemi diyebiliriz.