Anadolu'nun ilk çevre ve analiz ölçüm laboratuvarı

Şeyda Karaman.
Şeyda Karaman.

Üniversitede staj yaptığı esnada Van’daki atık su numunelerinin otobüsle başka illere gönderildiğine şahit olan girişimci Şeyda Karaman, bu vesile ile bir labaratuvar kurmaya karar veriyor. Ciddi bir maliyet ve emek bekleyen süreç için KOSGEB’in Girişimcilik Eğitimi’ne başlayan ve girişimcilik hibesi ile faizsiz kredi alan Karaman, Doğu Anadolu Bölgesi’nin ilk Çevre ve Analiz Ölçüm Laboratuvarı’nı kuruyor. Karaman, üç kişi çalışmaya başladıkları laboratuvarda, TÜRKAK ile Çevre ve Şehircilik Bakanlığı’ndan aldığı yetki belgesiyle çevre izin lisans ve çevre etki değerlendirme konularında analiz ve ölçüm hizmeti veriyor.

“Kadın olmanın zorluklarını yaşadım”

Laboratuvar izin süreçleri cihaz, sarf kimyasal ve araç gereçleri göz önüne alındığında çok maliyetli bir iş olduğundan bahseden Karaman, laboratuvarın kurulum aşamasında KOSGEB’den 100 bin TL faizsiz kredi ve 50 bin TL hibe aldığını söylüyor. Sektörün ve bir kadın girişimci olmanın zorluluklarını sürecin en başında yaşadığını dile getiren Karaman, yeni mezun olduğu için ilk zamanlarda zorlandığını ancak zaman içinde ciddi bir başarı elde ettiğini ekliyor. Olumlu görüşlerin motive ederken olumsuz görüşlerin de hırslandırdığı söyleyen Karaman, bugün bölgenin ilk Çevre ve Analiz Ölçüm Laboratuvarı’nın sahibi olmanın gururunu yaşıyor.

En büyük destekçisi oldu

Karaman “Benimki biraz cahil cesaretiydi. Ancak işin içine girince gördüğüm sektörel zorlukların üstesinden hızlıca gelebildim. Tabii Doğu Anadolu Bölgesi’nde olmanın da birçok zorluğu var. Sarf malzeme tedariki, cihaz bakım-kalibrasyon süreçleri bölgede tedarikçi olmadığı için bizi yoruyor. Kalifiye personel zorluğundan dolayı da gelen personelin oryantasyon eğitim süreçleri biraz zaman alıyor. Bu süreçte de ailem ve üniversite hocalarımdan destek alıyorum” dedi.

Şuan KOSGEB’den istihdam için nitelikli personel desteği almaya devam eden Karaman, 3 kişi başladıkları laboratuvarında toplam 7 kişiye istihdam sağlıyor. İlk hedefi olan Doğu Anadolu Bölgesi’nin ilk laboratuvarını hayata geçiren Karaman, şimdiki hedefinin ise bölgenin en kapsamlı Laboratuvarı olmak olduğunu söylüyor. Karaman, kadın girişimcilere “En önemli şey kendinize ve yapabileceğinize inanmanız. Hayal etmekten ve cesur olmaktan asla vazgeçmeyin. Siz inanırsanız kimse önünüzde engel olamaz” tavsiyelerini veriyor.