Temmuz yaklaştıkça zamlar merak ediliyor: Asgari ücret, memur ve emekli zamları ne kadar olacak?

Asgari ücret, memur ve emekli maaşı ne kadar olacak?
Asgari ücret, memur ve emekli maaşı ne kadar olacak?

Temmuz ayının yaklaşmasıyla asgari ücret, memur, memur emeklisi, SSK ve Bağ-Kur emeklilerinin alacağı zam oranı gündemin en önemli konusu oldu. Zam oranıyla ilgili henüz net bir bilgi olmasa da uzmanlar son enflasyon rakamlarına göre tahminde bulunabiliyor. Asgari ücret için yüzde 40-45 oranında bir artış bekleniyor. Kanun gereği işçi ve Bağ-Kur emeklileri son 6 aylık enflasyon oranı çerçevesinde zam alıyorlar. Buna göre, yüzde 15.26 zam kesinleşti. Bunun dışında milyonlarca emekli yılın ikinci bayram ikramiyesini almak için Kurban Bayramı'nı beklerken hesaplara yatacak rakam ise merak ediliyor. Bayram ikramiyesiyle ilgili kulislerde bu rakamın yüzde 50 zamla 3 bin liraya bulabileceği konuşuluyor.

Asgari ücret normal şartlarda her yıl işçi ve işveren komisyonlarının bir araya gelmesi ile yeniden belirleniyordu. Asgari ücret sadece bu maaşla çalışanların değil memur maaşları, özel sektörde çalışanlar ve diğer birçok ödemeyi doğrudan etkiliyor. Engelli aylığı, 65 yaş maaşı, işsizlik maaşı ödemeleri, staj ücretleri asgari ücrete göre belirleniyor. Türkiye’de 7 milyondan fazla asgari ücretle çalışan bulunuyor. Son olarak Asgari ücrete Cumhuriyet tarihinin en yüksek zammı Ocak ayında yapılmıştı. Asgari ücret 54,66 zam ile 8 bin 506 liraya yükseltildi. Asgari ücret zammında gözler Yeni Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Prof. Dr. Vedat Işıkhan’a çevrilmiş durumda.

Memur maaşları ne kadar olacak?

Asgari ücret zammından önce emekli maaşlarına geçtiğimiz Nisan ayında 2 bin liralık bir artış yapıldı. En düşük emekli aylığı 5 bin 500 liradan 7.500 liraya yükseltildi. Kamu işçisi zammı ise refah payı dahil olmak üzere yüzde 45 zam yapılarak en düşük kamu işçisi maaşı 15 bin liraya yükseltildi. Cumhurbaşkanı Erdoğan ise Temmuz’da 12 bin lira seviyelerinde olan en düşük memur maaşının 22 bin lira seviyelerine çıkarılacağını ifade etmişti.

  • Memur, emekli maaşı enflasyon dikkate alınarak yapılıyor. Asgari ücret zammı ise işçi ve işveren sendikalarının yaptığı toplantılar akabinde netlik kazanıyor. Asgari ücret tespit komisyonu toplanırken toplantıya Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı ev sahipliği yapıyor.

Asgari ücret ne kadar olacak?

Son olarak eski Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Vedat Bilgin Temmuz ayında asgari ücretin 500 dolar seviyelerine çekileceğinin sinyallerini vermişti. Güncel kur hesabı ile birlikte asgari ücret 500 dolar seviyelerine çıkarılırsa 10 bin lira sınırını aşacak. Ancak henüz zam oranlarına ilişkin resmi bir açıklama bulunmuyor.

SSK ve Bağ-Kur emeklileri ne kadar zam alacak?

Son 5 aylık enflasyon 15.26 çıktı. Kanun gereği işçi ve Bağ-Kur emeklileri zaten son 6 aylık enflasyon oranı çerçevesinde zam alıyorlar. Yüzde 15.26 zam kesinleşti.

Cumhurbaşkanı daha önce vaatlerde bulunmuştu. Refah payı ile birlikte daha yüksek zamdan bahsedilmişti. Önümüzdeki ayda açıklanacak rakamlarla birlikte yüzde 25’in altında bir artışın olmayacağı düşünülüyor.

Bayram ikramiyesi ne kadar olacak?

Milyonlarca emekli yılın ikinci bayram ikramiyesini almak için Kurban Bayramı'nı beklerken hesaplara yatacak rakam ise merak konusu oldu.

Cumhurbaşkanı Erdoğan emekli ikramiyeleri için zam sinyali verirken, geçtiğimiz haftalarda yaptığı açıklamada "Emeklilerimizin bayram ikramiyesini 2 bin liraya çıkardık, şimdi bu rakamı daha da yukarıya çıkarmanın hesabı içerisindeyiz" ifadelerini kullanmıştı.

Kulislerde konuşulanlara göre emekli ikramiyelerine ilişkin yüzde 45'in üzerinde bir zam yapılacağı, hatta yüzde 50'yi bularak 3 bin TL olacağı konuşuluyor.