Asgari ücrette karar çift imzayla çıkabilir

arşiv
arşiv

Milyonlarca asgari ücretli çalışanın dört gözle beklediği 2023 yılı asgari ücret miktarı bugün belli oluyor. Asgari Ücret Tespit Komisyonu’nun üç toplantıda da uzlaşı sağlayamaması üzerine araya giren Erdoğan’ın yeni asgari ücreti bugün kamuoyu ile paylaşması bekleniyor. Yeni duyurulacak olan asgari ücretin bu yıl işveren ve hükümetin ortak imzasıyla ilan edileceği kulislerde yüksek sesle konuşulmaya başlandı.

İlk teklif Türk-İş'ten gelmişti

Asgari Ücret Tespit Komisyonu üçüncü toplantısı sonrasında ilk kez bir rakam dile getirilmişti. İşveren kesiminin 8.500 TL ile sınır koyduğu iddia edilen net asgari ücret rakamı için, işçi kesimi 9 bin TL önerisiyle masaya geldi. İlk görüşmede 7.785 TL açlık sınırına dikkat çeken Türk-İş Genel Başkanı Ergün Atalay, üçüncü toplantı sonrasında yaptığı açıklamada, “Bizim resmi teklifimiz 9 bin TL” dedi. Yeni asgari ücretin teklif ettikleri bu rakamın altında kalması durumunda masada olmayacaklarını duyuran Atalay, “Verirlerse imzalarız, vermezlerse işin içinde olmayız” ifadelerini kullandı.

9 bin TL teklifine Cumhurbaşkanı Erdoğan'dan tepki

Bu açıklama sonrasında milyonlarca çalışan “Asgari ücret 9 bin TL olur mu?” sorusunu merak ederken Cumhurbaşkanı Erdoğan’dan soruya çok net bir yanıt geldi. Erdoğan, “Herkesin dediğiyle adım atmayız, bizim sırtımızda küfe var" derken, bu sözler sonrasında ‘9 bin TL’ye kapıların kapandığı’ yorumları yapıldı.

Gelir vergisi indirimi ve asgari ücret desteği de masada

TÜRK-İŞ refah payı ile enflasyona karşı satın alma gücünün korunmasını talep ediyor. Bu rakamsal talebin yanında, gelir vergisi dilimlerinin çalışanlar lehine düzenlenmesi ve sendikal örgütlenmenin önündeki engellerin kaldırılması da TÜRK-İŞ'in pazarlık masasına taşıdığı konular arasında bulunuyor. TİSK ise yeni asgari ücret rakamında, istihdamın korunmasını, yeni istihdam yaratılmasını ve işletmelerin rekabet gücünün dikkate alınmasını isteyen TİSK, asgari ücret işveren desteğinin 2023'te de sürdürülmesini talep ediyor.