AT&T’yi kontrol eden dünyayı kontrol eder

Ali Saydam.
Ali Saydam.

ABD’de devasa bir telekomünikasyon şirketi olan AT&T, yine devasa bir medya şirketini (Time Warner) 85,4 milyar Dolar’a satın aldı. Anlaşma 2017'de tamamlanacakmış.

Haberin dünya medyasında deprem yaratacağı söyleniyor. Nasıl yaratmasın ki: Bir kıyaslama yapabilmemiz için bu rakamın, Türkiye’deki ilk 500 özel sektör şirketinin ilk 20’sinin cirolarının toplamından fazla olduğunu belirtelim. Sözünü ettiğimiz şirketler şöyle:

TÜPRAŞ, OMV Petrol Ofisi, THY, OPET, Shell & Turcas, P. Morris Sabancı Pazarlama, BİM, Türk Telekom, ENKA, Arçelik, Turkcell, Ford, Ereğli Demir Çelik, EnerjiSA, Anadolu Efes, Mercedes Benz Türk, Migros, İÇDAŞ, Vestel, Doğuş Otomotiv

Bu iki büyük devasa şirkete rakamlarla bakalım. Önce AT&T: Sabit hat ve mobil telefon alanında ABD’nin en büyük şirketi. 2015 verileriyle Çalışan Sayısı: 243.620, Ciro: 146.8 milyar Dolar, Kâr: 13.3 milyar Dolar, Toplam aktif: 401.81 milyar Dolar.

Aynı zamanda kablolu TV yayın taşıyıcısı olan AT&T, bu son atakla ABD eğlence sektörünün içerik sağlayıcılarından Time Warner’ı bünyesine katarak dev bir iletişim tröstü haline gelmiş bulunmaktadır. Time Warner film sektöründe, televizyonculukta ve video oyunlarında rakiplerini sollayan dev bir şirket. Time Warner’la ilgili de 2015 verileriyle bir iki rakam verelim:

Çalışan sayısı: 24.800, Ciro: 28.11 milyar Dolar, Toplam aktifler: 63.84 milyar Dolar,

CNN’in yanı sıra HBO, Warner Bros, New Line Cinema, Cartoon Network gibi dünyaca ünlü markaların da sahibi olan Time Warner şirketinin AT&T'ye satılması, teknoloji ve medya alanındaki en büyük anlaşma olarak tarihe geçmiş bulunuyor. (2014 yılında Time Warner’ın CEO’su Jeff Bewkes, Rupert Murdoch’ın sahibi olduğu Twenty-First Century Fox’tan gelen 80 milyar dolarlık teklifi reddetmiş.)

AT&T’yi kontrol edenin dünyayı kontrol edeceği bir döneme girdiğimize işaret etmek isteriz. Sadece ABD bazında bir ağ iken şimdi yaygın medya kuruluşlarıyla birlikte etkisini tüm dünya ülkeleri sathında güçlendirecek. Bir ABD’li sosyolog olan Todd Gitlin’in ifadesiyle “Amerikan popüler kültürü”, “milyarlarca kişinin hem sevdiği hem tiksindiği, ama severek tiksindiği çağdaş intikam tanrıçasıdır.”

Gazeteci Nathan Gardels, (Huffington Post) bu ‘çağdaş intikam tanrıçası’ aracılığıyla, MTV’nin yıldızının parladığı yıllarda bu TV kanalıyla CIA’in ‘asla nüfuz edememiş olduğu yerlere’ ulaşıldığını ifade etmişti. Sadece HBO’nun dizilere şöyle bir göz atmak bile, AT&T’nin dünya üzerindeki eğlence kültürü kuşatmasının boyutu hakkında bize bir fikir vermeye yeter de artar bile: Game of Thrones, Westworld, Generation Kill, The Newsroom, Rome, Carnivale, The Sopranos, Boardwalk Empire, vs.

Tüm dünya için HBO dizileri, video oyunları, tüm dünya için Warner Bros filmleri ve yine tüm dünya için CNN haberleri… ABD eğlence kültürünün dünyada tek elden yayılıp da dokunup geçmediği alan kalmamış görünüyor. AT&T artık dev bir iletişim tröstüdür.

Demek ki hem ABD’deki hem de dünyadaki Algılama Yönetimi hedeflerine ulaşmak isteyen dev uluslar arası projeler, öncelikle AT&T’nin kapısını çalacak.

Amerika’nın, öncesinde Irak’ta özgürlük, barış ve demokrasi için bulunduğuna ve aynı nedenlerle bulunmaya devam ettiğine dünya kamuoyunu inandırmak için bundan böyle bir adres değişikliği ile çok daha fazla yaygınlık imkanı sağlayan AT&T’ye ihtiyacı var.

Bu gerçekliğe bir de ABD’yi aslında ABŞ’nin (Amerika Birleşik Şirketleri) yönettiği olgusunu eklersek ortaya çıkan manzaranın, gelecek için hayli kaygı verici bir senaryoyu sergilediğini rahatlıkla söyleyebiliriz. Geleceğin nasıl tasarlandığı konusunda bir fikir sahibi olmak isteyenler için bu serüven sıkı örneklerin bence birincisidir.

Serüvenin içinde milyar dolarla birlikte sarmaş dolaş yatan, bir tutam Marka ve bir tutam Algılama Yönetimi’nin akıllara ziyan büyüklükteki işbirliğini görmemiz gerekir…

Bunlara karşı nasıl mı mücadele edilir?

Bkz: 15 Temmuz’u 16 Temmuz’a bağlayan gece ve bu gece ortaya somut olarak çıkan kamu vicdanı…

Kamuoyunu etkileyebilirsiniz; onun üzerinde Algılama Yönetimi operasyonları düzenleyebilirsiniz; ancak kamu vicdanını asla köşeye sıkıştıramazsınız.