"Avrupa Enerji Borsası'na Türkiye'den katılan ilk şirket olduk"

Çalışanlarımızın katıldıkları anketlerde ortalamanın üzerinde skorlar elde ederek, “Great Place to Work (Çalışmak için Harika İşyeri)” sertifikasını alma hakkı kazandık.
Çalışanlarımızın katıldıkları anketlerde ortalamanın üzerinde skorlar elde ederek, “Great Place to Work (Çalışmak için Harika İşyeri)” sertifikasını alma hakkı kazandık.

1224 MW kurulu gücü ve 33 yıllık geçmişiyle Türkiye’nin önde gelen enerji şirketleri arasında yer alan Akenerji, Türkiye’nin enerji ihtiyacının yaklaşık yüzde 3’ünü karşılayacak kapasitede. Akenerji Genel Müdürü Serhan Gençer, şirketin çalışmalarını ve hedeflerini anlattı.

Faaliyetleriniz hakkında bilgi verir misiniz?

Akenerji, Türkiye’nin otoprodüktör statüsünde kurulan ilk elektrik üretim şirketi. Türkiye’nin köklü sanayi kuruluşlarından Akkök Holding ve Çek enerji şirketi ČEZ arasındaki eşit katılımlı stratejik ortaklık çatısı altında yer alıyoruz. 1.224 MW kurulu gücümüzle ülkemizin enerji ihtiyacının yaklaşık yüzde 3’ünü tek başımıza karşılayacak kapasitedeyiz. Bununla birlikte piyasadaki diğer katılımcılardan tedarik ettiğimiz elektrik enerjisinin de ticaretini yapıyoruz. Enerji servislerimiz ile de enerji verimliliği projeleri üretiyoruz.

Şu anda devam eden veya planlanan yatırım projeleriniz nelerdir?

Akenerji Genel Müdürü Serhan Gençer.
Akenerji Genel Müdürü Serhan Gençer.

Erzincan ilinde kurulması planlanan, 198 MW kurulu güce sahip, yılda ortalama 560 GWh elektrik üretmesi beklenen en büyük yatırım projemiz olan Kemah Hidroelektrik Santralı projesi ile ilgili çalışmalarımız devam ediyor.

Ayrıca yayınlanan hibrit tesisleri ile ilgili mevzuat kapsamında, mevcut santral alanlarımızda gerçekleştirebileceğimiz hibrit projeler ile ilgili de fizibilite çalışmalarımızı yapıyoruz. Uygun olan sahalarımız için ilgili başvuru süreçlerini de yürütüyoruz.

2019 yılında Biyokütle Santrali ile başladığımız proje yönetim hizmetlerimizi, yapım, yönetim ve işletme bakım hizmetlerini üstlendiğimiz Piroliz Santrali ile devam ettiriyoruz. Akenerji’nin sektördeki 33 yılı aşkın deneyimi ile gerçekleştirdiği bu tip projelerle ilgili yeni fırsatları da yakından takip ediyoruz. Akenerji Enerji Servisleri olarak, lisanssız elektrik üretimi kapsamında, müşterilerimizin enerji giderlerini optimize edebilmeleri ve kendi üretim tesislerine sahip olabilmeleri için, Yapİşlet- Devret modeli ile sunduğumuz Güneş Enerji Santrali projeleri konusunda da çalışmaya devam ediyoruz. Geçtiğimiz aylarda Akiş Gayrimenkul ile imzaladığımız sözleşme kapsamında İstanbul’un en önemli Alışveriş Merkezleri arasında bulunan Akasya AVM ve Akbatı AVM’nin çatı Güneş Enerjisi Santralleri’nin yapımını ve 15 yıllığına enerji yönetimini üstlendik. Bu alandaki çalışma ve yatırımlarımız devam edecek.

Akenerji yılı nasıl kapatıyor? Gündeminizde neler var?

Bu yıl bildiğiniz gibi gündem, Rusya- Ukrayna krizinin yol açtığı enerji arz güvenliğine ilişkin endişeler etrafında şekilleniyor. Ertelenen taleplerin gerçekleşmesiyle enerji fiyatlarında 2021 yılında başlayan yukarı yönlü sert hareketler; Rusya’nın Ukrayna’yı işgali ve Rusya’ya uygulanan ambargolar ile 2022 yılında artarak devam ediyor. Doğalgaz, petrol ve kömür gibi birincil kaynaklarda rekor fiyatlamalar gözlemliyoruz. Kovid ortamının yarattığı belirsizliğin ardından, savaş nedeni ile arz güvenliği endişelerinin öne çıktığı, enerji fiyatlarının tırmandığı, alternatif kaynak arayışının arttığı, yenilenebilir enerji kaynaklarının ve enerji verimliliğinin daha da önem kazandığı bir dönem yaşıyoruz.

Akenerji olarak her zaman önceliğimiz, tüm santrallerimizin piyasa şartlarına göre en verimli şekilde işletilmesi ve kesintisiz enerji arzı amacıyla gerekli araştırma - geliştirme çalışmaları ile bu kapsamdaki yatırımların düzenli şekilde gerçekleştirilmesidir. Bu bakımdan 2022’nin bizim açımızdan olumlu geçtiğini söyleyebilirim. Öte yandan, geçtiğimiz yıl Avrupa’nın en büyük Elektrik Ticareti Borsası EEX’e Türkiye’den katılan ilk şirket olduk. Bu kapsamda yurt dışı piyasalarda yükselen işlem hacmimiz bizi cesaretlendiriyor. İlk 10 ayda Avrupa ve Türkiye’deki ticaret işlem hacmimiz de 2.4 TWh seviyesinde gerçekleşti. Geçen yılın ciro ve FVAÖK seviyelerine, bu yılın ilk 6 ayında ulaşmayı başardık.

Sürdürülebilirlik yaklaşımınız ve çalışmalarınız hakkında bilgi verir misiniz?

Çevresel, sosyal ve ekonomik anlamda katma değer yaratabilmek adına tüm iş süreçlerimize sürdürülebilirliği entegre ediyoruz. Bu kapsamda 2025 yılına kadarki Sürdürülebilirk Stratejimizi açıkladık. Odak alanlarımızı, iklim değişikliğine uyum ve düşük karbon ekonomisine geçiş, sıfır atık ve döngüsel ekonomi, su kıtlığı ile mücadele, toplumsal cinsiyet eşitliği, insan kaynağında yetkinliklerinin geliştirilmesi, karbon ayak izinin azaltılması, üretimde optimizasyon ve verimlilik artışı, enerji verimliliği, inovasyonun artırılması ve sürdürülebilir kalkınma politikalarına bağlı büyüme olarak belirledik.

Yakın zamanda Birleşmiş Milletler Küresel İlkeler Sözleşmesi’ne imza atarak dünyanın bu alandaki en büyük inisiyatifi Global Compact’e üye olduk. Stratejilerimiz doğrultusunda ihtiyaç ve beklentilere göre önceliklendirme çalışmaları yapıyoruz. Yenilenebilir kaynaklardan elde ettiğimiz portföyümüz ile teşvik edici bir rol üstlenirken enerji verimliliği projelerimizle müşterilerimizin de karbon ayak izlerini azaltmaya dönük uygulamalar gerçekleştiriyoruz. Toplumsal cinsiyet eşitliğini desteklemek adına Akkök Holding enerji grubu şirketleri ile birlikte yürüttüğümüz “Kadın Enerjisi Projesi”ninin Kampüste ayağında, çalışmalar gerçekleştiriyoruz.

Enerji verimliliği de enerji gündeminde öne çıkan başlıklar arasında yer alıyor. Akenerji Enerji Servisleri’nin verimlilik rakamları hakkında neler söyleyebilirsiniz?

2015’ten bu yana hizmet veren Akenerji Enerji Servisleri ile işletmelere ek yatırım yapmadan elektrik enerjisinde ortalama yüzde 44, doğal gazda ise yüzde 55 verimlilik sunuyoruz. 2021 için rekor nitelikteki bu rakamı daha da yukarıya çekmeyi hedefliyoruz. Kurulu gücümüzün yüzde 74’lük dilimi doğal gaza ait. Artan maliyetlere rağmen Erzin Doğal Gaz Kombine Çevrim Santralimizdeki kapasite kullanım oranını bir yılda yüzde 12,5 yükselttik. İlk çeyrekte santralimizin rekabet gücünü artırıp önemli ölçüde tasarruf ve verimlilik sağladık.

İK ve iş gücü açısından gelecek dönemi nasıl kurguluyorsunuz? 2022 ve sonrası için şirket hedefleri ve yatırımları hakkında bilgi verir misiniz?

3 yıl önce başladığımız işveren markası çalışması kapsamında çalışanların “çalışmaktan mutlu olduğu”, adayların “çalışmayı arzu ettiği” ve ayrılanların ise “çalışmış olmaktan gurur duyduğu” bir şirket olmak için yola çıktık. Bu doğrultuda hayata geçirdiğimiz ödüllü programlardan çalışan bağlılığı ve motivasyonunu artırmaya dönük uygulamalara dek tüm çalışmalarımızın meyvesini topluyoruz. İş ilanlarımıza başvurular ilk etapta tam 7,5 kat arttı. Ortalama çalışma süresine baktığımızdaysa 6,5 yıl gibi günümüzde çok iyi sayılabilecek bir orana sahibiz. Tüm bu çalışmalar neticesinde Great Place to Work Enstitüsü’nün 7 bine yakın işletme ve 16 milyonu aşkın çalışanı dahil ettiği çalışan anketini Akenerji bünyesinde de başarıyla tamamladık. Çalışanlarımızın katıldıkları anketlerde ortalamanın üzerinde skorlar elde ederek, “Great Place to Work (Çalışmak için Harika İşyeri)” sertifikasını alma hakkı kazandık.