Avrupa’da gece trenleri geri dönüyor

Avrupa başkentleri arasındaki mesafenin az olması da gece trenleri için ideal olarak nitelendiriliyor.
Avrupa başkentleri arasındaki mesafenin az olması da gece trenleri için ideal olarak nitelendiriliyor.

Son on yılda hava yolculuğuna artan talep nedeniyle Avrupa’da gece treni ağlarının birçoğu iptal edilirken, geçtiğimiz aylarda dört ulusal demiryolu bir araya gelerek 13 Avrupa şehri arasında rotaların geri döneceğini müjdeledi.

Agatha Christie’nin romanlarına konu olan gece trenleri, geri dönmeye hazırlanıyor. Talep yetersizliği nedeniyle 2013’te kaldırılan hatları yeniden faaliyete sokma konusunda anlaşan Avusturya’da ÖBB, Almanya’da Deutsche Bahn, Fransa’da SNCF ve İsviçre Federal Demiryolları, önümüzdeki dört yıl içinde dört yeni “Nightjet” rotası konusunda anlaşmaya vardı. Aralık 2021 itibariyle, Viyana-Münih-Paris ve Zürih-Köln-Amsterdam rotaları faaliyete geçecek. 2022’de Brüksel/Paris ve Viyana/Berlin, 2024’te ise Zürih ve Barcelona rotaları çalışmaya başlayacak.

Fransa ve Almanya başta olmak üzere ucuz uçuşların başlaması ile uzun mesafeli demiryolu yolculuğuna olan talebin düşmesi, birçok hattın 2013’te sona ermesine yol açarken, yakın zamanda yeni rotalar ile birlikte gece tren yolculuğunun başlaması hem çevre dostu olması hem de gece konaklamayı ortadan kaldırması ile birçok avantajı da beraberinde getiriyor.

Kovid-19'un etkileri

Uzun mesafeli trenlerin karbon ayak izleri diğer ulaşım türlerinin çoğundan daha düşük ve hava yolculuğuna kıyasla kilometre başına küçük miktarlarda karbon salıyor.

Greta Thungberg’in okyanusu uçak yerine bir yelkenli ile aşması ile yeniden gündeme gelen uçuş utancı aslında son birkaç yıldır Avrupa’da oldukça popüler hale geldi. Bu gerekçe ile 2018’de İsveç’te iç hat uçuşları yüzde 8 azalırken, aynı düşüş Hollanda’da da ortaya çıktı. Dolayısıyla birçok uzman gece trenlerinde talep sorununun yaşanmayacağı belirtiyor.

Özellikle Avrupa başkentleri arasındaki mesafenin az olması da gece trenleri için ideal olarak nitelendiriliyor. Kovid-19 salgını ile ortaya çıkan sosyal mesafenin de trenlerde çok iyi sağlanabileceği kabul ediliyor.

Birçok Avrupa demiryolunda, yolcu sayısının artması ve AB tarafından demiryolu dostu politikaların benimsenmesiyle birlikte önemli gelişmeler yaşandı. Bu yıl, demiryolu yolculuğunu sadece havayolu yolcuları için değil, yüklerinin çoğunu karayolu ile taşıyan nakliyeciler için çevre dostu bir alternatif olarak teşvik edilmesi için ‘Avrupa Demiryolu Yılı’ olarak belirlendi.