Avrupa’nın sağlık üssü: Türkiye

Sağlık turizminin Türkiye dış ticaret gelirine katkısı ölçülebilenden fazla.
Sağlık turizminin Türkiye dış ticaret gelirine katkısı ölçülebilenden fazla.

Türkiye sağlık turizminde Avrupa’da birinci, dünyada ise altıncı sıraya yükseldi. Termal kaynakları, dört mevsime uygun iklimi, Türk misafirperverliği, geniş uçuş ağı ve ünü kıtaları aşan Türk dizileri sayesinde sektörün 2023 hedefi, 5 milyar dolara çıktı. Sağlık turizminde en çok hastayı Suriye, Libya ve Irak ülkelerinden alan ve Avrupa’nın sağlık üssü haline gelen Türkiye’nin yeni hedefi ise dünya liderliği…

Türkiye, sağlık turizmi denildiğinde dünyada akla ilk gelen ülkelerden biri haline geldi. Sağlık alanındaki yatırımlarla turizm sektörünün misafirperliği buluşunca talep de peşinden geldi. Bu başarının arkasında ise son teknolojiyle donatılmış otel konforundaki sağlık tesisleri, en yeni teknolojilerin kullanımı, alanında uzman dünyaca tanınmış hekimler ve kalifiye sağlık personeli gösteriliyor. Türk Hava Yolları’nın geniş uçuş ağı, Türkiye’nin dünya turizmindeki artan popülaritesi ve Türk dizi-filmlerinin çok geniş coğrafyalara ulaşan etki alanı ise bu büyük güce katkı sağlayan diğer önemli etmenler arasında yer alıyor.

Kişi başına yüksek getirisi, sürdürülebilirliği ve küresel krizlerden asgari düzeyde etkilenmesi nedeniyle sağlık turizmi, 2012 yılından itibaren giderek gelişen ve çeşitlenen bir destek mekanizmasıyla Türkiye’nin hedef hizmet ihracatına da güç katıyor.

Cari açığa en büyük destek!

  • TÜİK’in verilerine göre 2012 yılında 240 bin 682 olan sağlık turisti sayısı, 2022 yılı itibarıyla yüzde 422,8 artışla 1 milyon 258 bin, sağlık hizmeti ihracatı ise 2012’den 2022’ye üç kat artarak 2,1 milyar dolara ulaştı.
Sağlık turizmi geliri(2012-2023) Kaynak: TÜİK
Sağlık turizmi geliri(2012-2023) Kaynak: TÜİK

Türkiye, sağlık turizminde en çok hastayı Suriye, Libya ve Irak ülkelerinden aldı. ABD, Brezilya, Nijerya’ya yönelik çalışmalar da tüm hızıyla devam ediyor. Sektörün büyüme hızı ve sektörü ivmelendirici desteklerin de etkisiyle, sağlık turizminin önümüzdeki yıllarda cari açığın kapatılmasında en önemli sektörlerden biri olacağı öngörülüyor. Öyle ki 2023 yılındaki sağlık turizmi gelir hedefi 5 milyar dolar.

Tüm bu rakamlar, turistlerin sadece tedavi faturalarını kapsıyor. Bunun dışındaki ulaşım, konaklama, yeme-içme, eğlence, alışveriş gibi diğer yan gelirler de düşünüldüğünde sağlık turizminin Türkiye’nin dış ticaret gelirine katkısı ölçülebilenden daha fazla çıkıyor.

Wellness turizmi 800 milyar dolar hacme sahip

Sağlık turizmi dünya çapında medikal turizm, esenlik (wellness) turizmi, engelli/yaşlı bakım turizmi ve bunların hepsi kapsamına girebilecek üçüncü yaş turizmi olarak ayrılıyor. Özellikle termal, spa, sağlıklı yaşam konseptlerini içerisinde barındıran wellness turizmi 800 milyar dolar olarak tahmin edilen büyüklüğüyle devasa bir ticaret hacmi sunuyor.

  • Termal kaynaklarıyla, dört mevsimin yaşandığı eşsiz bir coğrafyaya, doğal güzelliklere ve zengin bir mutfağa sahip olan Türkiye, özellikle esenlik turizmi ve bakım turizmi alanlarında Avrupa’da 1’inci, dünyada ise 6’ncı sırada yer alıyor.

Hangi destekler veriliyor?

Türkiye, sağlık hizmeti ihracatının desteklenmesi çerçevesinde geleneksel olarak sağlanan reklam, tanıtım, marka tescil, belgelendirme, acente komisyon, ulaşım, birim kira, yurt dışı etkinlik katılım, ticaret/alım heyetleri, yurt içi tanıtım gibi desteklere ilaveten sektörün hizmet sunum kapasite ve kalitesini ve turist nezdindeki güvenilirliğini geliştirmek amacıyla istihdam, yabancı dil ve sağlık turizmi eğitimi, komplikasyon ve seyahat sağlık sigortası destekleri de sağlıyor.

Hizmet İhracatçıları Birliği tarafından Ticaret Bakanlığı’nca “Heal in Türkiye Sağlık Hizmeti İhracatı Portalı” bütün sağlık turizmi sektörünün ve sektör ihracatçılarının tanıtımını, puanlamalar ve yorumlar yoluyla hizmet kalitesinin iyileştirilmesini, Türkiye’nin diğer turistik değerlerinin tanıtımını ve bir sağlık turistinin ihtiyaç duyabileceği bütün bilgileri tek bir platformda sunmayı amaçlıyor.

İthal girdi oranı oldukça düşük ve haliyle Türkiye için katma değeri yüksek, diğer turizm çeşitlerine kıyasla çok daha yüksek turist başı gelire sahip olan, Türkiye’de sunulan sağlık hizmetlerinin kalitesini, rekabetçiliğini ve kriz zamanlarında ayakta kalabilme yeteneğini artıran sağlık turizmi, kurumlar arası sıkı koordinasyonla daha nitelikli ve ülkemize daha fazla fayda sağlar hale getiriliyor. Türkiye, proaktif politikalarla bu alanda yeni rotalara ulaşmak ve dünya liderliğine oturmak için çalışmalarına devam ediyor.