Banka komisyonları artınca alışverişte IBAN dönemi başladı

Arşiv
Arşiv

Alışverişte IBAN kullanımı yaygınlaşıyor. Esnaf, bankaların yüksek komisyonları ve 45 günü aşan uzun geri ödeme süreleri nedeniyle kredi kartını tercih etmiyor. Bu nedenle son dönemde pek çok iş yeri kart yerine IBAN ile ödeme kabul etmeye başladı. Ancak bu yöntemin tüketiciler için bazı riskleri var.

Bankalar POS cihazında komisyonu artırdı, ödeme süreleri 45 günü aştı. Esnaf, enflasyon nedeniyle geri ödemelerin uzamasından şikayetçi.

Son dönemde nakit yanında bir başka tercih de, IBAN üzerinden para yollayarak ödeme yapılması. Ancak bu yöntemin tüketiciler için bazı riskleri var.

TÜKONFED (Tüketici Konfederasyonu) Bankacılık Komisyonu Başkanı Hüseyin Ölmez, "Tüketicilerimiz dükkanlarında fiilen mal ve hizmeti aldıklarında eğer IBAN ver diyorlarsa parayı rahatlıkla gönderebilirler dolandırılma riski ile karşı karşıya değildirler. Ama özellikle sanal ortamda IBAN'lara para göndermelerini hiçbir şekilde önermiyorum" uyarısında bulundu.

Karekodlu tabela asıldı

ntv.com.tr'de yer alan habere göre pek çok esnaf işyerine IBAN'ların olduğu karekodlu tabela koymaya başladı.

Müşteri, karekodu okuttuğunda IBAN numarası anında telefona yükleniyor. Ödeme birkaç saniye içerisinde gerçekleşiyor.

"Vergi kaybına neden olabilir"

Ancak POS yerine IBAN kullanılması vergi kaybına neden olabilir.

Ölmez, "Kredi kartı ile alışveriş yaparsanız onun fiş ve faturasını kesmek zorundadır ama bu vergi kaçağında pek akıllı işler yaptıklarını sanmıyorum çünkü IBAN'a giden parayı da maliyenin kontrol etmesi olanağı vardır. Havalenin açıklama kısmına alınan mal ve hizmetin nereden alındığını yazmasında yarar var." dedi.