Başarılı kampanyalar empatiyle sağlanır

Arşiv.
Arşiv.

Pazarlama kampanyası kurgulayan ekiplerin ürünle ilgili empati yapmaları, ürünün sağlayacağı katma değeri veya giderdiği sorunu yaşamaları gerektiği gerçeği, iyi bir kampanya kurgulamak için çok önemlidir. Başarılı markalar ürünlerinin veya hizmetlerinin bir insanın ihtiyaçlarına nasıl cevap verebileceğini anlatarak, potansiyel müşterilerinin satın alma motivasyonunu artırırlar.

Albayrak Grubu Kurumsal İletişim Koordinatörü Esad Sivri.
Albayrak Grubu Kurumsal İletişim Koordinatörü Esad Sivri.

Pazarlama ve iletişim uzmanları, tüketicinin motivasyonunu anlamak ve etkilemek için farklı yöntemler ararlar. Ancak insanların zorlu şartlar altında daha iyi motive oldukları gerçeği, birçok kampanyanın temelini oluşturur. Bir şeye ihtiyacı olan insan, daha fazla gayret etmek zorunda kaldığı için üretkenliği de artar. Bu durum, birçok markanın müşteri hedef kitlesinin ihtiyaçlarını doğru anlamasını sağlar. Sahadan uzak masa başında oluşturulan stratejiler ve kampanyalar çoğu zaman doğru sonuç vermez ve başarıya ulaşmaz. Başarılı markalar, ürünlerinin veya hizmetlerinin bir insanın ihtiyaçlarına nasıl cevap verebileceğini anlatarak, potansiyel müşterilerinin satın alma motivasyonunu artırırlar. Yani önce pazarlaması yapılan ürün için bir sorun dünyası oluştururlar, sonra çözümü ürünle beraber birleştirirler. Mesela bir online eğitim platformu, eğitimlerinin, iş bulmak veya kariyerlerini geliştirmek için ihtiyaç duydukları becerileri öğrenmelerine yardımcı olabileceğini vurgular. Bu mesaj, insanların kariyerlerindeki eksikliklerini gidermeleri için bir fırsat olduğunu gösterir ve onların kendilerini geliştirmeleri için motive olmalarını sağlar.

Zorlu şartlarda ortaya çıkan başarı hikâyeleri

Birçok global marka, zorlu şartlar altında insanların daha iyi motive olduğunu anlamış ve bu nedenle ürün veya hizmetlerini bu doğrultuda pazarlamaya çalışmıştır. Buna verilecek en iyi örneklerden biri dünyaca ünlü Nike markasıdır. Nike, “Just do it” kampanyasıyla tüketicileri zorluklara rağmen spor yapmaya teşvik ederek, insanların güçlerinin farkına varmalarına yardımcı olmuştur. Kampanyanın reklam filmleri, zorlu şartlar altında spor yapan insanları göstererek, tüketicilerin kendi sınırlarını aşabileceklerine dair bir mesaj vermiştir.

Bir gıda dağıtım şirketi, Covid-19 pandemi sürecinde evde kalan insanların ihtiyaçlarını karşılamak için hızlı teslimat hizmeti sunarak, zorlu şartlara rağmen insanların hayatını kolaylaştırmıştır. Bu şirket, teslimat hizmeti verirken, müşterilerinin güvenliğini de garanti altına alarak tüketicilerin satın alma motivasyonunu artırmıştır.

Yazının devamı Z Raporu 47. sayısında