Batı'nın hedefindeki Rus oligarklar

Arşiv.
Arşiv.

Rusya’nın Ukrayna’ya müdahalesi ile Rus oligarklar, gündemin ilk sıralarında yer almaya başladı. Oligarşiye dayalı yönetimlerde bir azınlık zümre yönetimini destekleyen anlamına gelen oligark terimi, Sovyet sonrası dönemde özelleştirme ile zenginleşen kesimleri tanımlamak için kullanılmaya başlandı.

Roman Abramoviç

Chelsea futbol kulübünün sahibi Roman Abromoviç, dünya kamuoyunda en bilinen oligarklardan biri durumunda. Rus çelik üreticisi Evraz’ın en büyük hissedarı olan Abramoviç’in serveti 13.1 milyar dolar olarak hesaplanıyor. Sıklıkla Putin’e yakınlığı ile haberlere konu olsa da, Abromoviç bu iddiaları reddediyor. Adı, şu an için listede yer almasa da Abramoviç, Chelsea kulübünü satacağını ve kârını savaş mağdurlarına bağışlayacağını duyurdu.

Aleksey Mordaşov

Rusya’nın en zengin iş adamı olan Mordaşov, Avrupa’nın en büyük tur operatörü TUI’nin en büyük hissedarı. Aynı zamanda çelik şirketi Severstal’ın da büyük hissesine sahip olan oligarkın 29 milyar doları aşkın servetinin olduğu tahmin ediliyor. Mordaşov, ekonomik müeyyide kararları sonrasında hisselerini Virjin Adaları’nda Ondero Limited’e sattı. Turizm devi TUI yönetim kurulundan da istifa eden Mordaşov, bazı hisselerini ise eşine devretti.

Aleksander Lebedev

Eski bir KGB subayı ve bankacı olan Lebedev, Sovyet Rusya’nın çöküşü ardından İngiltere’de menkul kıymet borsasında yüklü bir servet elde ederek önde gelen oligarklardan biri haline geldi. Lebedev’in oğlu Evgeni Lebedev de halen İngiltere’de Independent gazetesinin sahibi ve Lordlar Kamarası üyesi olarak etkin bir konumda bulunuyor.

Boris Rotenberg

Putin’in çocukluk arkadaşlarından biri olan Rotenberg, SMP Bankası’nın önemli hissedarlarından ve aynı zamanda inşaat devi SGM’nin ortaklarından biri olarak 1 milyar doların üzerinde servete sahip oligarklar arasında. 2014’te Kırım ilhakı sırasında da ABD müeyyidelerine maruz kalan Rotenberg, aynı zamanda Rusya Judo Federasyonu başkan yardımcılığını yürütüyor.

Igor Seçin

Petrol üreticisi Rosneft’in CEO’su ve eski Başbakan Yardımcısı Seçin, Ukrayna saldırısının ardından Batı’nın hedefindeki isimlerden biri oldu. Rus kamuoyunda ‘Darth Vader’ olarak isimlendirilen Seçin, Putin’in en yakın arkadaşlarından biri. 2014’te de Batı’nın kara listesinde olan Seçin’e yönelik kararın açıklanmasının ardından, Fransa ünlü iş adamının yatına el koydu.

Alişer Usmanov

Dünyanın en zengin iş insanlarından biri olan Usmanov, Putin’in en yakınındaki oligarklar arasında ve servetinin 17,6 milyar dolar olduğu biliniyor. Rusya’nın en büyük ikinci mobil ağı MegaFon da dâhil olmak üzere madencilik ve telekomünikasyon sektörlerinde faaliyet gösteren USM Holding’i yöneten Usmanov’a yönelik Avrupa Birliği 28 Şubat’ta müeyyide kararını açıkladı. ABD, Kanada ve İngiltere tarafından da takip edilen bu kararın ardından Usmanov’un 500 metrelik megayatına Almanya tarafından el konulurken, mülklerini ABD’de kullanması da yasaklandı.

Gennady Timçenko

Putin’e yakınlığı ile bilinen Timçenko, Rusya merkezli yatırım firması Volga Grup’un başında bulunuyor ve servetinin 16,2 milyar dolar olduğu hesaplanıyor. İngiltere’nin müeyyidelerine maruz kalan Timçenko, Trump döneminde ABD Dışişleri Bakanı ile olan ticari ilişkileri dolayısıyla da gündeme gelmiştir.