Binlerce türüyle bir dünya lezzeti: Makarna

Benim markam araştırması.
Benim markam araştırması.

Tüm restoranlarda, sofralarda ya da öğrenci evlerinde kısacası her yerde karşımıza çıkan makarna, damak tadımız için hem tanıdık hem yepyeni bir lezzet. Çok eski zamanlardan beri evlerde el emeğiyle yapılan erişteler, günümüzde Türkiye’nin her yerinde çeşit çeşit ve farklı soslarla pişirilen makarnalara evrilmiş durumda. Elbette makarna yapımında kullanılan durum buğdayının ülkemizde bol miktarda yetiştiriliyor olması da sofralarımızda bu ürünün oldukça etkin olmasını sağlıyor.

Favori makarnamız spagetti

Tortellini, spagetti, penne, ravioli, lazanya, gnocchi… Bizim mutfağımızdaki halleriyle; düdük, kelebek, fiyonk, burgu, erişte! Hepsi birbirinden lezzetli, hepsinin kendine özgü karakteristik bir şekli var. Bu çeşitler çok yaygın bir şekilde evlerde ve restoranlarda pişirilse de dünya üzerinde yaklaşık 600 makarna çeşidi olduğu biliniyor. İtalyan mutfağının vazgeçilmezi olan makarnaya Türkiye’de de talep her geçen gün artıyor. Peki Türk halkının en çok tercih ettiği makarna çeşidi hangisi?

Araştırmada katılımcılara “Hangi tür makarna tercih ediyorsunuz?” diye sorulduğunda yüzde 47,6’sı Spagetti, yüzde 35,6’sı Burgu, yüzde 30,5’i Kelebek, yüzde 29,5’i Fiyonk, yüzde 25,7’si Düdük, yüzde 16,7’si Mantı Makarna, yüzde 11,7’si Erişte, yüzde 10,3’ü Ev Makarnası, yüzde 9,1’i Kuskus, yüzde 6,0’sı Fırın Makarna, yüzde 2,3’ü Lazanya, yüzde 1,9’u Linguine, yüzde 1,2’si Fettucini tercih ettiğini belirtirken yüzde 0,6’sı makarna tüketmediğini ifade etti.

Önce lezzet sonra marka

  • Yediden yetmişe herkesin sevdiği yemekler arasında mutlaka makarna da vardır. Kimileri makarnayı çok sevdiği için her gün tüketmek ister kimileri de hem ekonomik hem de pratik olmasının cazibesine kapılır.

Araştırmada katılımcılara yöneltilen “Makarna satın alırken tercihinizi hangisi etkiler?” sorusuna lezzet diyenlerin oranı yüzde 23,5 olurken, marka yüzde 21,1, kalite yüzde 20,7, fiyat yüzde 19,2, son kullanma tarihi yüzde 10,1, indirim yüzde 4,8, promosyon yüzde 0,6 olarak belirlendi.

Her dört kişiden biri pandemide makarna stokladı

Pandemide evde geçirilen süre artışından dolayı tüm öğünlerin evde hazırlama oranlarında bir yükseliş oldu. Bu dönemde gıda tedariki ile ilgili endişe duyan vatandaşlar evlerinde birçok ürünü stok yaptı. Katılımcılara yöneltilen “Pandemi döneminde evde makarna stokladınız mı?” sorusuna yüzde 72,8’i hayır derken yüzde 27,2’si evet cevabını verdi.

En çok domates soslu makarna seviyoruz

Makarna biz Türkler için ana yemek sonrasında yenen bir lezzet iken, son yıllarda dünya mutfaklarını daha çok tanıdıkça makarnayı ana yemek olarak da sevmeye, tüketmeye başladık. Makarna genellikle tek başına değil, damak zevkine uygun diğer besinlerle de tüketilir. Araştırmada katılımcılara “En çok nasıl makarna yemeyi seversiniz?” diye sorulduğunda domates soslu diyenlerin oranı yüzde 34,6, yoğurtlu yüzde 28,0, salçalı yüzde 26,6, garnitürlü yüzde 4,8, bolonez soslu yüzde 3,0, ton balıklı yüzde 2,2, diğer diyenlerin oranı ise yüzde 0,8 olarak belirlendi.

Makarna sağlıklıdır

Makarna, sağlık yönünden faydaları bilimsel olarak kanıtlanmış ‘Akdeniz Diyeti’ gibi birçok geleneksel sağlıklı beslenme modelinin temel öğelerinden biri haline gelmiştir. Bununla birlikte geleneksel beslenme modelleri sağlık açısından günümüz Batı tipi beslenme modellerinden daha fazla fayda barındırmaktadır. Araştırmada “Sizce makarna sağlıklı bir yiyecek midir?” sorusuna katılımcıların yüzde 70,2’si evet, yüzde 29,8’i hayır cevabını verdi.

Sağlıklıdır ama kilo aldırır

  • Kolay hazırlanan, lezzetli ve doyurucu besinlerden biri olan ve sağlıklı olduğunu kabullendiğimiz makarnanın, karbonhidrat içeren yapısı sebebiyle kilo aldırdığı da tüketiciler tarafından düşünülmekte.

Araştırmada katılımcılara “Sizce makarna kilo aldırıyor mu?” sorusu yöneltildiğinde yüzde 63,4’ü evet aldırıyor, yüzde 36,6’sı hayır aldırmıyor yanıtını verdi.

Makarna tercihinde beğeni önemli

Yemekleri ve yemek kültürünü sadece karnımızın doymasına yardımcı besinler olarak tanımlarsak kesinlikle haksızlık etmiş oluruz. Özellikle makarna seçtiğimiz sosa ve pişirme şekline göre gayet doyurucu ve sağlıklı bir öğüne dönüşebildiği gibi, türlü havalı ilaveyle birden seviye atlayabiliyor. Araştırmada makarna tercihinde beğeninin yüzde 46,6 oranında etkili olduğu görülürken yüzde 37,4 güven, yüzde 16,0 ise sadakat belirleyici faktörler arasında.

GBS skoru

Araştırmanın kilit noktasını oluşturan GBS skorlamasına göre en yüksek skor 26,3 ile Ankara Makarna’ya ait olurken onu takip eden Filiz Makarna 19,9 ile ikinci sırada yer alıyor. Piyale Makarna ise 10,4 ile üçüncü sırada. Diğer makarna markalarının sırlaması ise şu şekilde; Pastavilla Makarna 9,6, Barilla Makarna 7,7, Oba Makarna 7,1, Arbella Makarna 6,2, Yayla Makarna 2,7, Selva Makarna 2,0, Mutlu Makarna 1,9, Migros Makarna 1,8…

Metodoloji

Areda Piar tarafından 27 – 30 Mayıs 2022 tarihleri arasında gerçekleştirilen Benim Markam Makarna sektörü araştırmasına 1100 kişi katıldı. Tüketici eğilimlerini düzenli olarak ele alan araştırma, kantitatif araştırma yöntemlerinden CAWI tekniği ile “Areda Survey’in Profil Bazlı Dijital Paneli” kullanılarak gerçekleştirildi.