Bir Reels'lık iletişim yapalım

Bizim geniş kitlelere ürünümüzü veya hizmetimizi tanıtacağımız bu mecrayı en etkin şekilde kullanmamız gerekiyor.
Bizim geniş kitlelere ürünümüzü veya hizmetimizi tanıtacağımız bu mecrayı en etkin şekilde kullanmamız gerekiyor.

Ürünümüzü veya hizmetimizi uygun maliyetlerle daha çok kitleye anlatmanın şimdilik en makul yollarından biri “Reels”.

Albayrak Grubu Kurumsal İletişim Koordinatörü.
Albayrak Grubu Kurumsal İletişim Koordinatörü.

2013’te Vine’nın dünyamıza girmesiyle kısa videonun gücünü tanımış olduk. Yine aynı yıllarda 24 saat yayında kalan kısa video özelliği olan “Hikayeler”i tanıtan Snapchat de bir anda dünyanın gündemine oturdu. İçerik tüketiminin artık videoya kayacağını öngören iletişimciler, daha hızlı tüketilen ve daha etkili olan bu video formatını oldukça benimsediler. Ve artık günümüze geldiğimizde bu kısa video formatının yeni adı olan “Reels”, içerik üreticilerinin ve markaların en çok tercih ettiği format oldu.

Değişmeyen tek şeyin değişim olduğu gerçeğinin ve değişimin bu kadar hızlı olduğu bir zamanda yaşarken durmanın hatta yavaşlamanın bile bedeli çok ağır olabiliyor. Zamanının en güçlü markaları Kodak veya Nokia bu değişime ayak uyduramadıkları için artık yoklar. Vine da her ne kadar şu an herkesin konuştuğu bu formata ilk adım atanlardan olsa da bugün popülerliği yok. Snapchat’in doğum gününde “Hikayeler” özelliğini yayınlayan Instagram, Snapchat’i öldürmese de ağır yara almasına neden oldu. Tüm bunları göz önünde bulundurduğumuzda markamız için gündemi, günceli ve yenilikleri yakından takip etmemizin ne kadar kritik öneme sahip olduğunu söylememiz lazım.

İnstagram'da iyi içerik etkileşimle ödüllendiriliyor

Sunucuda daha az yer kapladığı için platformların işine gelen, kısa anlatımıyla beyni fazla yormayan, dikkat süresinin bu denli azaldığı günümüzde dikkati dağıtmayan ve en önemlisi bir girdap gibi içine girdiğinizde çıkmanın çok da mümkün olmadığı “Reels” formatını hem Instagram hem de kullanıcılar çok sevdi. İnternet bağımlılığını daha da kuvvetlendiren Reels’ı teşvik etmek için erişimi bol bol açan Instagram, içerik üreticilerini daha çok bu kanala yönlendiriyor. Daha çok erişim sağlayan hesap sahipleri aynı zamanda beğenilen içeriklerle çok ciddi takipçiye erişebiliyor. İyi içeriği erişim ve etkileşimle ödüllendiren Instagram, internet kullanıcısının keyifli zaman geçirmesinin, daha doğrusu ekran süresini uzatmanın derdinde. Tabii her geçen sürenin Instagram için reklam verenlerden daha çok para alması anlamına geliyor. Bu, sosyal medyanın teknik ve biraz da sosyolojik tarafı. Bu hamur çok su götürür.

Her iletişim argümanı mecrasında doğal durmalı

Pazarlama açısından baktığımızda ürünümüzü veya hizmetimizi uygun maliyetlerle daha çok kitleye anlatmanın şimdilik en makul yollarından biri “Reels”. Burada marka konumlandırması, mesajımız, hedef kitlemiz vb. konuların pazarlama iletişimi açısından önemi çok daha büyük. Stratejisi ve amacı olmayan bir videonun yani Reels’ın hiçbir faydası olmayacaktır, hatta çoğu zaman zararı bile olacaktır. Ayrıca şunu unutmamak lazım ki her iletişim argümanı mecrasında doğal durmalı, yani mecranın içerik dinamiğine uygun olmalı. Bu açıdan sıkıcı olmamalıyız ama eğlendirelim derken de ciddiyetimizi ve algımızı aşağı çekmemeliyiz.

  • Eskiden nasıl ki insanların en kalabalık olduğu köy meydanları duyurular için en uygun mekanlar idiyse, bugün de en yoğun sosyal alan Instagram, iletişim için en önemli mecra.

Dolayısıyla bizim geniş kitlelere ürünümüzü veya hizmetimizi tanıtacağımız bu mecrayı en etkin şekilde kullanmamız gerekiyor. Stratejimizi oluşturduktan sonra reklam destekli bir içerikle Instagram’da iletişim yapabilir ya da platformun dinamiğine uygun bir içerik hazırlayarak daha az maliyetle ürün veya hizmetimizi tanıtabiliriz. Yapmamız gereken tek şey bir Reels’lık iletişim yapmak olacaktır. Sonuçları gelin beraber konuşalım. @esad_sivri