Bir yılda 7,5 milyon TL enerji tasarrufu sağladık

Mete Buyurgan.
Mete Buyurgan.

Dünya genelindeki tüm işletmeler kontrolsüz artan fiyatlarla nasıl mücadele edeceğini düşünüyor. Halbuki faaliyetlerini daha sürdürülebilir hale getirerek, maliyetlerini azaltmaları hatta karlılıklarını artırmaları bile mümkün görünüyor. Sürdürülebilirlik çalışmalarıyla sadece bir yılda 7,5 milyon TL enerji tasarrufu sağlayan Ülker ise bu serüvene öncülük ediyor.

Hangi firma artan fiyatların karlılığını düşürmesini ister ki? Fakat içinde bulunduğumuz süreçte kontrolsüz biçimde artan küresel fiyatlar, ne yazık ki şirket bilançolarını olumsuz etkiliyor. Ülker markası ise bu olumsuz etkiyi sürdürülebilirlik projeleriyle bertaraf ediyor ve yüksek maliyetlerle mücadele etmeye çalışan markalara örnek oluyor. Çünkü Ülker Ceo’su Mete Buyurgan, 2021 yılında markalarının sürdürülebilirlik yolculuğu ile 7,5 milyon TL’lik finansal tasarruf sağladığını belirtiyor. Buyurgan, enerji maliyetlerinin şirketlere büyük bir yük olduğu bugünlerde, bu finansal tasarrufu 11.921 Mwh enerji tasarrufu ile elde ettiklerini ifade ediyor. Ayrıca son 5 yılda bir şehrin günlük ihtiyacı kadar su tasarrufu ettiklerini de vurgulayan Buyurgan, plastik ve kağıt kullanımından da büyük miktarlarda tasarruf ettiklerini ekliyor. Kısacası karlılığını artırmak ve fiyat artışlarından etkilenmek istemeyen markalar için Ülker’in sürdürülebilirlik çalışmaları yol gösterici oluyor.

Ülker olarak her yıl kamuoyuyla sürdürülebilirlik raporunuzu paylaşıyorsunuz. Son raporunuza göre sürdürülebilirlik yolculuğunuzda atılan adımlar neler oldu ve hedeflerinize ulaştınız mı?

Ülker olarak 1944 yılında küçük bir atölyede faaliyetlerimize başladığımız ilk günden bu yana ‘israfsız şirket’ modeliyle çalışıyoruz. Şirketimizde su ve enerji tasarrufu, atıkların azaltılması, gıdanın korunması, insan kaynağı, sürdürülebilir ham madde tedariki ve üretim kalitesi başta olmak üzere hedeflerimiz doğrultusunda projeler üretiyoruz. Bu çabalarımızı belirgin bir strateji etrafında izlenebilir ve denetlenebilir kılmak için Birleşmiş Milletler’in 2030 Sürdürülebilir Kalkınma Amaçları’nı temel alıyoruz. Sürdürülebilirlik yolculuğunda hayata geçirdiğimiz aksiyonları 2015 yılından bu yana her yıl düzenli olarak sürdürülebilirlik raporlarımızda kamuoyuyla paylaşıyoruz. Her yıl ekonomik, sosyal ve çevresel faaliyetlerini kamuoyuyla paylaştığımız sürdürülebilirlik raporlarımızın 7’ncisini yayımladık. Bazı verileri şöyle aktarmak isterim.

2024 yılı için belirlediğimiz birim üretim başına yüzde 30 su azaltma hedefimizi 2018 yılında yakaladık. 2021’de birim üretim başına su azaltma oranımız, yüzde 30 hedefimizin de üzerine çıkarak yüzde 38,4 oldu. Son 5 yılda yaklaşık 400 bin metreküp daha az su kullanarak, 1,8 milyon nüfuslu bir şehrin günlük su ihtiyacına eşdeğer tasarruf elde ettik.

Atıklarımızın yüzde 93,5’ini geri dönüştürmeyi başardık. Ham maddelerin yüzde 99’unu bitmiş ürüne çevirme oranına ulaştık. AR-GE projeleriyle 35,8 milyon TL tasarruf ettik.

Hedeflerimiz doğrultusunda 2021 yılında ambalajlarda plastik kullanımını 268 ton, kâğıt kullanımını 1.194 ton azalttık. Ayrıca Bahri Dağdaş Uluslararası Tarımsal Araştırmalar Enstitüsü’yle ortaklaşa geliştirilen yerli ve milli buğday olan Aliağa Bisküvilik Buğdayı Projesi’nde de tohum yaygınlaştırma çalışmalarımızı sürdürdük.

Sürdürülebilirlik çalışmalarınız ulusal ve hatta uluslararası boyutta takdir görüyor. S&P Global ESG 2021 Endeksi’ndeki başarınızdan ve diğer ödüllerinizden bahseder misiniz?

2015 yılından bu yana Borsa İstanbul Sürdürülebilirlik Endeksi’nde yer alıyoruz. Ayrıca uluslararası derecelendirme kuruluşu S&P Global tarafından hazırlanan ve global şirketlerin sürdürülebilirlik performansının ölçüldüğü “Kurumsal Sürdürülebilirlik Değerlendirmesi- The Sustainability Yearbook” listesinde üst üste ikinci kez yer aldık. 61 sektörden 7 bin 554 şirketin sürdürülebilirlik performanslarının incelendiği listede, 2021’de olduğu gibi, 2022’de de “gıda ürünleri” kategorisinde yer alan tek Türk şirketi olduk. Ayrıca tüm dünyadan şirketlerin sürdürülebilirlik performanslarının değerlendirmeye alındığı, S&P Global ESG 2021 Endeksi’nde de yer alan tek Türk gıda şirketiydik. Türkiye’den, farklı sektörlerden endekste yer alan 37 şirket içinde ise ilk üçe girmeyi başardık. Dünya genelinde, alanında en prestijli platformlar arasında gösterilen 2022 edie Sürdürülebilirlik Liderleri Ödülleri’nde de finale kalmayı başaran tek Türk şirketi olarak 5 kategoride birden Türkiye’yi temsil ettik. 2021 Sürdürülebilir İş Ödülleri’nde Su Yönetimi kategorisinde su yönetimi modelimizle, 2022’de ise İş Birliği-STK kategorisinde Kakao’dan Fazlası- Beyond Cocoa projesiyle ödüle layık görüldük.

2021 yılında kullandığınız enerjinin ne kadarını yenilenebilir enerji kaynaklarından elde ettiniz?

2021’de yaklaşık 2,6 milyon TL enerji verimliliği yatırımı gerçekleştirdik. Elektrik enerjisi tüketimimizin yaklaşık yüzde 37,5’ini yenilenebilir kaynaklardan tedarik ettik. Aynı zamanda, gerçekleştirdiğimiz enerji verimliliği projeleri kapsamında 11.921 MWh enerji tasarrufu sağladık.

Sürdürülebilir bir çevre için karbon ayak izinin azaltılması bir gereklilik olurken, Ülker karbon salınımını azaltmak için ne gibi çalışmalar yapıyor?

İklim değişikliğinin etkilerini en aza indirmek için şart olan, küresel sıcaklık artışını 1,5 dereceyle sınırlama hedefine ulaşmak için çok daha hızlı hareket etmemiz gerekiyor. Karbon salınımlarının azaltılması ve yenilenebilir enerji yatırımlarının artırılması bu doğrultuda büyük önem taşıyor.

Üretim kaynaklı karbon emisyonlarını azaltmak için enerji verimliliği projelerine yatırım yapıyor ve her yıl enerji yoğunluğumuzu azaltmaya çalışıyoruz. Tüm bu çalışmalara ilave olarak gerektiğinde tedarik ettiğimiz yenilenebilir enerji sertifikası ile de karbon emisyonlarımızı azaltırken 2014’ten bu yana karbon salım artışı olmadan büyümeye devam ediyoruz. Fabrikalarımızın tamamında kurulu olan ISO 50001 Enerji yönetim sistemleri ve yürüttüğümüz ürün yaşam döngüsü (LCA) analizleri ile karbon emisyonlarının hangi alanlarda yoğunlaştığını tespit ediyor ve azaltım projelerini ona göre belirliyoruz. Yüzde 96’ya kadar çıkardığımız araç doluluk oranları, yüzde 24’ün üzerinde katlı TIR kullanımı ve rota optimizasyonu gibi çalışmalarla da bir yandan lojistik kaynaklı salınımlarımızı da azaltmaya devam ediyoruz. Hammadde, malzeme ve hizmet alımlarını azami seviyede yerel tedarikçilerden yapıyoruz. Böylece hem yerel kalkınmaya destek oluyor hem de lojistik kaynaklı karbon salınımını azaltıyoruz.

Sürdürülebilirlik projelerinizin finansal olarak geri dönüşü nasıl oldu?

2021 yılında 36,2 milyon TL Ar-Ge bütçemizle 1.511 projenin 466 tanesini hayata geçirdik. Teknik tasarruf projeleriyle 35,8 milyon TL kazanım elde ettik. Gerçekleştirdiğimiz enerji verimliliği projeleriyle toplam 11.921 MWh azaltım gerçekleştirerek, yaklaşık 7,5 milyon TL tasarruf sağladık.

Topkapı fabrikamızda değer akış haritalama ve elektrik kayıplarının azaltılması kapsamında yaklaşık 7,8 milyon TL tasarruf sağladık. Ankara fabrikamızda alternatif hammadde projesi ile yıllık 700 bin TL tasarruf ettik. Gebze fabrikasında yürütülen değer akış haritalama, kapasite artırma çalışmaları, materyal balans kayıplarının düşürülmesi projeleriyle yaklaşık 4,8 milyon TL tasarruf sağladık. Silivri fabrikasında değer akış haritalama çalışmalarıyla toplam 4,3 milyon TL tasarruf elde ettik. Karaman fabrikasında kapasite artırma ve ürün değişim sürelerini azaltma (SMED) çalışması ile toplam 2,2 milyon TL tasarruf sağladık. Ayrıca tedarik zincirinde hayata geçirdiğimiz projelerle lojistik operasyonlarımızda 2021’de 5 milyon TL tasarruf elde ettik.

Gelecek yıllar için sürdürülebilirlik hedefleriniz nelerdir?

Avrupa Birliği, Yeşil Mutabakat kapsamında 2050 yılında iklim-nötr olmayı hedefliyor. Bizler bu alandaki regülasyon ve uygulamaları yakından izliyoruz. Karbon salımını azaltma gıdanın israf edilmemesi, doğal kaynakların korunması, sürdürülebilir hammadde tedariki, sürdürülebilirlik yolculuğumuzda öncelik verdiğimiz konular arasında yer alıyor.

2024 hedeflerimiz doğrultusunda karbon salımlarını artırmadan büyümeye devam etmek ve enerji yoğunluğunu azaltma hedefimiz bulunuyor.

2024 hedeflerimizi olası yeni regülasyonları göz önünde bulundurarak güncelliyor ve yeni bir yol haritası üzerinde çalışıyoruz.