Bu dünya bizim

​S&P global tarafından hazırlanan ESG 2022 Endeksi’nde değerlendirmeye giren Ülker Bisküvi, tek Türk gıda şirketi olurken dünya genelinde değerlendirilen 396 gıda şirketi arasında yüzde 3’lük dilime girmeyi başardı.
​S&P global tarafından hazırlanan ESG 2022 Endeksi’nde değerlendirmeye giren Ülker Bisküvi, tek Türk gıda şirketi olurken dünya genelinde değerlendirilen 396 gıda şirketi arasında yüzde 3’lük dilime girmeyi başardı.

Sürdürülebilirliği bütüncül bir sistem dönüşümü yaklaşımıyla ele alan Yıldız Holding, kuruluşundan bu yana “İsrafsız Şirket” ilkesiyle hareket ediyor. Yıldız Holding Strateji, İş Geliştirme ve M&A Başkanı Fezal Okur Eskil, sürdürülebilirlik yolundaki hedeflerini şu sözlerle ifade ediyor, “Amacımız sürdürülebilirlik konularının Yıldız Holding’in kurumsal stratejisinin bir parçası olarak ele alınması ve şirket stratejilerine entegre edilmesi. Bu kapsamda, şirketlerimizin başta Türkiye olmak üzere faaliyet gösterdiği tüm coğrafyalardaki ESG (Çevresel, Sosyal ve Yönetişim) temelli risklerini bertaraf etmek ve bunun da ötesinde pozitif bir değer yaratmak üzere; tüm paydaşlarımızı içine alacak şekilde bütüncül bir yaklaşım izliyoruz” diyor.

“Bu Dünya Bizim” sürdürülebilirlik vizyonuyla tüm ekosisteme değer yaratma ve birlikte dönüşme hedefiyle hareket eden Yıldız Holding, önceliklerini üç hedef altında topluyor. Şirket, ilk hedef olarak “Doğanın Geleceği için Çalışmak” başlığı altında iklim ve karbonsuzlaşma, enerji ve su yönetimi, sürdürülebilir tarım, biyoçeşitlilik ve toprağın korunması, atık yönetimi ve plastik azaltımı çalışmalarına odaklanıyor.

“Paydaşlarımızla Güçlenmek” olan ikinci odak alanında ise fırsat eşitliği, kapsayıcılık konusu ve yetenek yönetimi konularını ele alıyor. Üçüncü ana odak noktası olan “Geleceğe İlham Vermek” kapsamında ise sorumlu ve yenilikçi iş modelleri ve ürünler ile müşterilere alternatif sunarak, ürün kalitesi ve güvenliğinin yanı sıra, değişen tüketici beklentileri doğrultusunda inovatif ürünlere de ağırlık veriyor.

ESG 2022 Endeksi'ndeki tek Türk gıda şirketi

Geçtiğimiz günlerde ilk defa bağımsız güvence beyanı bulunan 6’ncı Sürdürülebilirlik Raporu’nu yayımladıklarını söyleyen Eskil, raporda Yıldız Holding ve şirketlerinin gıda israfını önleme, atık yönetimi, karbonsuzlaşma, enerji ve su verimliliği alanlarındaki öncü çalışmalarının yanı sıra çalışanlardan değer zincirine, toplumsal faydadan inovatif iş modellerine kadar ortaya koyduğu etkiye yer verdiklerini söylüyor.

Yıldız Holding’in yanı sıra şirket iştiraklerinden, Ülker, Kerevitaş, ŞOK Marketler, pladis, Bizim Toptan ve Adapazarı Şeker de çevresel, sosyal ve yönetişim alanındaki performanslarını her yıl düzenli olarak raporluyor. Şirketlerin çevresel, sosyal ve yönetişim konusundaki performansı BİST Sürdürülebilirlik Endeksi aracılığıyla paydaşlar ve yatırımcılarla paylaşılıyor. Sürdürülebilirlik raporunun yanı sıra daha kapsayıcı bir iş ortamının sağlanabilmesi hedefiyle iki yıl önce kurulan Yıldız Holding Kadın Platformu da fırsat eşitliğine yönelik çalışmaları ve uygulamaları paylaşıyor.

Geri dönüştürülebilir plastik ambalajlar

Yıldız Holding, 2050 yılına kadar “net sıfır” karbon hedefine ulaşmak üzere Ülker ve Kerevitaş şirketlerinin başlattığı karbonsuzlaşma projelerini tüm iştiraklerine kademeli olarak yaymayı hedefliyor. Bunun yanı sıra şirketlerin tamamında enerji verimliliğini artıran yeni nesil teknoloji ve yenilenebilir enerji yatırımlarına devam ediyor. Şirket, İş Dünyası Plastik Girişimi’nin (İPG) imzacılarından biri olarak, küresel sürdürülebilirlik hedefleri doğrultusunda 2030 yılına kadar plastik ambalajlarının tümünün geri dönüştürülebilir, yeniden kullanılabilir veya kompost edilebilir olmasını hedefliyor.

Aynı zamanda 2030 yılına kadar sürdürülebilirlik odaklı inovasyon yatırımlarını iki katına çıkarmayı ve stratejik tedarikçilerin tümünün Yıldız Holding Sorumlu Satın Alma Politikası’na uyumunu sağlamayı hedefliyor. Şirket, fırsat eşitliği ve kapsayıcılık konusundaki çalışmalar doğrultusunda 2030 yılına kadar üst yönetim kademelerindeki kadın çalışan oranını da artırmayı hedefliyor.