Business class bitiyor mu?

Emirates.
Emirates.

Havayollarında artan rekabet, endüstrinin kırk yıllık standartlarını sarsıyor. Dev havayollarının yolculara peş peşe, ‘business class’ ile ekonomi arasında yeni seçenekler sunması, business class sınıfına olan ilgiyi iyice azaltıyor.

Havayolları en çok geliri first class ve business class’tan elde ediyor. Ancak son yıllarda first class’larda doluluk oranları çok düştü. Havayolu şirketlerinin imdadına ‘premium ekonomi’ yetişti. Şirketler ekonomiden daha fazla konfor sunan ama daha uygun fiyatlı ara kabinlerle hem yolcuyu memnun ediyor hem de gelirlerini artırmayı hedefliyor. Son yıllarda first class’larda doluluk oranları çok düştü. Şimdi şirketler ekonomiden daha fazla konfor sunan ama daha uygun fiyatlı ara kabinlerle hem yolcuyu memnun ediyor hem de gelirlerini artırmayı planlıyor.

Ekonomi sınıfı ile business arasında ortalama beş kat fark var. Yapılan araştırmalar, birçok yolcunun ekonomiden daha fazla konfor ve hizmet için belirli bir miktar daha ödeme yapmaya hazır olduğuna dikkat çekiyor. Fiyat-doluluk oranlarını tutturmak için şirketler Premium uygulamalarında fiyatları ekonominin yaklaşık 2-2,5 katı olarak belirliyor. Premium ekonomi sınıfı İngiliz havayolu firması British Airways, Yeni Zelanda Hava Yolları şirketi ve Lufthansa gibi havayollarında oldukça yaygın. Virgin Atlantic ve Yeni Zelanda Hava Yolları premium ekonomi sınıfına yönelik geliştirdikleri uygulamalarla ilk akla gelen havayolu şirketleri arasında yer alıyor. İngiliz havayolu firması British Airways ve Fransız havayolu şirketi Air France’nın yetkilileri premium ekonomi sınıfının şartlarının iyileştirilmesi gerektiğini açıkladı.

Ne zaman başladı?

Business Class konseptinin oturması 80’li yıllarda British Airways, Pan Am, Qantas gibi havayollarının uzun mesafeli uçuşlarda üç sınıflı (first-businesseconomy) konfigürasyonlarla uçmaya başlaması ile oldu. Avrupa içi kısa mesafeli uçuşlarda bu uygulamaya ‘Euro Business’ konsepti ile geçen ilk havayolu ise 1981 yılınsa SAS – İskandinav Havayolları oldu. Zamanla Avrupa içi uçuşlarda First Class kaldırıldı ve bildiğimiz business-economy ikili konfigürasyonu standart haline geldi.

Emirates’in 2020’de bir sonraki Airbus A380 uçağı partisine premium bir ekonomi kabini getirmeyi planlıyor. Emirates, 2018 yılına 150 milyon dolar değerindeki programla başladı. Bu 10 yeni uçak, 2-2-2 düzeninde yerleşen, 38 adet Business Class koltuğu ve 264 adet Economy Class koltuğu ile iki sınıftan oluşan bir kabin düzenine sahip. Yenilenme sonucunda, uçaklarda, daha ferah ve havadar kabinler oluşturulmuş oldu.

Avrupa’da premium ekonomiye yatırım yapan son havayolu ise Avusturya Havayolları oldu. Viyana merkezli şirket uzun menzilli Boeing 767 ve Boeing 777 uçaklarının tamamında 15 milyon Euro yatırım yaparak 2018’den itibaren premium ekonomi kabini koyacağını açıkladı.

Öte yandan Carlson Wagonlit Travel (CWT) ve Travelport tarafından yapılan araştırmaya göre, iş seyahatlerinde Premium ekonomi sınıfının daha çok tercih edildiğini duyurdu. Premium ekonomi koltuklarına 1,3 milyondan fazla rezervasyon yapıldı. Araştırmada Premium sınıfının yıllık ortalama yüzde 157 oranında arttığı tespit edildi.