Büyük Körfez Bölgesi Kalkınma Planı

Çin'den Silikon Vadisine rakip.
Çin'den Silikon Vadisine rakip.

Çin’ın ‘Guangdong-Hong Kong-Macao büyük körfez bölgesi kalkınma planı’, orta ve uzun vadede Çin ekonomisinin katma değer kapasitesini artırmak üzere, geniş çaplı bir bölgesel entegrasyon sağlamayı hedefliyor.

Çin’in kalkınma stratejisinde önemli bir yere sahip ‘Guangdong-Hong Kong-Macao Büyük Körfez Bölgesi Kalkınma Planı’ Şubat ayında resmen açıklanmıştı. 2035 yılına kadar uzun vadeli hedefler içeren genel planın bölgesini küresel bir teknoloji inovasyon merkezine dönüştürmek ve ileri imalat ve modern hizmet endüstrilerini inşa etmesi bekleniyor.

Plana, söz konusu Hong Kong ve Macao özel idari bölgelerinin yanı sıra, Guangdong eyaletine bağlı başta Guangzhou, Shenzhou, Zhuhai ve Foshan dahil 9 kent dahil edildi. 56 bin kilometrekarelik bir alanı kapsayan bölgenin nüfusu ise 70 milyona ulaşmış durumda.

1,5 Trilyon dolarlık ekonomi

Çin topraklarının yüzde 1’inden ve Çin nüfusunun yüzde 5’inden azına sahip olmasına rağmen, Guangdong-Hong Kong-Macao Büyük Körfez Bölgesi’nin ekonomisi 1.5 trilyon dolar değerinde birleşik bir gayri safi yurtiçi hasıla ile Çin’in gayri safi yurtiçi hasılasının (GSYİH) yüzde 12’sini oluşturuyor.

Guangdong-Hong Kong-Macao Büyük Körfez Bölgesi Araştırma Enstitüsü Genel Sekreteri Deng Jiangnian, 270 endüstri kümesi ile 330 profesyonel piyasanın bulunduğu Büyük Körfez Bölgesi’nin, bilimsel ve teknolojik başarıların somut ürünlere ve endüstrilere dönüştürülmesi için büyük bir pazar sunduğunu kaydediyor. Yetkililer, Hong Kong, Macau, Guangzhou ve Shenzhen’in dört ana kentindeki havalimanlarını genişletip yükseltecek ve Pearl River Delta bölgesinde büyük ölçekli petrol rezervi üslerinin inşasını hızlandıracaklarını belirtiyor. Bölgedeki finans kuruluşlarının sınır ötesi yuan borçlanmasının yanı sıra yuan alım satım ve yuan türev işlemleri gerçekleştirmelerine izin verileceği ifade ediliyor.

Bir ülke, iki sistem, üç para birimi

‘Bir ülke, iki sistem, üç gümrük bölgesi ve üç para birimi’ çerçevesinde kurulan Guangdong-Hong Kong-Macao Büyük Körfez Bölgesi’nin, tarihte eşi görülmemiş bir yapısı bulunuyor. Dolayısıyla, kalkınma planı da, mekanizma inovasyonunu öne çıkarıyor. Plan, Guangdong, Hong Kong ve Macao’nun avantajlarının geliştirilerek, entegre edileceğini ve inovasyonla piyasanın dinamiğinin teşvik edileceğini ortaya koyuyor.

Kalkınma planında Hong Kong ve Macao’ya yönelik olarak finans, eğitim, hukuk, ulaşım, telekomünikasyon, Çin tıbbı ve mühendislik alanlarında bir dizi özel açılma önlemleri uygulanmasından, Hong Konglu ve Macaolu yatırımcıların sektöre giriş kısıtlamalarının gevşetilip kaldırılmasına kadar birçok içerik dikkat çekiyor.

Uzmanlar, Guangdong-Hong Kong-Macao Büyük Körfez Bölgesi’nin inşasının başlıca görevinin, etkili bir uluslararası bilimsel ve teknolojik inovasyon merkezi kurmak olduğunu belirtiyor. Kalkınma planına göre, bölgede yüksek standartlara sahip bilimsel ve teknolojik inovasyon platformu kurulacak ve bölgesel inovasyonun çehresi değiştirilecek.

Kalkınma planında ayrıca, bölgenin piyasaya entegrasyon seviyesinin yükseltilerek, yüksek uluslararası standartlı piyasa kuralları sistemiyle de kaynaşmasının sağlanacağı aktartıldı. Öte yandan, dışa açık ekonomi inşasının hızlandırılarak, Kuşak ve Yol inşasına daha büyük katkı sağlanması da hedefleniyor. Büyük Körfez Bölgesi’nin kalkınma planında, yakın gelecek olarak 2022’ye, daha uzun vadeli olarak ise 2035’e kadar somut programlar ve hedefler belirlendi. Guangdong-Hong Kong-Macao Büyük Körfez Bölgesi’nin gelecekte dünya standartlarında bir metropoliten alan ve uluslararası bir bilimsel ve teknolojik inovasyon merkezine dönüştürülmesi amaçlanıyor. Ayrıca bölgenin, Kuşak ve Yol inşasının büyük bir destekçisi, ülkenin ana kesimi ile Hong Kong ve Macao arasındaki iş birliğinin pilot bölgesi, aynı zamanda yaşam, çalışma ve seyahat açısından da bir cazibe merkezi haline getirilmesi planlanıyor.