Çalışanlarımızın yüzde 65’i kadın

Bee’o Propolis Yönetim Kurulu Başkanı Aslı Elif Tanuğur Samancı.
Bee’o Propolis Yönetim Kurulu Başkanı Aslı Elif Tanuğur Samancı.

Türkiye’nin en büyük Propolis, arı sütü, polen, arı ekmeği ve ham bal üreticisi konumunda yer alan bee’o Propolis Yönetim Kurulu Başkanı Aslı Elif Tanuğur Samancı, kadınların iş dünyasına ve ekonomik düzene getirebileceği, katabıleceğı yenilik, farklılık ve gücün çok fazla olduğunu belirtiyor. Samancı, yolunda emin adımlarla ilerleyecek kadın girişimcilerinin sayısının ülkemizde artarak ilerlemesini temenni ediyor.

Girişimcilik öykünüzü anlatır mısınız?

Oğlumun bağışıklık sorununa çare aradığım dönemde propolis ve arı sütü ile tanıştım. Oğlum 11 aylıktan itibaren 2 ayda bir yüksek derecede ateşleniyordu ve sürekli antibiyotik vermek zorunda kalıyordum. 5 yaşına geldiğinde antibiyotiklerden dolayı çok kötü bir alerji gelişti ve tedavisi de yoktu. Doktor çocuğumun bağışıklığının aşırı düşük olduğunu belirtti. Bunun üzerine, bilimsel çalışmaları ve tıbbi yayınları araştırmaya başladım. Propolis ve arı sütünün dünyanın her yerinde bağışıklığı doğal yollarla güçlendirmek ve sık tekrarlayan enfeksiyonlara karşı kullanıldığını gördüm.

Ama propolisin Türkiye’de üretilmediğini ve Çin’den geldiğini öğrenince öncelikle oğlum için üretmeye karar verdim. Arı ürünlerinin bağışıklık destekleyici özelliğinin bilincindeydik. Çalıştığımız firmanın anlaşmalı arıcılarını geze geze, bize propolis temin edebilecek bir arıcıyla anlaştık. Elimize gelen ilk propolis, balmumu ile karışık haldeydi ve özütlememiz gerekti. 6 ay kendi ürettiğim propolis özünü ve arı sütünü oğluma verdim. Kullandıktan sonra oğlumda ne ateş ne alerji kalmıştı ve bağışıklığı da artmıştı. Sonuçlar inanılmazdı. Kan bağışıklık oranı her ay git gide yükseldi. Sonunda ne ateş kaldı ne morluklar. Oğlum bugün 16 yaşında, çok şükür sağlıklı bir genç. Bu şifayı görünce tüm annelere ulaştırma hayaliyle yola çıktım. Türkiye’de daha önce üretilmeyen propolisi yine Türkiye’de ilk kez “Sözleşmeli Arıcılık” modeli ile üretmek ve proses yöntemini geliştirerek insan tüketimine uygun hale getirmek için sevgili eşim Ziraat Yüksek Mühendisi Taylan Samancı ve değerli hocam Prof. Dr. Dilek Boyacıoğlu ile birlikte 2013 yılında KOSGEB destekli AR-GE projesiyle firmamı İstanbul Teknik Üniversitesi ARI Teknokent’te kurduk. 10 bin metrekarelik tesisimiz 190’ın üzerinde çalışanımız 5 bin sözleşmeli arıcımız ve 550 bin arı kovanımız ile Türkiye’nin en büyük propolis, arı sütü, polen, arı ekmeği ve ham bal üreticisiyiz.

Yüzde 100 doğal, katma değerli sprey, tablet, damla, karışım, şurup, kozmetik formdaki ürünlerimizi Türkiye’de BEE’O markamız ile e-ticaret sitemiz www.beeo.com.tr üzerinden, 35 bin eczane ve 5 bin perakende satış noktasından, Amerika’da ise e-ticaret sitemiz www.beeandyou.com üzerinden; ayrıca Amazon, CVS, Wallmart, E-bay’de ve 3 bin 500 perakende satış noktasından satışa sunuyoruz. Tüm bunlarla birlikte, ABD, Kore, Almanya, Belçika, Hollanda, İsveç, İngiltere, Avusturya, Katar, Fransa, Dubai, Kıbrıs ve Suudi Arabistan’a ürünlerimizi ihraç ederek, Anadolu propolisini bir dünya markası yapma yolunda emin adımlarla ilerliyoruz.

Finansmanınızı nasıl sağladınız?

Ben herhangi bir mali kaynak olmadan girişimciliğe adım attım. İlk desteğimizi KOSGEB’ten aldık. Ardından TÜBİTAK destekli farklı projelere de imza attık. Böylece mali kaynağın bir kısmını devletten sağlamış olduk ve bu bize kolaylık sağladı. KOSGEB’in desteği ile İTÜ Teknokent’te 50 metrekarelik laboratuvarımızdan bugün 10 bin metrekarelik dev bir tesise uzanan maceramız başladı. 10 arıcıdan 5 bin sözleşmeli arıcıya ulaştık ve ürünlerimizi 17 ülkeye ihraç ediyoruz. Sayısı 200’ü bulan, gıda mühendisleri, kimyagerler, ziraat mühendisleri, eczacı, diyetisyen ve biyologlardan oluşan uzman bir ekibimiz var.

Bu işe adım atarken tepki ya da destek gördünüz mü?

Bu işe adım atarken pek çok insan ticaretin farklı olduğunu ve zorlanabileceğimi belirtti. Kurumsal hayatı bırakıp, her şeye yeniden başlama durumumu eleştirenler oldu. Fakat ben yılmadan, hayalim doğrultusunda ilerlemeye devam ettim. Özel yaşamımda da ailem beni çok destekledi. Yoğun tempoda çalışırken aileden aldığınız destek daha da önemli hale geliyor.

Bir kadın girişimci için de eşinin desteğini alıyor olmak çok önemli. Eşim, Taylan Samancı, Arıcılık Uzmanı Ziraat Yüksek Mühendisi, aynı zamanda ortağım. Benim de her zaman en büyük destekçim oldu. Sevgili eşimin ve ailemin bu inancı ve desteği, bugünlere gelmemde önemli bir etken.

BEE’O Propolis olarak kadın istihdam oranınız nedir?

İş dünyasında kadın sayısının artması şart. Kadınların iş dünyasına ve ekonomik düzene getirebileceği, katabileceği yenilik, farklılık ve güç çok fazla. Şirketimizde biz de buna özellikle dikkat ediyoruz. Gururla söylüyorum ki çalışanlarımızın yüzde 65’i kadın. Ülkemize yapmakta olduğumuz araştırma ve geliştirme faaliyetlerimiz ile bilimin ışığında daha fazla yenilik sunacak ve daha fazla istihdam sağlayacak olmanın heyecanı ile inovatif vizyonumuzla üretmeye ve Anadolu arı ürünlerini bir dünya markası yapma hedefiyle ilk heyecanımızla çalışıyoruz.

Kadınlar iş hayatında ne gibi zorluklar ile karşılaşıyor? Kendi sektörünüzde yaşadığınız deneyimlerden ve gözlemlerden bahsedebilir misiniz?

Türkiye’de erkek egemen toplumda teknik anlamda olduğu kadar ticari anlamda da başarılı bir girişimci olabileceğimi ispatlamak zorunda kadın. Burada tek bir hakkı var. Kadın başarısız olduğunda toplumun gözünde de aile içinde de ikinci bir hak verilmiyor. Erkeklere ise, başarısız da olsalar defalarca yeniden iş kurmaları için hem maddi hem manevi destek veriliyor. Girişimcilikte, kimse yapmıyorsa bir nedeni vardır sen de yapamazsın deniliyor. Oysa felsefemiz kimsenin yapamadığını yapmak olmalı. Kimse yapamıyorsa ben mutlaka yapmalıyım, demeliyiz. Bu inançla, yolunda emin adımlarla ilerleyecek kadın girişimcilerinin sayısının ülkemizde artarak ilerlemesini temenni ediyorum. Bu yolda, gerekli bilgi ve donanıma sahip fakat içinde o cesareti bulamayan kadınlarımıza tavsiyem; her şeyden önce kendilerine inanmaları, arzu etmeleri, çok çalışmaları ve risk almaktan çekinmemeleri olacaktır. İnsan bir işi gerçekten isteyerek, inanarak yaparsa ve emek verirse başarmaması için hiçbir sebep yok.

Kadın girişimcilere vereceğiniz 3 tavsiye nedir?

İnovatif bir iş fikriniz varsa, bilginiz ve cesaretiniz varsa size yardımcı olabilecek çok yararlı devlet destekleri var. Her şeyden önce kendinize inanın, arzu edin ve çok çalışın. Gerekli bilgi ve donanıma sahip olduğunuz noktada risk almaktan çekinmeyin. Gerçekten inanarak ve emek harcayarak yaptığınız hiçbir çalışmada başarısız olmanız için bir sebep yok. Yeter ki kadınlar; istesin, araştırsın, çalışsın ve risk almaktan korkmasın.