Cannes’in popülerlik sırları

Ünlü fuarların perde arkasındaki rekabeti
Ünlü fuarların perde arkasındaki rekabeti

Film festivaliyle popülerlik kazanan Cannes, ünlü fuarlarıyla da yılın hemen her ayında ziyaretçi ağırlıyor. Binlerce firmanın katıldığı dizi ve içerik fuarı MIPCOM’da bu kentin hikayesini yakından dinledik. Şehrin bu başarısını sorduğumuz yetkililer ise istikrarlı bir şekilde organizasyonların düzenlenmesi ve önemli şirketlerin yatırım yapmalarının etkisine işaret ediyor. İşin en önemli sırrı ise dünyaca ünlü fuarları, lobi faaliyetleri ve yüksek ücretler karşılığında kendi şehrine transfer etmek.

Fransa’nın dünyaca ünlü Cannes kenti, her ne kadar film festivaliyle anılsa da turizm sezonu dışındaki fuar ve etkinlikleriyle birçok ülkeye örnek bir başarı hikayesine sahip. Deniz-kum-güneş olayını önemli fuarlarla destekleyen bu küçük şehri uluslararası yapım ve eğlence içerik fuarı MIPCOM sayesinde ziyaret ettik. Fransa’nın güneyinde Cote d’Azur bölgesindeki 19,62 kikometre karelik bu yerleşim yeri için tam anlamıyla bir emekli bölgesi diyebiliriz. Ufak marinası dünyanın en önemli isimlerinin yatlarını ağırlarken, otel fiyatları 5 bin euroyu bulabiliyor. Dar sokakları ve ortalama 1 saatte gezebileceğiniz küçüklükteki kentin kaderi aslında 1930’lu yıllarda başlıyor.

1940’larda başlayan bir hikâye

Festivalin çıkışı 1930'ların sonunda, Fransız yetkililer ve şehrin yerel yönetiminin Venedik Film Festivali'ne rakip olma isteğine dayanıyor. Hazırlıklar tamamlandıktan sonra ilk festivalin 1 Eylül 1939'da yapılması planlanırken, Almanların Fransa’ya saldırması sonrasında iptal edilir. Savaştan dolayı festivalin başlaması 1946 yılını bulur. Etkinlik zamanla önemli hale gelirken, Cannes’in da adı tüm dünyada duyulmaya başlar.

Etkinlik ekonomisi markalaşmayı getiriyor

Bunu bir fırsata çeviren Fransızlar, festivalin ışıltısından yararlanarak bölgeyi lüks tatilin merkezi haline getirirler. Markalaşmanın etkisiyle de Cannes bir fuar merkezi haline gelmeye başlar. Bu yıl 38’inci kez düzenlenen MIPCOM her yıl ekim ayında düzenleniyor. Turizm açısından ölü sezon olarak tanımlanan ekim ayında düzenlenen fuar; dünya çapındaki medya, içerik, reklam ve eğlence dünyasını bir araya getiriyor. Bizler, MIPCOM’u dizilerin görücüye çıktığı bir etkinlik olarak görsek de Cannes markasını destekler nitelikle eğlence dünyasının önemli ülkelerine ev sahipliği yapıyor.

Örneğin bu yıl binlerce firmanın yer aldığı etkinlikte ülkeler içerik ihracatı için birbirleriyle yarıştı. Bu yıl İstanbul Ticaret Odası’nın (İTO) milli katılım organizasyonu ile Türkiye’den 20 firma dahil olurken, 13 şirket ise bireysel stantlarıyla katıldı.

Her ay başka önemli fuar

Benzer şekilde dünyanın en büyük gayrimenkul fuarı MIPIM, her yıl mart ayında Cannes’da düzenleniyor. 20 binden fazla katılımcı ve yüzlerce şirket 4 günlük fuarda boy gösterirken, iş dünyasının kalbi adeta burada atıyor. Şehir ayrıca, ekim sonunda çocuk giyim, kasımda iç giyim, şubatta sanat ve teknoloji fuarlarına ev sahipliği yapıyor. Turizm açısından yüksek sezonun bitiminin ardından, kentte hareketliliğin devam etmesi de bu sayede sağlanıyor.