Çikolatanın en sevgi dolu hali sütlü çikolata

Çikolata.
Çikolata.

Çikolata hayatımızın her anında bize eşlik edip mutlu etmeye devam ediyor. En özel günlerimizde bir kutu süslenmiş çikolata yüzümüzü güldürüyor. Yorulduğumuzda bir parça çikolata bizi yeniden harekete geçiriyor. Peki, çikolata yediğimizde nasıl hissediyoruz? Araştırma sonuçlarına göre çikolata yenildiğinde katılımcıların yüzde 44’ü kendilerini mutlu, yüzde 23,7’si keyifli hissediyor. Bizi mutlu eden çikolatayı tüketme sıklığımız ise; yüzde 33,9 ile haftada iki kez, yüzde 29 ile her gün, yüzde 17,7 ile haftada bir kez, yüzde 16,2 ile ayda bir kez ve yüzde 3,2 ile on beş günde bir.

Ayrılmaz ikili: Çikolata ve kahve

Taze çekilmiş kahveden yapılmış bir fincan kahve ve yanında bir parça çikolata… Bu muhteşem ikilinin dünyada baştan çıkaramayacağı insan mutlaka vardır ama sayısı pek fazla değildir. Araştırmada katılımcılara çikolatayı en çok hangi içecekle tercih ettikleri sorulduğunda katılımcıların yüzde 76’sı kahve cevabını verdi.

Çikolatanın en sevgi dolu hali

Çoğumuzun ortak noktası çikolata sevgisi olsa da tercihlerimiz çoğu zaman değişebiliyor. Kimimizin favorisi sütlüyken kimimizin bitter olabiliyor. Her geçen gün daha da yaygın hale gelen çikolata, yıllar içerisinde birçok değişime uğradı. Günümüzde çok farklı çeşitleri de üretiliyor. Araştırma sonucuna göre en çok tüketilen çikolata türü yüzde 54,4 ile sütlü çikolata oldu. Çikolatanın en sevgi dolu hali olan sütlü çikolatayı yüzde 41,9 ile bitter, yüzde 30,3 ile fındıklı, 21,3 ile fıstıklı çikolata takip etti.

Çocukluğumuzun çikolatası Ülker

Çikolata genç, yaşlı hepimizin severek tükettiği ve kendini mutlu ettiği bir besin. Peki ya çocuklar ve bizim çocukluğumuz için ne ifade ediyor? Çocukluk hatıralarında özel bir yeri olan çikolatanın akla getirdiği markalar araştırma da yer aldı. Katılımcıların yüzde 31,9’u Ülker’i çocukluğumuzun çikolatası olarak ilk sıraya taşıdı. Ülker’i yüzde 18,9 ile Eti, yüzde 14,7 ile Tadelle, yüzde 9,6 ile Nestle takip etti.

Sevdiğimiz çikolataları satın alırken tercih edilen noktalar yüzde 73,6’sı çikolata rafı, yüzde 14’ü marka stantları, yüzde 7,7’si kasa önleri, yüzde 4,7’si promosyon stantları olarak araştırmada yer aldı.

Güvendiğimiz ve kaliteli bulduğumuz çikolatayı satın alıyoruz

Araştırma sonucuna göre çikolata satın alırken yapılan tercihlerde yüzde 49,7 ile güven en önemli kriter, en çok dikkat edilen unsur ise yüzde 51,6 ile kalite olarak belirlenmiştir.

GBS lideri Ülker

Araştırmada yer alan GBS skorunda 28,2 ile Ülker lider oldu. İkinci sırada 16,6 ile Eti, üçüncü sırada 13,9 ile Torku, dördüncü sırada 9,7 ile Nestle, beşinci sırada 8,5 ile Tadelle, altıncı sırada 4,4 ile Kinder, yedinci sırada 4,0 ile Milka, sekizinci sırada 3,9 ile Toblerone, dokuzuncu sırada ise 3,7 ile Godiva yer aldı.

Metodoloji

Areda Piar tarafından 17-20 Ekim 2022 tarihleri arasında gerçekleştirilen Benim Markam Çikolata Tercih Kriterleri araştırmasına 1100 kişi katıldı. Tüketici eğilimlerini düzenli olarak ele alan araştırma, kantitatif araştırma yöntemlerinden CAWI tekniği ile “Areda Survey’in Profil Bazlı Dijital Paneli” kullanılarak gerçekleştirildi.