Çin ile anlaşmada sona gelindi: İğneada'ya nükleer santral yapılacak

Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Alparslan Bayraktar
Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Alparslan Bayraktar

Ankara'da Gazetecilerle bir araya gelen Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Alparslan Bayraktar, nükleer santral projeleriyle ilgili bilgi verdi. Bayraktar Çin Ulusal Enerji İdaresi Başkan Yardımcısı He Yang’ın geçtiğimiz günlerde Ankara'ya geldiğini hatırlattı, üçüncü santral için uzun zamandır devam eden görüşmelerde son aşamaya gelindiğini söyledi.

Türkiye üçüncü nükleer santral için Çin ile anlaşmaya çok yakın. Enerji ve tabii kaynaklar bakanı Alparslan Bayraktar, yürütülen müzakerelerde önemli mesafe alındığını, önümüzdeki bir kaç ay içerisinde anlaşmanın sonuçlandırılabileceğini söyledi. Santralin Kırklareli İğneada'da kurulması planlanıyor.

Bakan Bayraktar, "Çok önemli bir noktaya geldik, önümüzdeki birkaç ay içerisinde bunu sonuçlandırmamız gerekiyor. Çünkü yine ilgilenen başka taraflar da var ve anlaşmanın belirli bir kısmı için zaten yeterince müzakere ettik ve oldukça yakınız." dedi.

Akkuyu'da son durum

Akkuyu ve Sinop ile ilgili de bilgi veren Bayraktar, "Akkuyu'da ilk reaktörü, ana inşaat işlerini tamamladık. Bu santralden yaklaşık 4.8 GW elektrik üretebileceğiz. Sinop'ta planlanan 2. santral için de Ruslarla görüşmeler sürüyor, aynı zamanda Güney Kore ile de temaslar var." ifadelerini kullandı.

Alparsalan Bayraktar, Kerkük-Ceyhan Boru hattının yakında teknik olarak hazır hale geleceğini söyledi.

Irak’ın, tahkim kararının uygulanması için ABD mahkemesine başvurduğunu anımsatan Bayraktar, Türkiye’nin yaklaşık 950 milyon dolar olarak hesaplanan alacakları için benzer bir yola başvurabileceğini belirtti.

BAE'den yatırım

Birleşik Arap Emirlikleri ile görüşülen projelerden birinin ağırlıklı olarak rüzgar enerjisinden hidrojen üretmek olduğunu söyleyen Bayraktar, bu çerçevede Abu Dabi Kalkınma Fonu ve bazı Avrupalı şirketlerle temasların devam ettiğini ifade etti.