Çin’in kadın milyarderleri

Araştırma aynı zamanda kadınların ekonomiye katkısının önümüzdeki yıllarda artabileceğini de ortaya koydu.
Araştırma aynı zamanda kadınların ekonomiye katkısının önümüzdeki yıllarda artabileceğini de ortaya koydu.

Dünyanın farklı ülkelerinden birçok girişimci kadın, kendi başarı öyküsünü yazarak hatırı sayılır servetlere ulaşıyor. zenginlikleri aileden gelmeyen, evlilik veya miras yoluyla değil, iş dünyasındaki başarıları sayesinde milyarder olmuş kadınlar listesinin ilk sıralarında ise en çok Çinli iş kadınları yer alıyor. 2017 yılında kendi emekleriyle en az 1 milyar dolar servet elde eden 78 kadından 49’u Çinli. 2018’de ise Çin’in gayrisafi milli hasılasının yüzde 41’ini kadınların elde ettiği gelir oluşturdu.

Çin’de çalışan kadınların ekonomiye katkısı sürekli artıyor. 2017 yılında kendi çabalarıyla milyarder listesine giren kadınları araştıran Şanghay merkezli Hurun Report, en zengin kadınlar listesi verilerini yayımladı. Listeye göre 2017’de dünyada 78 kadın, ailelerinden devraldıkları mirasla değil kendi çabalarıyla en az 1 milyar dolar servet elde etmişti ve bu kadınlardan 49’u Çinli’ydi. Kendi çabalarıyla milyarder olan kadınların yüzde 63’ünü oluşturan Çinli kadın girişimciler, listenin ilk sıralarında yer aldı.

Aynı araştırma şirketinin 2018’de yayımladığı küresel zenginlik raporunda Çinli kadınlar yine ilk sıralardaydı. Geçen yıl da listede olan 102 iş kadınından 64’ü Çinli’ydi.

  • 2018’de yayımlanan bir başka rapor ise New York merkezli Mckinsey Global Institute raporu. Bu araştırma da kendi başına milyarder olan 147 kadından 114’ünün Çin’den olduğunu gösterdi. Rapora göre geçtiğimiz yıl Çin’in gayrisafi milli hasılasının yüzde 41’ini kadınların elde ettiği gelir oluşturdu.

Araştırma aynı zamanda kadınların ekonomiye katkısının önümüzdeki yıllarda artabileceğini de ortaya koydu. Hatta Mckinsey Global Institute raporuna göre Çinli kadınların işgücüne katılımı bu şekilde devam ederse, ülkenin gayrisafi milli hasılası 2025’e kadar yüzde 13 oranında yükselebilir. Fazladan 2,6 trilyon dolar demek olan bu rakam Fransa ekonomisinin hacmine eşit.

Zhou Qufeı

Zhou Qufeı.
Zhou Qufeı.

New York merkezli Mckinsey Global Institute listesinin başında, Apple ve Samsung gibi elektronik devlerinin aralarında olduğu cep telefonu ve bilgisayar firmaları için ekran camı üreten Lens Technology firmasının sahibi Zhou Qunfei var. Maddi olanakları çok iyi olmayan bir ailenin çocuğu olan milyarder, Forbes’in 2018’de yayımladığı dün-yanın en zengin kadınları listesin-de de 16. sırada yer aldı. Günde 1 dolara saat camı parlatarak işe başlayan Qunfei, 1993 yılında, 23 yaşındayken kendi işini kurmaya karar verdi. Girişimci biriktirdiği 3 bin dolar sermayeyle, akrabalarını da yanına alarak kendi saat camı atölyesini açtı. Zhou Qunfei’yi dolar milyarderi yapan ise cep telefonu devrimi oldu.

Qunfei 2003 yılında hala saat camıyla uğraşırken, Amerikan devi Motorola’dan sürpriz bir telefon geldi. Bir Motorola yöneticisi, Razr V3 cep telefonunun plastik ekranını cam ekranla değiştirmek istedikle-rini söyledi. Zhou Qunfei işe talip olunca HTC ve Samsung’dan da

sipariş almaya başladı. 2007’de iPhone’u çıkaran Apple da ekranı için Lens Technology ile anlaşınca işler oldukça büyüdü. Mart 2015’te şirket Shenzhen Borsasında halka açıldı. Bu hamle şirketin net değerini oldukça arttırdı ve Zhou Qunfei Çin’deki en zengin kadın oldu. Qunfei’nin şirketi Amerikalı Corning ve Japon Asahi gibi şirketlerden aldığı özel camı işleyerek dev teknoloji şirketlerine her yıl 1 milyar ekran teslim ediyor. 3.1 milyar dolar servete sahip, kırsal kökenli, dar gelirli bir aileden gelen 49 yaşındaki kadın girişimcinin parmak izi şimdi dünyadaki milyarlarca cep telefonunun ve tablet bilgisayarın ekranında.

Dong Mingzhu

Dong Mingzhu.
Dong Mingzhu.

1954 doğumlu Dong Mingzhu, ülkesini korumak ve savunmak için orduya katılmayı hayal ediyordu. Ancak kocasının ölümünün ardından iş bulmak için Güney Çin’e gitti. Mingzhu, Gree Electric’e satış elemanı olarak çalışmaya başladı. Kendisini bir anda iki yaşındaki çocuğunu yetiştiren bekar bir anne olarak bulan Mingzhu, şirkette klima satıcısı oldu.

Yönetici o dönemi “Sadece kendi çabalarıma dayanarak daha iyi bir yaşam sürmek istedim”diyerek açıklıyor. Dong Mingzhu, Ar-Ge, üretim, pazarlama ve servis hizmetlerinin entegre olduğu uluslararası bir iklimlendirme firması olan Gree Electric’te gayretli çalışarak 1994 yılında satış departmanının müdürü seçildi. 2001 yılında başkan olduğunda ise Gree Electric dünyanın en büyük özel klima şirketi oldu.

Wu Yajun

Wu Yajun.
Wu Yajun.

Wu Yajun, Hong Kong’da listelenen gayrimenkul geliştiricisi Longfor Properties’in kurucusu ve başkanı. Hurun Report China Rich List 2013’e göre Çin’deki en zengin üçüncü kadın olan 1964 doğumlu girişimci, mühendislik diplomasına sahip. Ekim ayında açıklanan 2018 Forbes Çin Zenginler Listesi’nde 6.7 milyar dolar ile 27. sırada yer alan Yajun, emlak işine girmeden önce gazeteci olarak da çalıştı.

Yajun, şirketi 1993’te bereber kurduğu Cai Kui ile 2012’de boşandı. O zamandan beri tüm hisseler Wu Yajun’a ait. Girişimci geçtiğimiz kasım ayında şirketteki hisselerinin yüzde 44’ünü kızına devretti. 2019 itibariyle net serveti 10,7 milyar dolar olan Wu Yajun’un yönettiği yatırım şirketinde yaklaşık 8 bin personel çalışıyor.

Li Haiyan

Li Haiyan.
Li Haiyan.

Li Haiyan 2009’dan beri Haidilao International Holdings’in şirket sorumlusu olarak çalışıyor. Haiyan’ın eşi Yihai International’ın başkanı olan milyarder Shi Yonghong. Li Haiyan ve eşi Shi Yonghong aynı zamanda Haidilao International Holdings’in kurucu ortağı.

Restoranlar genellikle Hai Di Lao Hot Pot adı altında faaliyet gösteriyor. Yihai International ise Haidilao International Holdings’ten ayrılarak kurulan çeşni üretici bir firma. Eylül 2018’de Hong Kong’da halka açılan Haidilao International Holdings, ABD, Japonya, Güney Kore ve Singapur’a genişledi. 10 milyar dolardan fazla geliri olan şirket şu anda 370 noktadan satış yapıyor.

Shu Ping

Shu Ping.
Shu Ping.

Baharatlı yemekleri ve özenli müşteri hizmetleri ile ünlü Haidilao International Holding’in kurucularından biri olan Shu Ping, şirketin yöneticisi. Aynı zamanda Çin’in en zengin restorancılarından Zhang Yong’un eşi. Zhang Yong da Haidilao International Holding’in kurucularından.

Haidilao International Holding, 1994 yılında, Shu Ping, Zhang Yong, Li Haiyan ve Shi Yonghong’un kişisel tasarruflarıyla Pekin merkezli olarak kuruldu. Shu Ping şirketin yönetimini ve stratejik gelişimini denetliyor. 49 yaşındaki girişimcinin servetinin büyük kısmı, restoran zinciri Haidilao International Holding’deki çoğunluk hissesinin yarı payından kaynaklanıyor.