Çinli telekom firmaları New York Borsası’ndan çıkmak istemiyor

'ABD’nin ulusal güvenlik bahanesiyle Çinli şirketleri ‘Komünist Çin Askeri Şirketleri’ diye kategorize etmesini reddediyoruz.'
'ABD’nin ulusal güvenlik bahanesiyle Çinli şirketleri ‘Komünist Çin Askeri Şirketleri’ diye kategorize etmesini reddediyoruz.'

Eski ABD başkanı Donald Trump’ın Amerikalıların Washıngton’un Çin ordusuyla bağlantıları olduğunu düşündüğü halka açık şirketlere yatırım yapmasını engelleyen bir icra emrinin ardından bu ayın başlarında üç Çinli telekom şirketi China Telecom, China Mobile ve China Unicom Hong Kong; New York borsası’ndan çıkarıldı. şirketler karara itiraz etti.

Eski ABD Başkanı Donald Trump’ın Amerikalıların Washington’un Çin ordusuyla bağlantıları olduğunu düşündüğü halka açık şirketlere yatırım yapmasını engelleyen bir icra emrinden sonra ABD Temsilciler Mecilisi ve Senato’da kabul edilen tasarı onayının ardından New York Borsası, 1 Ocak’ta Çin’in “China Telecom”, “China Mobile” ve “China Unicom Hong Kong” şirketlerinin borsada işlem görmelerini durdurdu.

Çin Ticaret Bakanlığı’nın, 2 Ocak’ta karara yanıt olarak yayımladığı açıklamasında, telekomünikasyon şirketlerinin, Çin ordusu ile bağlantılı oldukları ileri sürülerek borsadan çıkarılmasının haksızlık olduğu vurgulanarak, “ABD’nin ulusal güvenlik bahanesiyle Çinli şirketleri ‘Komünist Çin Askeri Şirketleri’ diye kategorize etmesini reddediyoruz. Çin şirketlerinin meşru haklarını ve çıkarlarını korumak için gereken karşı tedbirleri alacağız” ifadeleri kullanıldı.

Trump gitti kararı uygulamada

Çinli telekom şirketleri China Unicom Hong Kong Ltd, China Mobile ve China Telecom Corp, 21 Ocak’ta New York Borsası’ndan hisselerinin borsadan çıkarma kararını gözden geçirmesini talep ettiklerini açıkladı. Şirketler, borsa incelemesinin 25 gün içinde planlanacağını belirterek, telekomünikasyon şirketlerinde alım satımın askıya alınmasının sonuç kesinleşene kadar devamını talep ettiler.

ABD borsalarında 217 Çinli şirket var

ABD Başkanı Trump, 12 Kasım 2020’de yayımladığı Başkanlık Kararnamesi’nde, ABD hükümetince Çin ordusunun sahip olduğu veya kontrol ettiği belirlenen şirketlerin hisselerinin ülke borsalarında işlem görmesini yasaklamıştı. ABD yatırım yasağı, şirketler için geniş bir etki alanı yarattı; ABD’li yatırımcılar, hisselerini çabucak sattılar ve endeks sağlayıcıları da bu şirketleri gösterge endekslerinden çıkardılar.

ABD Kongresi’ndeki komisyonun verilerine göre; ekim ayı başlarında ABD borsalarında toplam değeri 2,2 trilyon dolar olarak tahmin edilen Çinli 217 şirket listelendi. ABD finans piyasalarında listelenen Çinli grupların, yönetim kurulu üyelerinden biri veya Çin Komünist Partisi üyesi olup olmadıklarını açıklamaları isteniyor.