Clubhouse rekabete boğuluyor

Clubhouse.
Clubhouse.

Son dönemde sosyal medya dünyasının yükselen yıldızı olarak dikkat çeken Clubhouse, ses tabanlı olması sayesinde, diğer sosyal medya platformlarından hemen ayrışıyor. Clubhouse’un kısa sürede yakaladığı başarının ardından, diğer sosyal medya şirketleri, uygulamanın bu temel özelliğini kendi platformlarına katmak üzere vakit kaybetmeden harekete geçtiler.

Sosyal medya dünyasında yeni bir heyecan başlatan Clubhouse, diğer sosyal medya platformlarından farklı olarak gözden ziyade kulağa hitap etmesiyle dikkatleri üzerine çekti. ‘Dijital kıraathane’, ‘dijital kantin’ veya ‘sesli Twitter’ olarak anılan Clubhouse, Paul Davison ve Rohan Seth tarafından Mart 2020’de kuruldu. Clubhouse şu an için ücretsiz bir uygulama ve uygulamada reklam da bulunmuyor.

Sosyal medyanın yeni yıldızı Clubhouse, bu hareketli dünyaya hızlı bir giriş yaptı. Ocak 2021 itibarıyla 1 milyar dolar değerlemeye ulaşan sosyal medya uygulaması, Türkiye’de de yoğun ilgi görüyor. Clubhouse kısa sürede büyük ilgi görünce, diğer sosyal medya şirketleri de benzer ürünleri denemeye başladı. Clubhouse’u bekleyen en büyük zorluk, sosyal medya dünyasında var olan devlerin rekabeti olacak gibi görünüyor.

Yıllardır yazılı ve görsel sosyal medya kullanım alışkanlığımız, Clubhouse ile birlikte yeni bir boyut kazandı. Davetiye sistemiyle çalışan ve sohbet odalarında sesli sohbet yapmayı trend haline getiren Clubhouse aylık 8 milyon aktif kullanıcıya ulaştı. Sadece davetiye ile üye olabildiğiniz sesli sohbet uygulamasına, popüler sosyal medya devlerinin ilgisi oldukça yoğun.

Kullanıcılara, sesli sohbet odaları üzerinden iletişim kurmalarına imkan sağlayan platforma ilk rakip Twitter’dan geldi. Instagram ve TikTok da sesli odalar özelliği geliştiriyor. Facebook, Xiaomi ve Telegram da Clubhouse rüzgarına kapılan sosyal medya platformları olarak yerini aldı.

Twıtter'a ‘spaces’ özelliği geliyor

Twitter, Clubhouse’a rakip bir uygulama ile kullanıcılarının karşısına çıkmaya hazırlanıyor. Twitter Spaces adı verilen uygulama, zaten Twitter bünyesinde test uygulamasındaydı ancak sadece IOS kullanıcılarına açık olan bu sesli tweet atma özelliğine Android kullanıcılarından tepki geldi. Herkese açık olacak Twitter Spaces için Twitter’ın CEO’sundan tarih geldi. Test çalışmalarına başlayan Twitter Spaces, Nisan ayında kullanıcıların hizmetine sunuluyor. Clubhose uygulamasında yer alan davetle katılma özelliğinin yanı sıra Twitter Spaces’te yayıncılara bahşiş verilmesi sağlanarak yayın yapan kişilerin bu şekilde para kazanabilmelerine imkan sağlanacak.

Çin'de Clubhouse eksikliğinin TikTok kapatmaya hazırlanıyor

Clubhouse’un kullandığı konsepti entegre etmeye çalışan bir başka sosyal medya devi TikTok oldu. Çin’in Clubhouse’u yasaklamasının ardından Çinli kullanıcılar bu uygulamaya alternatif çözümler aramaya başladı. Bu noktada ise Çinli sosyal medya platformu TikTok’un bir çözüm hazırlığında olduğu görülüyor.

TikTok’un çatı firması ByteDance, sohbet odası tarzında yeni bir uygulama geliştirmeye başladı. Şu an için uygulamanın doğrudan TikTok’a entegre bir şekilde mi çalışacağı yoksa yepyeni bir uygulama mı olacağı bilinmiyor. Önümüzdeki günlerde uygulamanın kapalı beta testlerine başlaması planlanıyor. Ancak TikTok’un ilk etapta uygulamayı Çin dışına çıkarmayacağı belirtiliyor.

Telegram, Clubhouse benzeri özellikleriyle güncellendi

Son zamanların popüler sohbet uygulamalarından Clubhouse, birçok sosyal medya ve mesajlaşma devine ön ayak olmaya devam ediyor. Popüler anlık mesajlaşma platformu Telegram da Clubhouse rüzgarına kapılan uygulamalar arasında yerini aldı.

Telegram, Clubhouse’daki birçok özelliği uygulamasına ekledi. Yeni gelen özelliklerin başında sesli sohbet kanallarındaki katılımcı sınırının kaldırılması geliyor. Bunu ‘21. yüzyıl için yeniden icat edilmiş kamu radyosu’ olarak nitelendiren Telegram, Clubhouse ile bütünleşen bazı özellikleri de uygulamaya dahil etti. Yeni özellikleri ile artık Telegram da kanal yöneticileri konuşmaları kaydedebiliyor, böylece etkinliği kaçıran takipçilere kanalda konuşulanları sonradan dinleme imkanı veriliyor.

Clubhouse, Facebook'un radarında

Son dönemin popüler uygulaması Clubhouse, Facebook’un da radarına girdi. New York Times’ta yer alan habere göre, Facebook’un üst düzey yöneticileri çalışanlarından, şirket içinde adı ‘Fireside’ olarak bilinen Clubhouse benzeri bir uygulama geliştirmelerini istedi. Ancak Facebook’un en fazla kaç katılımcıya izin vereceği şu an için bilinmiyor.

Facebook, Snapchat’ten alınan Hikayeler ve geçen yıl piyasaya sürülen TikTok rakibi Reels gibi pek çok özelliği bünyesinde bulunan platformlara entegre etmişti. Ancak Clubhouse’a rakip olmaya hazırlanan tek şirket Facebook değil.

Instagram, Lıve Rooms ile yarışa katıldı

Facebook’un çatısı altında bulunan Instagram, Live Rooms özelliği ile Clubhouse’da uygulamasındaki oda konseptini platformuna taşıdı. Instagram, Live Rooms özelliği ile canlı yayınlarda konuşmacı sayısını 4’e çıkarıyor. Bununla birlikte Instagram’ın yeni özelliği, insanların odalarda yalnızca sesle iletişime geçip canlı konuşmalar yapabileceği Clubhouse’a olan benzerliğiyle de dikkat çekiyor.

Instagram, Clubhouse’dan farklı olarak Live Rooms ile yalnızca sesle iletişimin aksine insanların kamera önünde olmasını da sağlıyor. Ayrıca Clubhouse’un şu anda yalnızca IOS cihazlarda mevcut olması ve katılmak için davetiyeye ihtiyaç duyulması, Instagram Live’ı bir adım öne çıkarıyor.

Xıaomi, Mıtalk ile Clubhouse’a rakip oluyor

Yakın zamanda kapatılan Xiaomi MiTalk messenger, şirket tarafından tekrar hayata geçirildi. Clubhouse formatında yeniden güncellenen uygulama Android cihazlarda kullanıma sunuldu. Şirket, orijinal MiTalk uygulamasının 19 Şubat 2021’de tamamlandığını duyurdu ve bir hafta sonra güncellenmiş sürümünü piyasaya sürdü. Yenilenmiş MiTalk, tıpkı Clubhouse platformu gibi, profesyoneller için sesli sohbet uygulaması olarak hizmet veriyor.