Davos bu yıl dijital ortama taşındı

Davos Gündemi toplantılarına 25 lider katıldı.
Davos Gündemi toplantılarına 25 lider katıldı.

Karantina önlemleri kapsamında çevrimiçi olarak gerçekleştirilen Davos toplantılarında özellikle virüsün sarstığı küresel siyaset ekonomi ortamı ve salgın sonrası yeni normal ile ilgili tartışmalar dikkatle izlendi.

Dünya Ekonomik Forumu (WEF) 2021, salgın koşulları nedeniyle çevrimiçi olarak gerçekleştirilirken, bu senenin ana teması “the Great Reset” (Büyük Sıfırlama) oldu. Daha adil ekonomiler, iyilik için teknoloji, jeopolitiğin ötesinde, toplum ve işin geleceği ise WEF’te tartışılacak diğer başlıklar oldu.

Çevrimiçi platformlar üzerinden gerçekleştirilen oturumların sadece bir gündem belirleme ve hazırlık olduğunu belirten WEF yönetimi 2021’in yaz aylarında yıllık toplantının fiziksel olarak yeniden yapılacağını belirtti.

Davos Gündemi toplantılarına, aralarında Almanya Başbakanı Angela Merkel, Fransa Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron, Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin ve Çin Devlet Başkanı Şi Cinping’in de olduğu 25 lider katıldı. Sanal zirveye Avrupa Merkez Bankası (ECB) Başkanı Christine Lagarde ve ABD Başkanı Joe Biden’ın Sağlık Başdanışmanı Anthony Fauci de iştirak etti.

Zirve’ye katılan Şi,”Küçük klikler inşa etmek veya yeni bir Soğuk Savaş başlatmak, başkalarını reddetmek, tehdit etmek veya korkutmak dünyayı yalnızca bölünmeye itecektir”dedi. Çin Devlet Başkanı, açık dünya ekonomisini savunarak, küresel çatışmanın herkese zarar vereceğini söyledi ve koronavirüs salgını karşısında “birlik” çağrısı yaptı. ABD Başkanı Biden Davos’a katılmazken, yerine ABD’nin iklim elçisi John Kerry’yi Washington’ı temsil etmekle görevlendirdi.

Putin'in gündemi teknoloji şirketlerinin büyümesi

Konuşmasında, son dönemde küresel gündemde daha fazla tartışılan teknoloji şirketlerine dair değerlendirmelerde bulunan Putin ise, “Teknoloji devi, ağırlıklı olarak dijital alandaki şirketler, toplum içerisinde giderek daha önemli rol oynamaya başladı. ABD’deki seçim sürecinde de gördüğümüz gibi, bu şirketler artık sadece ekonomik devler değiller. Bu şirketler bazı alanlarda fiilen devletle rekabet ediyorlar” dedi.

Almanya Başbakanı Angela Merkel de, salgınından çıkışın beklenildiği kadar kısa sürmeyeceğini vurgulayarak, “Pandemi gelecek aylarda ve yıllarda hayatlarımızı ve işleri yapış şeklimizi etkilemeye devam edecek” dedi. Merkel, küreselleşme ile ülkelerin ne kadar bağlantılı olduğu ve doğal dünyanın bir parçası olarak insanlığın savunmasızlığını Kovid-19 krizinden çıkarılacak dersler olarak sıraladı. Fransa Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron ise, kapitalizmin, büyük toplumsal eşitsizliklere neden olduğunu iddia etti.