Deprem riskinin mali yönetimi

Sigorta yaygınlığının daha yüksek olduğu ülkeler daha sınırlı ekonomik aksaklıkla karşılaşma eğiliminde olduğundan, geniş sigorta kapsamının teşvik edilmesi bu amaca katkıda bulunabilir.
Sigorta yaygınlığının daha yüksek olduğu ülkeler daha sınırlı ekonomik aksaklıkla karşılaşma eğiliminde olduğundan, geniş sigorta kapsamının teşvik edilmesi bu amaca katkıda bulunabilir.

Deprem riskinin etkin mali yönetimi, risk ve potansiyel mali etkilerini yönetmek karmaşık bir kamu politikası sorunudur. Bu nedenle, depremlerin mali etkilerini yönetmek, bütünsel bir yaklaşım gerektirir. OECD Afet Riski Finansman Stratejileri Tavsiye Kararı (2017), afetlerin finansal etkilerinin yönetilmesine yönelik etkili bir strateji için bazı ilkeler sunmakta ve bu stratejinin ana bileşenlerini ana hatlarıyla belirtmektedir: Buna göre birinci olarak zararın tahmin edilmesine ve finansal kırılganlıkların belirlenmesine olanak tanıyan kapsamlı risk değerlendirme süreçleri teşvik edilmelidir. İkinci olarak afetlerin mali etkilerinin nüfusun ve ekonominin tüm kesimleri tarafından etkin bir şekilde yönetilmesinin desteklenmesi ve afet riskleri için risk transfer piyasalarının geliştirilmesi teşvik edilmelidir. Son olarak afetlerin kamu maliyesi üzerindeki mali etkilerinin yönetilmesi için politika oluşturulmalıdır.

Depremin zararının değerlendirilmesi

Prof. Dr. Kadir Tuna.
Prof. Dr. Kadir Tuna.

Büyük bir depremin neden olabileceği mali kırılganlıklar da dâhil olmak üzere deprem riski için kapsamlı bir stratejinin tasarlanması ön koşuldur. Acil durum müdahalesi, arazi kullanım planlaması, bina yönetmelikleri ve risk azaltma yatırımları ile ilgili kararları bilgilendirmek ve kamu maliyesinde depremle ilgili koşullu yükümlülükleri yönetmek için seçenekler geliştirmek için gereklidir. Ayrıca, deprem riskinin sigortalanması ve sigorta ve sermaye piyasalarına aktarılması da başka bir ön koşuldur.

Deprem riski söz konusu olduğunda, doğru değerlendirmeler geliştirmenin önünde bir dizi zorluk bulunmaktadır. Hasar veren depremler nispeten seyrektir. Bu da veri toplamak için daha sınırlı sayıda olay olduğu ve tüm aktif fayların varlığı ve sismik potansiyeli hakkında eksik bilgi olduğu anlamına gelir. Depremlere yol açan jeolojik faktörler karmaşıktır ve tam olarak anlaşılamamıştır. Yangın, tsunami, sıvılaşma ve artçı şoklar gibi ikincil hasar etkenlerinin potansiyeli ise depremlerden kaynaklanan potansiyel hasarın modellenmesini son derece karmaşık hale getirmektedir. Buna ek olarak, faylar üzerinde daha fazla baskı yaratan insan faaliyetlerinin bir sonucu olarak deprem riskine yeni maruziyetler yaratılmaktadır.

Sismik risk haritalarının ve modellerinin kapsamı ve kapsamı, genellikle sigorta şirketleri ve düzenleyicileri de dahil olmak üzere paydaşların deprem riskinin daha sofistike değerlendirilmesine yönelik talepleri doğrultusunda gelişmiştir. Modellerin kapsadığı ülke sayısı artmaktadır. Ancak ikincil tehlikelerin modellenmesi bir avuç büyük pazar dışında sınırlı kalmaktadır. Nihayetinde modellerin doğruluğu, bilimsel bilginin geliştirilmesine ve genellikle hükümetler tarafından toplanan bina envanteri verileri de dâhil olmak üzere kaliteli verilerin mevcudiyetine ve deprem nedenselliğinin bilimsel olarak anlaşılmasındaki gelişmelere bağlıdır. Devletin bu alanlara yatırım yapması, modellerin deprem riskine ilişkin doğru değerlendirmeler sunma kapasitesinin artırılmasına katkıda bulunabilir.

Afetlerin mali etkilerinin etkin yönetiminin desteklenmesi

Bir afet riski finansman stratejisi, risk azalımı için uygun teşvikler sağlarken, bir afet olayının mali etkilerinin önemli mali kırılganlıklar veya ekonomik bozulmalar yaratmadan yönetilebilmesini sağlamayı amaçlamalıdır. Sigorta yaygınlığının daha yüksek olduğu ülkeler daha sınırlı ekonomik aksaklıkla karşılaşma eğiliminde olduğundan, geniş sigorta kapsamının teşvik edilmesi bu amaca katkıda bulunabilir. Sigorta normalde yeniden yapılanma için zamanında finansman kaynağı sağlar ve sigortalanmamış kayıpların karşılanmasında kamu sektörü için potansiyel maliyetleri azaltır.

Yazının devamı Z Raporu 46. sayısında