Depremden etkilenen Hatay Havalimanı 96 saatte onarıldı

Hatay Havalimanı 12 şubat pazar günü itibarıyla koordineli bir çalışma ile yeniden hava trafiğine açıldı.
Hatay Havalimanı 12 şubat pazar günü itibarıyla koordineli bir çalışma ile yeniden hava trafiğine açıldı.

İGA inşaat ve teknik ekipleri, 11 ili etkileyen depremin ardından kullanılamaz hale gelen ve şehir merkezine yaklaşık altı kilometre mesafede bulunan Hatay Havalimanı’nı 96 saatte hava trafiğine açtı.

89 personel ve 34 iş makinesi vardiyalı olarak hiç durmadan çalışıyor...
89 personel ve 34 iş makinesi vardiyalı olarak hiç durmadan çalışıyor...

Yardımların bölgeye zamanında ulaşabilmesi için kritik önem teşkil eden havalimanındaki 5 bin metrekare alanı kapsayan üç kilometrelik pistin 45 ayrı noktasında oluşan parçalanma ve yarıklar, dört gün içinde tekniğine uygun asfalt ve beton malzemelerle yeniden imal edildi. 150 kişilik teknik ekibin 45 adet büyük ve 250 adet küçük onarım noktasını tamir ettiğinden bahseden İGA İstanbul Havalimanı Teknik Hizmetler Genel Müdür Yardımcısı Fırat Emsen, “Alanda toplamda 50 iş makinemiz görev aldı. Bu kadar kısa bir sürede pistimizi onardık ve operasyonlara hazır hale getirdik. Amacımız buradaki pistin öncelikli olarak iki kilometrelik bölümünü açarak; ikmalin havayoluyla yapılıp, buraya ve depremden etkilenen çevre şehirlere iletilmesini sağlamaktı. 12 Şubat Pazar günü itibarıyla da yine koordineli bir biçimde Hatay Havalimanı pistini yeniden hizmete hazır hale getirebilmek çok kritikti. Nihayetinde ekiplerimiz, insanüstü bir çabayla 96 saat boyunca geceli gündüzlü bir çalışma ortaya koydu ve bir an önce Hatay Havalimanı’nı yeniden aktif hale getirebildik” dedi. Emsen, acil yardım taşıyan uçakların Hatay Havalimanı’na inmesinin ve böylece yardımların afet bölgelerindeki depremzedelere bir an önce ulaştırılmasının hayati bir önem taşıdığının da altını çizdi.

350 aileye yuva olacak konteyner kent kuruluyor

İGA İstanbul Havalimanı, Hatay Havalimanı onarım çalışmalarının ardından evsiz kalan afetzedelerin barınması için Hatay’da konteyner kent kurmaya başladı. Hatay İl Jandarma Komutanlığı’nın yanında yer alan ve Hatay Valiliği tarafından İGA İstanbul Havalimanı’na tahsis edilen 30 dönümlük arazi üzerinde kurulacak 350 konteynerlik kentin, 350 aileye yuva olması bekleniyor. Tüm işlemlerini İGA İstanbul Havalimanı’nın üstlendiği ve inşaatına 13 Şubat tarihinde başlanan ve ay sonuna kadar tamamlanması planlanan kentin bir an önce depremzedelerin hizmetine sunulabilmesi için 89 personel ve 34 iş makinesi vardiyalı olarak hiç durmadan çalışıyor. İGA’nın gönüllü olarak kurtarma çalışmalarına katılmak üzere deprem bölgelerine giden çalışanları da konteyner kentin kurulum aşamasında görev alıyor.

İçerisinde mobilya, duş, tuvalet ve mutfak tezgâhı bulunan 21 metrekarelik konteynerler, 5-6 kişilik bir ailenin geçici barınma ihtiyacını karşılayabilecek kapasitede olacak. Ayrıca alanda, yemekhane, mutfak, çamaşırhane, üç ayrı yaş grubuna özel olarak kategorize edilen üç farklı çocuk oyun alanı, mescit ve revir de yer alacak.