Devler Ligi ışık saçıyor

Liverpool'un futbolcuları.
Liverpool'un futbolcuları.

Bu yıl büyük sürprizlere ve heyecana sahne olan Uefa şampiyonlar ligi, yarattığı muazzam marka değeri sayesinde devasa bir ekonomik çapa ulaşmış durumda. Son yıllarda Real Madrıd’in peş peşe şampiyonluklarından sonra bazı sporseverler tarafından sorgulanmaya başlanan devler ligi, bu yıl Liverpool ile Tottenham arasında oynanan final maçıyla imaj tazeledı.

Dünyanın önde gelen organizasyonlarından biri olan UEFA Şampiyonlar Ligi için sona gelindi. Liverpool ve Tottenham arasında oynanacak final karşılaşması, yayın gelirlerinden konaklama ve ulaşıma kadar bir dizi kalemde ciddi ekonomik etkiler ortaya çıkaracak.

Cristiano Ronaldo.
Cristiano Ronaldo.

UEFA’nın en fazla ilgi çeken organizasyonu olan Şampiyonlar Ligi finalinde karşılaşacak Liverpool ve Tottenham taraftarlarına, eşit olarak 16 bin 613 bilet teklif edildi. Açıklanan rakamlara göre yüzde 5 oranında bulunan en pahalı biletler 513 sterlin (yaklaşık 4 bin TL)’den alıcı bulacak. Biletlerin yüzde 21’i için belirlenen fiyat ise 385 sterlin (Yaklaşık 3 bin lira). Geri kalan biletler ise 154 sterlin (Yaklaşık 1.200 lira) ve 60 sterlin (470 TL)’den satışa sunulacak. Şu an için belirlenen resmi ücretler bunlar olsa da talebin arzdan çok daha fazla olması nedeniyle gayri resmi piyasada fiyatların onlarca kat yükseğe ulaşması bekleniyor.

  • Kuşkusuz Şampiyonlar Ligi’nin yarattığı ekonomi, sadece bilet fiyatları ile sınırlı değil. Kupanın popülerliği ve yarattığı ekonomik etki, diğer kıtalardaki kulüp organizasyonlarının toplamından bile çok daha fazla. Kazanan takım sadece finalde kupayı kazandığı için yaklaşık ‘19 milyon euro’yu kasasına koyacak.

Böylece devler ligini göğüsleyen takım, yayın hakları ve dağıtılacak pay ile birlikte 100 milyon euroyu aşan bir gelir elde etmiş olacak.

Aslında Liverpool, finali oynamadan şimdiden Şampiyonlar Ligi’nin nimetlerinden en çok faydalanan takım duruma geldi. Geçtiğimiz sezon finalde Real Madrid’e kaybetse de gelirlerini dörtte bir oranında arttıran Kırmızılar, Anfield’de yapılan maçlar için kenti ziyaret edenlerin konaklama, ulaşım, perakende satış, yiyecek ve içecek harcamaları ile yerel ekonomiye 102 milyon sterlin katkı sağladı. Bu ayın başlarında ise Liverpool, 2017-18 mali yılında 125 milyon sterlin kâr elde ettiğini açıkladı.

Madrid'e altı ayda ikinci şans

Şampiyonlar Ligi finali sadece ödüller ve yayın gelirleri ile değil, taraftarların harcamaları ile hem organizasyonun yapılacağı şehrin, hem de takımların yüzünü güldürecek. 2017’de kupaya ev sahipliği yapan Galler’in başkenti Cardiff’in final sonrasında 45 milyon euro ekonomik katkı sağlandığı açıklanmıştı. Madrid’in de benzer düzeyde ekonomik kazanç elde etmesi bekleniyor.

Güney Amerika’nın en büyük kupası Libertadores Kupası’nın güvenlik nedeniyle Aralık ayında Madrid’de yapılması ardından, şehir bu kez de Avrupa’nın en büyük kupası ile kasasını dolduracak. Şehrin elde edeceği kazanç büyük ölçüde konaklama başta olmak üzere restoran, kafe, mağaza ziyaretleri ve turistik etkinliklerden sağlanacak.

Finale çıkmak yayın gelirleri başta olmak üzere ödüller ve diğer bonuslarla takımlara büyük gelir imkânı sunmasının yanı sıra, hediyelik eşya ve forma satışları da bu tarz organizasyonlarla beraber büyük artış gösteriyor. Finale özel forma satışları ve kupanın kazanılması halinde takımların lisanslı ürünlerinin satışı da takımlara büyük gelir sağlayacak.

İstanbul'a çifte bayram

Vodafone Park.
Vodafone Park.

Liverpool’un Barcelona’da müthiş geri dönüşü ardından son dakika düdüğü ile birlikte, İngiliz taraftarlar rotasını zaman kaybetmeden Madrid’e çevirdi. 31 Mayıs ve 1 Haziran tarihlerinde Şampiyonlar Ligi finalinin yapılacağı Madrid’e uçak bileti ve oda fiyatları tükenme noktasına geldi. Finalin kesinleşmesi ardından şehirde iki gecelik konaklama için fiyatlar, 1.000 sterlinin üzerine çıktı.

  • Şampiyonlar Ligi ve Avrupa Ligi galiplerinin karşılaşacağı Süper Kupa finalinin Vodafone Park’ta olması ise, İstanbul’a çifte bayram yaşatacak.

14 Ağustos’taki final karşılaşması için 50 bin taraftarın ülkemize gelmesi bekleniyor. Kendi ülkesi dışındaki maçlara en fazla giden taraftar grubu olan İngilizlerin, İstanbul’da 60 bin euro harcayacağı tahmin ediliyor.

Sponsorlar savaşı

Tottenham'ın futbolcuları.
Tottenham'ın futbolcuları.

Her sezon milyonlarca insanı ekran başına çeken ve 200’den fazla ülkede canlı yayınlanan turnuvanın 1992’deki başlangıcından bu yana, etkinliğe sponsor olabilecek en fazla sekiz şirketin olacağı kabul edildi. Sponsorlar, eşit reklam alanı, maç sonrası röportajlarda logo yerleştirme, tv reklamlarına öncelik ve her bir maç için belirli sayıda kurumsal bilet de dahil olmak üzere haklar ve avantajlar elde ediyor. şampiyonlar ligi 2018-2019 sezonu sponsorları ise Nıssan, Playstatıon, Gazprom, Pepsıco, Banco Santander, Mastercard, Expedıa Group ve Heıneken oldu. Uefa’nın açıkladığı mali tabloya göre 2017 itibariyle turnuvada ticari haklardan elde edilen gelir 458,1 milyon euro olarak gerçekleşti.

7.301.189 ŞAMPİYONLAR LİGİ TOPLAM SEYİRCİ SAYISI

2.835 ŞAMPİYONLAR LİGİ UEFA’NIN ŞAMPİYONLAR LİGİ GELİRLERİ