Devlerin yeni ve gizli planları ne

Microsoft, belki birilerine iddialı gelecek ama iş hayatını tümüyle tekeline almak istiyor.
Microsoft, belki birilerine iddialı gelecek ama iş hayatını tümüyle tekeline almak istiyor.

Günümüz popüler şirketleri gerek satın almalarla gerekse yeni planlarıyla geleceğe dair yeni iş modelleri geliştiriyorlar. Microsoft’un LinkedIn’i satın alması, Apple’ın elektrik işine girmesi hiç de boşuna değil. Peki Tesla, kullanıcılarını nasıl bir sistemle tanıştırmayı düşünüyor sizce? Devlerin geleceğe dair bu ve benzeri planlarının ayrıntılarını merak ediyorsanız bu yazıyı okumaya devam ediniz lütfen.

Önümüzdeki yıllarda iş yapma şekli ve modelleri büyük veri (big data)’ler üzerinden gerçekleşecek. Internet üzerinde 4 farklı veri grubu var. Google’ın ‘amaç’ verileri, Facebook’un ‘demografi’ verileri, Amazon’un ‘satın alma geçmişi’ verileri ve LinkedIn’in ‘B2B’ (şirketler arası) verileri, kendi mecrası içinde çok değerli.

Microsoft, dünyanın en büyük profesyonel sosyal medya sitelerinden LinkedIn’i geçtiğimiz günlerde 26,2 milyar dolara satın aldı. Anlaşmanın bu yılın sonuna kadar tamamlanması bekleniyor. Gerçekleşen bu satın alma işlemi Microsoft’un şimdiye kadar bir şirket için ödediği en yüksek değer. Daha önce Microsoft Skype’ı 8,5 milyar dolara, Nokia’yı da yaklaşık 7 milyar dolara satın almıştı. Gelinen aşamada bugün, iş çevreleri haklı olarak Microsoft’un neden böyle bir şey yaptığını merak ediyor? Aslında sorunun çok basit bir yanıtı var. Çünkü Microsoft, belki birilerine iddialı gelecek ama iş hayatını tümüyle tekeline almak istiyor.

Offıce365.
Offıce365.

Bu arada LinkedIn’in de kendi mecrasında lider konumunda olduğunu unutmayalım. Microsoft’un da iş çevreleriyle durumu hiç de fena değil. Şu anda aylık düzenli olarak 1,2 milyar kişi Microsoft Office’i, 70 milyon şirket de Office 365’i kullanıyor. Buna LinkedIn’e üye olan 433 milyon kullanıcı (105 milyonu aktif) da eklendiğinde Microsoft’un bu iki ağı vazgeçilmez hale getirecek gibi gözüküyor. Microsoft LinkedIn’den edindiği bilgileri, halihazırda Office 365’in bir parçası olan Delve gibi uygulamaları geliştirmek için kullanacağı öngörülüyor. Ayrıca Microsoft, Office 365’i daha yetkin bir uygulama haline getirerek kurumsal şirketlere ve küçük işletmelere daha fazla Office 365 aboneliği satabilecek.

Eğer size ait verilerin Microsoft’un eline geçmesini istemiyorsanız bu yazıyı okuduğunuz şu sıralarda LinkedIn profilinizi hemen siliniz demek isterdik ama işe yaramayacaktır. Çünkü LinkedIn hesabınızı silerek Microsoft’un elinden kurtulamazsınız. Microsoft, Outlook sayesinde takviminizi ve görüşmelerinizi, Delve sayesinde iş çevrenizi ve uzmanlıklarınızı, Microsoft Dynamics CRM sayesinde de hesaplarınızdan çoktan haberdar oldu. Microsoft bu verileri ‘corporate graph’ (şirket grafiği) olarak adlandırıyor ve bunları LinkedIn’in elindeki “profesyonel grafik” ile birleştirmeyi amaçlıyor olabilir. Uzun lafın kısası, sonuçta Microsoft kullanıcıların iş hayatına ilişkin bütün bilgilerini tek elde toplamayı düşünüyor olabilir.

Tesla, otonom sürüşten para kazandıracak

Geçtiğimiz günlerde Tesla CEO’su Elon Musk ‘Gizli Tesla Motors Ana Planı’nın yenilenmiş versiyonunu açıkladı. Plan, Musk’ın Tesla ve SolarCity‘yi birleştirme vizyonunu ortaya koyuyor.
Geçtiğimiz günlerde Tesla CEO’su Elon Musk ‘Gizli Tesla Motors Ana Planı’nın yenilenmiş versiyonunu açıkladı. Plan, Musk’ın Tesla ve SolarCity‘yi birleştirme vizyonunu ortaya koyuyor.

Geçtiğimiz günlerde Tesla CEO’su Elon Musk ‘Gizli Tesla Motors Ana Planı’nın yenilenmiş versiyonunu açıkladı. Plan, Musk’ın Tesla ve SolarCity‘yi birleştirme vizyonunu ortaya koyuyor. Tesla’nın zaten SolarCity’yi satın alma isteği bilinen bir gerçek. Bu anlaşmanın yatırımcılardan da destek göreceğini düşünüyor. Onun hedefi, bataryalı entegre güneş enerjili çatı projesi. Bu hedef aynı zamanda SolarCity’yi satın alma çabalarının da bir nedeni. Böylece her iki şirket güçlerini tek bir ürünü geliştirmek için birleştirebilecek.

Tesla’nın Gigafactory’de ürettiği piller, SolarCity’nin panelleri ile şarj edilecek.

Musk’ın ikinci hedefi ise, Tesla kullanıcılarının araçlarını kullanmadıkları zamanlarda otonom sürücü tarafından taksi gibi işletilmesini öngören bir sistem geliştirmek. Böylece araç sahipleri araçlarını kullanmadıkları zaman otomobilden para kazanabilecek. Tesla kullanıcıların araçlarını ‘Tesla paylaşım filosu’ adı verilen servise kaydettirebilecek. Bu servis siz çalışırken ya da tatildeyken aracınızın otonom şoförüyle taksi gibi çalışarak para kazanmasını sağlayacak. Musk bu sistemin yeterince kullanıldığında otomobilin parasını çıkarabileceğini düşünüyor.

Apple, elektrik iletimi için onay aldı

Apple, elektrik işine de girdi. ABD'li Federal Enerji Düzenleyici Komisyonunun (FERC) yaptığı açıklamada, Apple'ın alt kuruluşu olan Apple Energy'nin elektrik iletimi gerçekleştirmek için yaptığı başvurunun onaylandığı duyuruldu.
Apple, elektrik işine de girdi. ABD'li Federal Enerji Düzenleyici Komisyonunun (FERC) yaptığı açıklamada, Apple'ın alt kuruluşu olan Apple Energy'nin elektrik iletimi gerçekleştirmek için yaptığı başvurunun onaylandığı duyuruldu.

Apple, makine öğrenimine yoğunlaşan Seattle tabanlı yapay zeka girişimi

Turi firmasını 200 milyon dolara satın aldı. Satın alma işlemi doğrulansa da Apple, konuyla ilgili detaylı açıklama yapmadı. Apple’ın, zaman zaman küçük girişimleri bünyesine kattığı biliniyor fakat Apple bu girişimleri nasıl kullanacağını yönünde asla bir açıklama yapmıyor.

Turi satın almasını yapan Apple’ın girişimle ilgili olarak planları henüz bilinmese de, bu yapay zeka girişiminin Apple’ın sesli asistanı Siri bünyesinde kişisel tavsiyeler vermesinin amaçlandığı düşünülüyor. Turi’nin makine öğrenim teknolojisi, Siri'ye insanlarla etkileşime geçmek için yeni yollar sunabilir. Yazacağınız kelimeleri tahmin etmek, şarkı ve uygulamalar önermek ve resimleri tanımak için de kullandığı düşünülürse, Apple'ın sesli asistanını geliştirmek için yapabileceği pek çok şey olduğu söylenebilir.

Bu arada Apple, elektrik işine de girdi. ABD'li Federal Enerji Düzenleyici Komisyonunun (FERC) yaptığı açıklamada, Apple'ın alt kuruluşu olan Apple Energy'nin elektrik iletimi gerçekleştirmek için yaptığı başvurunun onaylandığı duyuruldu.

Apple Energy, geçen yıl San Francisco’da 130 megavatlık bir güneş enerjisi santraline 850 milyon dolarlık yatırım yapmıştı. Şirketin ayrıca Nevada’da bulunan Nevada Power Company adlı firmada 19,9 megavatlık, Arizona eyaletindeki Salt River Project'de 50 megavatlık, California Bağımsız Sistem Operatörün'de de 130 megavatlık elektrik üretim kapasitesi hakkı bulunuyor. FERC'in elektrik üretim izni, Apple Energy'nin söz konusu santrallerden elektrik iletimine izin veriyor. Apple, güneş enerjisinden ürettiği elektriği kendi ofislerinin, data merkezlerinin ve altyapısının enerji ihtiyacını karşılamak için kullanıyor. Uzmanlar, Apple'ın Amerikalı tüketicilere elektrik satabilmesi için daha büyük yatırımlara gereksinimi olduğuna dikkati çekerken, FERC onayı sayesinde, Apple'ın kendi üretip kullanmadığı elektriği yerel dağıtım şirketlerine pazarlayabileceği belirtiliyor.

Son haber Google’dan. Google’un da uzun süredir bulut bilişime yatırım yaptığı ve irili ufaklı şirketleri satın alarak alanını genişlettiği biliniyor. Geçen ay, bulut bilişimin önemli markalarından Orbitera’yı satın aldı. Bu gelişmenin, Google’ın bulut hizmetlerinin satışına önemli katkı sağlaması bekleniyor. Satın alma, bireysel kullanıcılardan ziyade kurumsal tarafı ilgilendiriyor. Bulut bilişim bireysel kullanımın yanı sıra dev kurumsal müşteriler için de büyük önem taşıyor. Bu sektörde başta Microsoft olmak üzere büyük birçok şirketin payı var. Google bu satın almalarla, bulut bilişimde güçlenmeyi hedefliyor.