Dijital çağın petrolü ‘veri’

İnternet hareketlerimiz, pazarlama faaliyetleri açısından çok değerli.
İnternet hareketlerimiz, pazarlama faaliyetleri açısından çok değerli.

“Bir ürün ücretsiz ise ürün sizsiniz” sözünü duymayan yoktur. Hayatımızı kolaylaştırması için telefonumuza indirdiğimiz uygulamalar, tercihlerimizi, hareketlerimizi, beğenilerimizi ve isteklerimizi takip ederek hepsini birer veri olarak kaydediyor.

Albayrak Grubu Kurumsal İletişim Koordinatörü Esad Sivri.
Albayrak Grubu Kurumsal İletişim Koordinatörü Esad Sivri.

Evden saat kaçta çıkıyoruz, ne kadar trafikte kalıyoruz, ne dinliyoruz, dışarıdan ne sipariş veriyoruz, gün içinde nelerden bahsediyoruz veya ne satın alıyoruz; tüm bu davranışlarımız pazarlamacılar ve reklam verenler için hedef kitle verisi olarak sunuluyor.

Dijital kullanım arttıkça pazarlama faaliyetleri için de verinin önemi aynı oranda artıyor. Telefonumuza indirdiğimiz ücretsiz uygulamalar veya diğer kaynaklardan toplanan veriler, big data adı verilen büyük veri setlerini oluşturuyor. Anlamlandırılan bu big data, pazarlama ve reklamcılık faaliyetleri için önemli bir araç haline geliyor. Birçok şirket, bu verileri kullanarak hedef müşterilere özelleştirilmiş kampanyalar ulaştırıyor ve daha etkili bir pazarlama yapabiliyor. Önceden televizyon reklamlarıyla pek hesap edilemeyen hedef kitle yerine, bugün fotoğraf makinası almayı düşünen ve bunu dile getiren veya ufak bir arama yapan kişinin karşısına fotoğraf makinası reklamı çıkartılabiliyor.

Hedef kitleye ulaşmanın kolay yolu

Mesela dünyanın en büyük online perakende şirketi Amazon'u ele alalım. Amazon, müşterilerinin tarayıcı geçmişlerini, alışveriş sepetlerini ve arama sorgularını takip ederek bir profil oluşturuyor. Bu profil, müşterilerin ilgi alanlarını, alışveriş alışkanlıklarını ve diğer davranışlarını belirleyebiliyor. Böylece Amazon, müşterilerine özelleştirilmiş mesajlar ve öneriler göndererek daha fazla satış yapabiliyor.

Benzer şekilde, sosyal medya platformları da büyük veri kullanarak reklamcılık faaliyetlerini yürütüyorlar. Facebook ve Instagram gibi platformlar, kullanıcıların profil bilgilerini, beğenilerini, takip ettikleri hesapları ve diğer verileri kullanarak hedef kitleleri belirliyorlar. Reklam verenler, bu verileri kullanarak ilgi çekici ve etkili reklamlar hazırlıyorlar. İşin korkutucu tarafı ise ortam dinlemesi yapabilen uygulamalar sayesinde bir ortamda bahsettiğimiz bir ürünün reklamını telefonumuzda karşımıza çıkarabiliyorlar.

Yazının devamı Z Raporu 48. sayısında