Dinlenmek ama nasıl?

AredaPiar Genel Müdürü Yusuf Akın.
AredaPiar Genel Müdürü Yusuf Akın.

Turizm Alışkanlıkları ve Benim Markam konseptli araştırmamız hem toplumun tatil yapma eğilimine hem de tatil web sitelerine olan ilgilerine sıcak temasta bulunuyor.

Öncelikle kim tatil yapmayı planlıyor? bu sorunun yanıtı aslında turizm destinasyonlarına olan ilgi ve beklentiyi ortaya koyması açısından yol gösterici. Her üç kişiden birinin tatil yapmayı planladığı sonucu, tatil yapmayanların da özellikle fiyat unsurunu öne çıkaran davranışı doğal bir sonuç olarak görünüyor. Tatil denilince eskilerin aklına ‘memleket’ yenilerin aklına ise ‘deniz’ geliyor. Her ne kadar pandemi de doğa tatili varlığını hissettirse de pandeminin etkisinin ortadan kalmış olması denize duyulan özlem, diğer her şeye baskın geliyor. Öyle ki alfa kuşağının aklında bile tatil denince deniz var. Bu yüzden otel tatil anlayışı yaygın olsa da insanlar kiralık villalar ile otellerde bulamadıkları ev konforunu, kamplar ile de otel ve kiralık villalarda bulamadıkları fiyat konforunu bulmayı amaç ediniyor.

Tatil için mekan belli olduğuna göre araçla mı gideceğiz? yoksa taşıma araçları ile mi? Pandemi şartlarının sürdüğü ortamda akaryakıt fiyatlarının da göreceli olarak uygun olduğu dönemlerde özel araç enflasyonu dikkat çekse de özellikle de aile fert sayısı az olan bireylerin tercihinin başta otobüs olmak üzere özel araç dışındaki taşıma araçlarından yana olması pandemi dönemine kıyasla ortaya çıkan dramatik farkı ortaya koyuyor. Tatil yapmayı kafaya koyan yerli turist maliyetleri minimize keyfi maksimize etmenin her türlü alternatifini masada bulunduruyor.

Devamı Z Raporu 38. Sayısında