DTÖ’nün ilk kadın ve Afrikalı genel direktörü Ngozi Okonjo Iweala

Iweala, 25 yıl boyunca Dünya Bankasında kalkınma ekonomisti olarak görev yaptı.
Iweala, 25 yıl boyunca Dünya Bankasında kalkınma ekonomisti olarak görev yaptı.

Eski Nijerya Maliye Bakanı Ngozi Okonjo Iweala, Dünya Ticaret Örgütü (DTO) Genel Direktörü oldu. Tecrübesiyle dikkat çeken Iweala’nın, örgütün yeniden güçlendirilmesine katkı sağlaması, birçok tartışma ve soruna çözüm bulması bekleniyor.

Aylardır süren belirsizlik sona erdi, Dünya Ticaret Örgütü’nün(DTÖ) genel direktörlüğüne Dr. Ngozi Okonjo-Iweala getirildi. 1 Eylül 2020’den bu yana boş olan genel direktörlük koltuğu, genel konseyin 15 Şubat’ta gerçekleştirdiği özel toplantıda, iki kez Nijerya Maliye Bakanlığı, kısa süre Dışişleri Bakanlığı ve Dünya Bankası Operasyonlar İcra Direktörlüğü yapmış Dr. Ngozi Okonjo-Iweala’yı DTÖ direktörlüğü atadı. Iweala’nın seçilmesi aynı zamanda örgütün ilk kadın ve ilk Afrikalı başkanı olarak tarihe geçti. Iweala, tecrübesiyle dikkati çekerken, küresel ticarete ilişkin çok sayıda kriz masasında bekliyor. Göreve atandığında Küresel Aşı İttifakı’nın başında bulunan Iweala, DTÖ’deki görevine 1 Mart’ta başlayacak, 31 Ağustos 2025’e kadar görevde kalacak.

Tecrübesiyle dikkat çekiyor

Lisans ve Yüksek Lisansını Harvard’da tamamlayan Okonjo-Iweala, 1981’de Massachusetts Teknoloji Enstitüsü’nde doktorasını yaptı. Okonjo-Iweala, 25 yıl boyunca Dünya Bankasında kalkınma ekonomisti olarak görev yaptı.

Iweala, uluslararası kuruluşlardaki görevinden önce, ülkesi Nijerya’da Maliye ve Dışişleri bakanlıklarında bulundu.

Birçok tartışma ve sorun masada bekliyor

DTÖ’de birçok tartışma ve sorun yeni genel direktörü beklerken, birçok devletin, çok taraflı anlaşmalardan sonuç almak yerine ikili veya bölgeler anlaşmalar yapmaya yönelmesi DTÖ’nün temel sorunlarından biri olarak gösteriliyor. Örgütte Bakanlar Konferansı 2017’den beri yapılamazken, Donald Trump liderliğindeki ABD yönetiminin politikaları sonucu birçok alanda alınan tek taraflı önlemler ile ticaret savaşları çözüm bekleyen konular arasında yer alıyor. DTÖ’de reform yeni dönemin en önemli gündemi olacak. DTÖ gündeminde, Kovid-19 salgını nedeniyle gıda arz güvenliğinin sağlanması, ticaretin kolaylaştırılması, çevrenin korunması ve medikal ürünler, ilaç ve aşı konularında işbirliğine gidilmesine ilişkin öneriler de yer alıyor. Örgüt bünyesinde salgından etkilenen küresel gıda arzının güvenliğinin sağlanmasına yönelik önemli tartışmalar da sürüyor.

Iweala’nın örgütün yeniden güçlenmesine katkı sağlaması bekleniyor.