Dünya ekonomisi: Aşağı yönlü riskler ağır basıyor

Arşiv.
Arşiv.

Enerji ve gıda fiyatlarındaki artışlar en yüksek seviyelerine ulaştı. Manşet enflasyonist baskılar hafiflemiş olsa da dünya ekonomisinin görünümü, Rusya’nın Ukrayna’daki saldırı savaşının üzerinden bir yıldan fazla bir süre geçmesine rağmen kırılganlığını korumaktadır.

Prof. Dr. Kadir Tuna.
Prof. Dr. Kadir Tuna.

Ticari gerilimler yüksek seyretmeye devam etmekte, finansal kurumlar, konut piyasaları ve düşük gelirli ülkeler de dâhil olmak üzere finansal kırılganlıklara ilişkin endişeler artmakta ve yüksek manşet enflasyon riski devam ediyor.

Küresel ekonomik büyümenin, 2022’deki yüzde 3,2’lik büyümenin (2021 sonunda öngörülenden 1 puandan fazla daha düşük) ardından 2023 ve 2024’te, savaşın etkileri ve birçok ülkedeki hayat pahalılığı krizi nedeniyle trendin altındaki oranlarda kalması beklenmektedir. Verimlilik artışını artırmayı amaçlayan yapısal reformların yanı sıra en kırılgan kesimleri daha fazla hedefleyen mali destek ve kalıcı enflasyonu engellemek için para politikası hayati önem taşıyacaktır.

Küresel büyüme, Ukrayna’daki savaşın etkisi, hayat pahalılığı krizi ve Çin’deki yavaşlama nedeniyle yılın başındaki beklentilerin oldukça altında kalarak 2022’de yüzde 3,2’ye geriledi. İş dünyası ve tüketici duyarlılığının iyileşmeye başlaması, gıda ve enerji fiyatlarının gerilemesi ve Çin’in tamamen yeniden açılmasıyla birlikte artık daha olumlu işaretler görülmeye başlanmıştır.

Küresel büyümenin 2023 ve 2024 yıllarında sırasıyla yüzde 2,6 ve yüzde 2,9 ile trendin altında kalacağı ve politika sıkılaştırmasının etkisini göstermeye devam edeceği öngörülmektedir. Bununla birlikte, yüksek enflasyonun gelirler üzerindeki baskısının azalmasıyla 2023-24 döneminde kademeli bir iyileşme öngörülmektedir.

Amerika Birleşik Devletleri’nde yıllık GSYİH büyümesinin, para politikasının talep baskılarını hafifletmesiyle 2023 yılında yüzde 1,5’e ve 2024 yılında yüzde 0,9’a yavaşlayacağı tahmin edilmektedir. Euro bölgesinde büyümenin 2023 yılında yüzde 0,8 olacağı, ancak yüksek enerji fiyatlarının etkilerinin azalmasıyla 2024 yılında yüzde 1,5’e yükseleceği tahmin edilmektedir. Çin’de büyümenin bu yıl yüzde 5,3’e, 2024’te ise yüzde 4,9’a yükselmesi beklenmektedir.

Manşet enflasyon düşüyor, ancak çekirdek enflasyon, güçlü hizmet fiyat artışları, bazı sektörlerdeki yüksek marjlar ve sıkı işgücü piyasalarından kaynaklanan maliyet baskıları nedeniyle yüksek kalmaya devam ediyor.

Yazının devamı Z Raporu 47. sayısında