Dünyanın ekonomik merkezi yeniden Asya

Arşiv
Arşiv

2019 rakamlarına göre, dünyada gayrı safimillihâsıla toplamı 86,3 milyar dolara ulaştı. Bu küresel millihasılanın yaklaşık yüzde 78’ı ise 16 ekonomi tarafından üretiliyor. Nominal milli gelir açısından ilk beş ülke olan ABD, Çin, Japonya, Almanya ve Hindistan, dünyanın gayrı safimillihasılasına yüzde 55 oranında katkı sağlıyor. Bu Yıl itibariyle Asya, küresel ölçekte 19. yüzyıldan sonra yeniden en büyük olacak.

2000 yılında Amerika ekonomisi, Çin ekonomisine göre 800 kat daha büyüktü. Yirmi yıl içinde Çin’in milli geliri, 1,2 trilyon dolardan 14,1 trilyon dolara ulaştı. Sadece Çin’in değil, bölgede Hindistan ve Güney Kore’nin de ekonomik anlamda atılım yapması ile bölge 19. yüzyıldan sonra ilk kez dünyanın geri kalanından daha büyük hale gelecek. 1950’de dünyanın en fakir kıtası olarak değerlendirilen ve Japonya dışında sanayileşmiş bir ülkenin olmadığı kıta, hem sanayileşmiş hem de gelişmekte olan ülkelerden çok daha iyi performans göstererek bugünlere geldi.

Sayısız dil, etnik köken ve dini kapsayan; dünyanın bu kadar geniş bir alanı hakkında genelleme yapmak zor olsa da bu ülkelerin ortak noktası ekonomilerinin büyüme eğilimini sürdürmesi. Bu ulusların çok farklı hükümet, ekonomik sistemler ve insani kalkınma göstergeleri olmasına rağmen, son 20 yılda ise Asya’nın dünya gayrı safi milli hâsıla, üretim, ihracat ve döviz rezervlerindeki payı önemli ölçüde arttı.

Asya'nın geri dönüşü

Asya’nın dünya ekonomik sahnesine geri dönüşü kuşkusuz Çin’in yükselişi ile başladı. 1978’de ekonomik reformlar ile başlayan Çin’deki ivme, 2001’de Dünya Ticaret Örgütü’ne dâhil olması ile yeni bir aşamaya geçti. Halen dünyanın en büyük ikinci ekonomisi olan Çin’in kişi başına GSYİH’sı ise ilk kez 2019’da 10 bin doları geçti. Ülkenin ekonomik kalkınmasının kalitesinin iyileştiği anlamına gelen bu gelişme, dünyada kişi başına geliri 10 bin dolar üzerinde olan ülke nüfusunun 3 milyara çıkması anlamına da geliyor.

2019 boyunca özellikle ticaret savaşlarının etkisi ile düşük bir büyüme gösteren dünya ekonomisinde 2020 öngörüleri ise temkinli bir iyimserlik taşıyor. Buna göre küresel ekonomi 2019’da yüzde 3 büyürken, bu yıl yüzde 3,2 ila 3,6 arasında büyüyecek. Asya ekonomisinin lokomotifi olan Çin’in büyümesi yavaşlamaya başlayacak olsa da, 2020’li yılların sonunda Çin’in dünyanın en büyük ekonomisi olması için hiçbir engel yok. Önümüzdeki dönem ile birlikte ithalata da yoğunlaşacağı açıklanan Çin’in, 2020’nin ilk altı ayında 10 trilyon dolar ithalat gerçekleştirmesi hedefleniyor. 2020 yılında Çin ekonomisi için beklenen büyüme ise yüzde 6 olarak açıklandı.

Çin’in yanı sıra Asya’da bu yılın önde gelen ekonomilerinden biri de Hindistan olacak. Hindistan’da 2020 itibariyle yüzde 5,8 büyüme bekleniyor.

Dünya ekonomisi ile ilgili projeksiyonlarda ABD’nin önümüzdeki 10 yıl boyunca en büyük ekonomi pozisyonunun devam edeceği, Çin’in en büyük ekonomi olması için ise 2033’ün bekleneceği bekleniyor. Hindistan ise bu yıl itibariyle İngiltere’yi geçerek en büyük 5. ekonomi haline gelecek. Hindistan’ın Almanya ve Japonya’yı geçerek 3. en büyük ekonomi olması için ise 2034 yılını beklememiz gerekecek.