Dünyanın enerji ve iklim politikaları bir Türk'e emanet

Fatih Birol
Fatih Birol

Japonya’da yapılan G7 Zirvesi’nde liderlere hitap eden Uluslararası Enerji Ajansı Başkanı Fatih Birol, dünyanın en güçlü liderlerine özel bir sunum yaptı. Katılımcı liderler daha sonra enerji ve iklim konularında ortak bir sonuca ulaştı. Birol, "Liderler ortak mutabakat ile enerji ve iklim politikalarında bizim onlara rehberlik etmemize karar verdi. Ben kendim ve ekibim adına bundan gurur duydum" dedi.

Japonya’nın dönem başkanlığında Hiroşima’da düzenlenen üç günlük G7 Liderler Zirvesi dün sona erdi. Zirveye ABD Başkanı Joe Biden, İngiltere Başbakanı Rishi Sunak, Kanada Başbakanı Justin Trudeau, İtalya Başbakanı Giorgia Meloni, Fransa Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron, Almanya Başbakanı Olaf Scholz’un yanı sıra Hindistan, Brezilya ve Endonezya gibi ülkelerin liderleri de katıldı. Ayrıca Avrupa Birliği Konseyi, AB Komisyonu ve IMF başkanları gibi isimler de toplantıları izledi.

"Ülkeler bir mutabakata vardı"

G7 zirvesinde liderlere hitap eden Uluslararası Enerji Ajansı (İEA) Başkanı Fatih Birol, ülkelerin liderlerine özel bir sunum yaptı, onlarla enerji ve iklim konusundaki düşüncelerini konuştu. Zirve sonrasında değerlendirmede bulunan ve zirvenin çıktılarını anlatan Fatih Birol, “Bu bir genişletilmiş G7 Zirvesi’ydi ve Hindistan, Brezilya ve Endonezya gibi ülkelerin katılımı çok önemliydi. Liderlere enerji ve iklim konusundaki son gelişmeleri aktardım. İkili görüşmeler yaptık. Ülkeler bir mutabakata vardı. Bir sonuç bildirgesinde anlaştılar” dedi.

"Artık dünyanın enerji ve iklim politikalarına biz rehberlik edeceğiz"

Uluslararası Enerji Ajansı olarak bundan sonra bu ülkelerin enerji ve iklim politikalarına rehberlik edip bir yol haritası çıkaracaklarını anlatan Birol, “Ben enerji güvenliği, temiz enerji ve iklim değişikli konularını anlattım. Bu toplantıya katılan liderler de sonuçta anlaştı. Bu benim ve ekibim için çok önemli. Artık dünyanın enerji ve iklim politikalarına biz rehberlik edeceğiz. Burada katılım gösteren ülkelerle birebir olarak da çalışacağız. Sonuç bildirgesi ile bu kayda geçti. Bu kararlılık çok önemliydi. Bana bu kararlılık enerji ve iklim konularında umut verdi. Ayrıca ülkelerin ve liderlerin enerji politikalarına yön verecek olmaktan kendim ve ekibim adına gurur duydum” ifadelerini kullandı.

Kaynak: Hürriyet