Dünyanın ilk otonom kargo gemisi ilk seferini yapmaya hazırlanıyor

'Yara Birkeland’ın toksik kirleticiler ve sera gazları olan nitrojen oksit ile karbondioksit emisyonlarının azaltılması amacıyla geliştirildi.'
'Yara Birkeland’ın toksik kirleticiler ve sera gazları olan nitrojen oksit ile karbondioksit emisyonlarının azaltılması amacıyla geliştirildi.'

Kimya şirketi Yara İnternational tarafından geliştirilen Yara Birkeland; toksik kirleticiler ve sera gazları olan nitrojen oksit ile karbondioksit emisyonlarının azaltılması amacıyla tasarlandı. Otonom kargo gemisi 103 konteyner taşıma kapasitesine sahip olacak. ekonomikliğinin yanında, insan kaynaklı gemi kazalarını da minimize edecek.

Bir kişi ya da karar vericiler tarafından tarafından ne yapılması gerektiği söylenmeden çalışabilen her tür teknolojiyi içeren otonom, iş hayatının her alanına sirayet etmeye başladı. Robotlar da dahil, yapay zekaya sahip olan her türlü teknolojik aksam, otonom kabul ediliyor. Sürücüsüz otomobiller, otonom araçlar olarak en bilinen teknolojik ürün. Şimdi buna otonom kargo gemisi de eklendi.

Ticarileştirilebilecek iklim dostu çözüm arayışında olan Norveçli kimya şirketi Yara International’ın geliştirdiği dünyanın ilk otonom kargo gemisi ilk seferini yapmaya hazırlanıyor. Hazırlıklarına 2017’de başlanan, geçen kasım ayında Vard Brattvåg tersanesinden Yara’ya teslim edilen gemi, otonom operasyonlar için testlerden geçti. 2021’nin sonlarında seferlere başlayacağı duyurulan otonom kargo gemisinin gecikmeler nedeniyle ancak gelecek yıl içinde devreye alınacağı belirtiliyor.

Yara Birkeland’ın toksik kirleticiler ve sera gazları olan nitrojen oksit ile karbondioksit emisyonlarının azaltılması amacıyla geliştirildiğini söyleyen Yara’nın Porsgrunn Tesis Müdürü Jon Sletten, Yara Birkeland’ın 103 konteyner taşıma kapasitesine ve 13 knot azami hıza sahip olduğunu, “bir elektrikli arabanın yaklaşık bin katı kapasiteli” 7 MWh’lik bir pil kullanacağını belirtti. Bu veriler, yılda 40 bin kamyonun taşıdığı yükün bir seferde taşınması anlamına geliyor.

Kazalar önlenecek, tasarruf sağlanacak

Denizcilik sektörü şu anda küresel sera gazı emisyonlarının yüzde 2,5 ili yüzde 3’ünü oluşturuyor.
Denizcilik sektörü şu anda küresel sera gazı emisyonlarının yüzde 2,5 ili yüzde 3’ünü oluşturuyor.

Otonom gemi dönemi başladığında insandan kaynaklı kazaların da biteceği öngörülüyor. Avrupa Deniz Güvenliği Acentası, küresel olarak (2011-2015) meydana gelen 880 kazanın yüzde 62’sinin “insan hatalı eylem” nedeniyle ortaya çıktığını tespit ederken; ulaştırma otoriteleri, otonom gemilerin bunu önleyeceğini savunuyor. İnsansız geminin ekonomik olacağı, mürettebat maaşları, onların barınma ve hizmetleriyle ilgili büyük ölçüde tasarruf sağlayacağı düşünülüyor.

Öte yandan Uluslararası Denizcilik Örgütü’ne göre; denizcilik sektörü şu anda küresel sera gazı emisyonlarının yüzde 2,5 ili yüzde 3’ünü oluşturuyor.