Dünyanın tek güneş tarlası

Türkiye'nin toplam yenilenebilir
enerji üretimi (2016): 26000 MV
Türkiye'nin toplam yenilenebilir enerji üretimi (2016): 26000 MV

Konya Karapınar’daki 1000 megavatlık güneş enerji santrali kuruluyor. Yenilenebilir enerji alanında Türkiye için çığır açıcı bir gelişme olan proje için 2010 yılından bu yana çalışılıyor. Çalışma alanını ziyaret eden Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Berat Albayrak, Karapınar Güneş Enerjisi Santrali ihalesinin Aralık ayında yapılacağını açıkladı. Projeye Amerika'dan Çin'e kadar farklı coğrafyalardan pek çok yatırımcının ilgisi var.

Günümüzde enerjiyi kontrol eden dünyaya hükmediyor. Haliyle Türkiye’nin de enerji alanında, ciddi yatırmalara ihtiyacı var. Rekabet ettiğimiz ülkeler enerji yatırımları konusunda büyük ivme kazandı ve dünyaya teknoloji satıyorlar. Temel ihtiyaçlarının çok büyük kısmında tamamen dışa bağımlı bir ülke olarak Türkiye'nin bağımlılıktan kurtulması gerekiyor. Enerji yönetimi ve ciddi yatırım yapan pek çok firma deyim yerindeyse bu konuda seferberlik içinde. Ceyhan'da, Aliağa'da fosil yakıtlarla ilgili tesisler yükseliyor. Rüzgar, güneş ve jeotermal yatırımları ise yerli kaynaklardan sağlanabiliyor, bu alanlarda ciddi yatırım yapan firmalar var. Buna rağmen henüz yenilenebilir enerji üretimi yüzde 5'ler civarında bulunuyor.

1000 MW'lık dev güneş enerjisi santrali kurulacak

Dünya yenilenebilir enerji alanında çığır açtı. Biokütle, güneş, dalga ve yer ısısı gibi alanlara da yönelinmiş durumda. Ancak henüz bu alanlarda yeterli yatırım yapılmadı. Türkiye'nin ise yenilenebilir enerji konusunda bugün 26 bin megavat (MW) kurulu güç var. 5200 megavat rüzgardan enerji üretiliyor. Bu alanda yapılacak her yatırım Türkiye için çok büyük önem arzediyor. Güneş enerjisinden elektrik üretimi için de epey yol alındı.

Konya Karapınar'da kurulacak 1000 megavatlık güneş enerji santrali, 2010 yılından bu yana planlanan, üzerinde çalışılan bir proje. Öyle ki, Türkiye'nin bu alanda yaptığı adımın en önemli nişanesi konumunda. Projenin gerçekleşmesi için bütün aktörler tam gaz çalışıyorlar.

Tek çöl toprakta ilk yaka

Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı, Türkiye'nin tek çöl toprak alanı olarak sayılan Konya`nın Karapınar ilçesinde toplam 27.188.031 metrekarelik alanı Karapınar Yenilenebilir Enerji Kaynak Alanı (YEKA) olarak belirledi, yer belirleme ilanı Resmi Gazete`de yayımlandı. Peşinden geçen ay Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı, Sanayi Bölgeleri Genel Müdürlüğü tarafından Karapınar mevkiinde yapılması planlanan I. Kısım Güneş Enerjisi Üretim Tesisi (1500 MWe) projesi ile ilgili Çevresel Etki Değerlendirme (ÇED) süreci başlattı.

Ekim ayında Konya-Karapınar Enerji İhtisas Endüstri Bölgesi'nin önemli bir ziyaretçisi de Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Berat Albayrak'tı. Helikopterle bölgeyi inceleyen Albayrak, projeyle ilgili gelişmeleri, basın toplantısıyla kamuoyuna duyurdu. Konya-Karapınar'a yapılacak güneş enerjisi yatırımına ilişkin olarak, "Bu yatırım bugün itibarıyla 1 milyar doların üzerinde, fabrika ayağını da düşününce en az 300 milyon dolar daha eklenecek. Burada üretilecek elektrik 1,7 milyar kilovatsaat olacak ve 600 binden fazla evin enerji ihtiyacını karşılayabilecek bir yatırımdan söz ediyoruz" diye belirten Albayrak, santrali ihalesinin ise aralık ayında yapılacağını söyledi.

Yabancı yatırımcıların da ilgi odağında

Helikopterle bölgeyi inceleyen Albayrak, projeyle ilgili gelişmeleri, basın toplantısıyla kamuoyuna duyurdu.
Helikopterle bölgeyi inceleyen Albayrak, projeyle ilgili gelişmeleri, basın toplantısıyla kamuoyuna duyurdu.

Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Berat Albayrak, söz konusu güneş projesine Amerika'dan Çin'e kadar farklı coğrafyalardan yatırımcı ilgisi olduğunu ve yabancı-yerli ortaklığı gibi opsiyonların da değerlendirildiğini aktardı. Santralin ihalesinin elektrik alım noktasında fiyat eksiltme usulü açık bir ihale olacağını ve en uygun fiyatı veren firmanın alacağını belirten Bakan Albayrak şöyle konuştu: "Bizim için daha da önemlisi, sadece fiyatın düşmesine dayalı yenilenebilir enerji maliyetlerinin düşmesine vesile olacak bu ihale. Aynı zamanda fabrika kurmak, yerli üretim ve teknolojinin de yerelleşmesi ve gelişmesi Ar-Ge şartıyla birlikte Türkiyemiz için bir ilk olacak. Burada katma değerli teknolojilerden bahsediyoruz. Türkiye'nin gelişen, büyüyen ekonomisini, sadece iç piyasa değil, bölge ekonomisi açısından gelişen teknolojilerin bölgedeki önemli bir merkezi olmasından bahsediyoruz."

  • Karapınar'da üretilecek elektrik 600.000 evin ihtiyacına yetecek: 1.7 milyar KWH
  • Konya Karapınar'da kurulacak güneş enerji santralinde üretilecek enerji: 1000 MV

'Gelişmeler heyecan verici, Karapınar çığır açacak'

Türkiye’nin tek tematik teknoparkına sahip İstanbul Teknik Üniversitesi (İTÜ) yenilenebilir enerji hafızasını oluşturuyor. İTÜ, ekim ayı içinde Su Vakfı ile birlikte 10. Uluslararası Temiz Enerji Sempozyumu düzenledi. Sempozyum Yürütme Kurulu Başkanı Prof. Dr. Ahmet Duran Şahin'in burada; Karapınar Güneş Enerjisi Santrali'ni "çığır açıcı" bir yatırım olarak değerlendirdi. Prof. Dr. Şahin, “Yenilenebilir enerjinin Türkiye’nin enerji sorununa çare olacağını düşünmek doğru yaklaşım olmaz. Fosil enerji kaynaklarını da sağlıklı kullanmak zorundayız. Konya Karapınar’da 1000 megavatlık yeni bir ihale gerçekleşecek. Türkiye açısından bir çığır açacak. Gelişmeler heyecan verici” diye konuştu. Sempozyumda, son dönemlerde ülkelerin "enerji" ve "su" üzerinde çok durduğu ve savaşların nedeni olarak karşımıza çıktığı hatırlatıldı.